Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
(NE)RED / šibenik
Povijesni gradski trgovi pretvoreni u ostave ugostitelja!

Povijesni gradski trgovi pretvoreni u ostave ugostitelja!

U Šibeniku turizam raste i razvija se iz godine u godinu, u nekom svome smjeru kojeg nedovoljno prate gradski upravni odjeli, ustanove i tvrtke. Prostorni plan uređenja javnih površina i Odluka o komunalnom redu su manjkavi i ne prate turistički rast koji uslijed ponude i potražnje briše šarmantne, povijesne gradske trgove koji nestaju pred, najčešće neestetskim štekatima, i tako grad gubi svoj šarm radi kojeg ga upravo turisti i pohode.

Osim što je izgled štekata neprecizno propisan i manjkav, nažalost, trgovi i ulice grada Šibenika nekim ugostiteljima i u periodu izvan turističke sezone služe kao „javna ostava“ za suncobrane i ostalu ugostiteljsku opremu.

Uskoro će Uskrs kojim se tradicionalno otvara predsezona, a zastarjela Odluka kojom bi se trebalo urediti izgled terasa kafića, ustvari štekata, još je na snazi.

Prošle godine, početkom prosinca, razgovarali smo s pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Antom Nakićem o komunalnom neredu.

Pitali smo ga jesu li obavijestili ugostitelje da uklone opremu nakon što su zatvorili svoje ugostiteljske objekte odgovor je bio slijedeći:

– Komunalni redar je izvršio nadzor po ovom pitanju te je usmeno obavijestio sve korisnike kojima su istekli ugovori o zakupu (njih ukupno 6) da uklone svoje predmete. Idućeg tjedna će komunalni redar napraviti kontrolu o učinjenom i ukoliko bude potrebno pokrenuti upravne i prekršajne postupke – stoji u odgovoru od prošle godine.

Istina, nešto se pomaknulo, ali ne sve, tako Trg Dinka Zavorovića na kojem se nalazi istoimena palača i crkva sv. Duha služi kao ostava za suncobrane koji narušavaju vizuru trga. Također i Medulić je nestao pod štekatima obližnjih hotela i restorana, a ono malo slobodnog prostora služi suncobranima koji nisu u funkciji.

S obzirom da se turizam i urbanizam isprepleću pa je stoga potrebno provoditi jasan prostorni plan uređenja javnih površina koji bi zaštitio kulturno-povijesne cjeline grada, razgovarali smo s Nakićem u prosincu prošle godine i o Pravilniku o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme koji, vjerovali ili ne, datira iz 2008. godine i kojim se propisuje izgled tendi, štekata i platnenih suncobrana koji bi trebali biti jednobojnog ili prugastog uzorka, bez reklame, minimalne visine dva metra i koji ne bi smjeli ometati pješački promet.

– Postoji pravilnik o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme. Općenito je za sve zahvate unutar stare gradske jezgre potrebno zatražiti prethodno odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela na temelju kojeg se izdaju posebni uvjeti sukladno kojima je potrebno sprovesti određeni zahvat u prostoru. U planu je napraviti i izmjene postojećeg pravilnika na koji su konzervatori dostavili svoje primjedbe – rekao nam je pročelnik Komunalnog odjela Ante Nakić.

Sasvim je jasno da se i one manjkave odluke slabo provode dok, za sada, najavljenih izmjena nema. No, još nije kasno, i ako ih ovaj tekst potakne da provedu ono to su najavili i obećali, mi smo svoje obavili…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI