Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
EKOLOGIJA / VODA
Uz Svjetski dan voda JU NP Krka šalje poruku: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, budi kolibrić sa svojom kapi vode…

Uz Svjetski dan voda JU NP Krka šalje poruku:
“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, budi kolibrić sa svojom kapi vode…

Svjetski je dan voda, 22. ožujka.  A u Nacionalnom parku Krka obilježen je edukativno, radionicom na Skradinskom buku s učenicima 3.a razreda šibenske osnovne škole Juraj Šižgorić.

Bila je to prava prilika da se upravo na mjestu gdje voda pokazuje svu svoju snagu i raskošnu ljepotu raspršena u milijune sitnih kapi što se slapištem obrušavaju u rijeku, nauče koliko su važne krške rijeke i koliko njihova snaga znači čovjeku. Obišli su i stare vodenice i vidjeli kako se snaga vode nekad brižljivo koristila, a danas se rasipa i neracionalno troši. Sudjelovali su i u raznim pokusima s vodom uz pomoć interpretatorica Javne ustanove NP Krka. Doživljaj ljepote i moć poduke.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana voda rodila se 1992. u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Pravo je pitanje što smo sve učinili u proteklih tri desetljeća da zaštitimo izvore pitke vode kojom je Hrvatska obilovala, ali su neodgovornim ponašanjem i nebrigom ljudi, a napose nemilosrdnom trkom za profitom, mnogi danas uništeni, zagađeni, devastirani.

Ujedinjeni narodi nas podsjećaju da smo ozbiljno skrenuli s puta ispunjenja Cilja održivog razvoja (SDG) 6: voda i sanitarni uvjeti za sve do 2030. Milijardama ljudi, brojnim školama, tvrtkama, zdravstvenim centrima, farmama i tvornicama, i dalje nisu dostupni sigurni izvori pitke vode, niti imaju toalete koje bi trebali imati. Kako bismo ubrzali promjene, ističu povodom Svjetskog dana voda u svom priopćenju javnosti iz Javne ustanove NP Krka, moramo učinkovitije djelovati – a to je i glavna poruka ovogodišnje UN-ove Konferencije o vodi, koja se održava u New Yorku od 22. do 24. ožujka.

Kampanja pod motom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“, poruka je koju nosi kolibrić, ptičica koja nas asocira na drevnu priču o kapi vode koju nosi da bi ugasio veliki požar. On više od toga ne može. A mi? Jesmo li mi učinili sve što smo mogli da zaštitimo vode jer su one naš život i naš opstanak na ovoj planeti?

Djelujmo lokalno, učinimo koliko možemo, ali neka to bude sada kako bismo ubrzali promjene jer čak petina svjetskog stanovništva i dalje nema pristup sigurnoj vodi zbog njezinog prekomjernog korištenja, neodgovarajućeg upravljanja i zagađenja, poručuje rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka, Katia Župan.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI