Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
nasilništvo / POLITIKA / šokantno
Aleksandar Vučić nakon drugog masovnog ubojstva, kod Mladenovca, obratio se javnosti: Predložio sam da vratimo smrtnu kaznu, ali Vlada je protiv jer bi bili jedini, uz Bjelorusiju, sa smrtnom kaznom

Aleksandar Vučić nakon drugog masovnog ubojstva, kod Mladenovca, obratio se javnosti:
Predložio sam da vratimo smrtnu kaznu, ali Vlada je protiv jer bi bili jedini, uz Bjelorusiju, sa smrtnom kaznom

Srbija prolazi kroz iznimno teške dane, suočena s dva masovna ubojstva i velikim brojem potpuno nedužnih žrtava. Samo dan nakon masakra u osnovnoj školi u Beogradu, u četvrtak navečer dogodilo se još jedno masovno ubojstvo, u okolici Mladenovca, 40-ak kilometara od Beograda, u kojem je ubijeno osam osoba a najmanje 14 ih je ranjeno. Napadač je 21-godišnjak koji je u petak ujutro uhapšen. Povodom ovih tragičnih događaja u Srbiji, javnosti se obratio i predsjednik Aleksandar Vučić koji je dva masovna ubojstva, pri čemu je drugi nazvao terorističkim činom, kvalificirao kao napad na “celu našu zemlju”.

“Poslije ubojstva djece svi smo bili u stanju šoka. I mi kojima je posao da budemo racionalni i odgovorni, kao zombiji smo hodali 24 sata, ne vjerujući što se dogodilo, tražeći motiv, razlog”, rekao je još pod šokom Vučić i najavio niz rigoroznih mjera kako bi se spriječili slični tragični događaji.

“Policajci bi se, dosad, prije početka i poslije kraja nastave, malo porazgovarali i napustili školu. 1000 policajaca više ćemo staviti u škole da se roditelji osjećaju sigurno, da pored čuvara gotovo uvijek postoji policajac”,obećao je, pokušavajući smiriti užasnute i prestravljene roditelje.

Napad kod Mladenovca nazvao je terorističkim činom. Specijalci su imali zadatak, kazao je, da ga uhapse ili neutraliziraju. Zlikovac je, rekao je Vučić, uhapšen i svjetlost bijelog dana više neće vidjeti, iz zatvore izaći neće– poručio je.

Najavio je izmjene zakona o oružju koje bi trebale rezultirati time da se neće moći zadržati više od 30-40 tisuća komada oružja u kućama, a samo usporedbe radi, trenutno se računa da u Srbiji ima preko 900 tisuća komada oružja u kućama.

“Udvostručit ćemo i kazne. Ni to neće biti dovoljno, za to malo oružja koje će ostati, bit će predviđeni šestomjesečni pregledi uz obavezan test na psihoaktivne supstance”, naveo je u svom obraćanju javnosti obećavajući razoružati Srbiju. Jer, što je manje cijevi, manje je opasnosti po djecu i građane, zaključio je, pozivajući sve one koji kod kuće drže ilegalno oružje da ga odmah predaju, ili će posljedice za te vlasnike biti strašne.

Primjerice, za nedozvoljeno, neovlašteno držanje kalašnjikova  kazna će biti od 2-12 godina, za bombe, granate i do 15 godina zatvora, a minimalna kazna je 5 godina.

Osvrnuo se i na 25 intervencija koje je policija imala na teritoriju Srbije zbog neodgovornog ponašanja mladih na društvenim mrežama koji su odlučili imitirati ubojice. Bilo je, uz to , još 20 lažnih prijava i policija ne stiže sve uhapsiti a za sve mora odgovarati, za razliku, kazao je, od onih koji su i ranije znali gdje je ubojica ali nisu javili. No, i oni će biti pozvani na odgovornost, država će se, poručio je Vučić, znati suprotstaviti zlikovcima.

Jutros sam predložio predsjednici vlade da vratimo smrtnu kaznu, rekao je Vučić, ali ona i vlada su protiv jer bi bili jedini uz Bjelorusiju koji bi imali smrtnu kaznu, a to opet ne možemo po tim mnogo pametnim konvencijama”, komentirao je Vučić, dodajući da je nekad bio protiv smrtne kazne i da mu je danas jako žao zbog toga što je imao takav politički stav.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI