Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Vrhovni sud potvrdio: Sauchi, u aferi dnevnice, 3 godine, a Zeljko 4 i pol godine zatvora!

Vrhovni sud potvrdio:
Sauchi, u aferi dnevnice, 3 godine, a Zeljko 4 i pol godine zatvora!

Tomislav  Saucha, bivši šef kabineta Zorana Milanovića iz vremena njegovog premijerskog mandata, osuđen je na tri godine zbog lažiranja putnih naloga u aferi dnevnice, a njegova tadašnja tajnica Sandra Zeljko je dobila četiri i pol godine zatvora. Time je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda s kraja 2020., koju je, u trenutku izricanja, Saucha osporavao, tvrdeći “naravno da nisam kriv…”

Na presudu ŽS u Zagrebu žalili su se i Saucha i Zeljko, ali i Državno odvjetništvo, a Saucha je tada osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je Zeljko osuđena na četiri i pol godine zbog toga što je ona nastavila preko lažiranih putnih naloga podizati novac i u mandatu novih vlada.

Presudom im je zabranjeno i obavljanje službenih dužnosti, a  Saucha je bio saborski zastupnik koji je podupirao Plenkovićevu parlamentarnu većinu ( valjda nadajući se pravosudnoj poštedi…), a uz ostalo morat će državi vratiti i oko milijun kuna koje su izvukli na račun lažnih dnevnica i putnih naloga.

Osim osobne sramote, kako je u obrazloženju nepravomoćne presude navela sutkinja Sanja Mazalin, Saucha je naplaćivanjem lažnih putnih naloga nanio  štetu i svim institucijama državne vlasti ali i pridonio dodatnom gubitku povjerenja građana u vlast. Posebno je besramnim sutkinja ocijenila poziciju Zeljko koja je pred nosom čak trojice premijera bez imalo skrupula krala javni novac.

Zanimljivo je da je u početku bio optužen samo Saucha,  tada saborski zastupnik SDP-a, koji je odmah po izlasku iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i kao član kluba HNS-a podržavao Plenkovićevu većinu u Saboru. Zeljko je, pak,  u početku figurirala tek kao krunska svjedokinja. Ali se u istrazi ispostavilo da je akterica kaznenog djela i to u dužem vremenskom razdoblju od samog Sauche.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI