Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
životinje i ljudi
Nevenka Ristović iz Pule, iako socijalni slučaj, novčano kažnjena zbog toga što hrani i pomaže mačke oko svoje zgrade (?! )

Nevenka Ristović iz Pule, iako socijalni slučaj, novčano kažnjena zbog toga što hrani i pomaže mačke oko svoje zgrade (?! )

Sva nepravda slabo uređenog sustava ogleda se u Prekršajnom nalogu kojeg su komunalci grada Pule uručili starijoj gospođi Nevenki Ristović koja je socijalni slučaj i koja prima 172 eura socijalne pomoći. Kriva je što suosjećajno hrani i pomaže mačke oko svoje zgrade. Nevenka se žalila jer kako da živi od preostalih 40 eura.

Tako je, okrivljenoj Nevenki Ristović (70) iz Pule izrečena novčana kazna u iznosu od 132,72 eura koju je dužna platiti u roku od 8 dana jer je, kako stoji u Prekršajnom nalogu, bacala hranu na javnu površinu što je notorna laž i optužba manje suosjećajnih susjeda. Sasvim je jasno da se komunalni redari nisu pojavili na „mjestu zločina“ zbog svoje velike odgovornosti prema dužnosti i brizi za opće dobro, kao i zbog postojećeg komunalnog nereda, već su Nevenku prijavile susjede (majka i kći), pa su komunalci izašli na teren po službenoj dužnosti.

Zatekli su „zločinku na djelu“ u 9 sati ujutro i fotografirali je kao dokaz kako hrani slobodnoživuće mačke koje uživaju svoj status sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

Simbolično, dva mjeseca nakon, dobila je kaznu, točno na 8. mart – Dan žena.

Prvi dojam koje pružaju fotografije (portal Istra 24) je da su „Nevenkine mace“ fino uhranjene i zdrave i tako uživaju slobodu životinja koje žive u svom odabranom staništu. Gotovo bi im svaka domaća mačka mogla zavidjeti jer biti slobodan i dobro uhranjen sigurno je san svake mačke.

Nažalost, Nevenkinu suosjećajnost i brigu zbog koje mačke lijepo izgledaju i nisu bolesne i izgladnjele, ne shvaća „slijepa birokracija“ Grada Pule koja kažnjava socijalno ugrožene građanke.

Slobodnoživuće mačke trebalo bi, dakako, sterilizirati (što je i učinjeno kada je Pula provodila akciju besplatne kastracije) i postaviti im hranilišta te ih redovno hraniti, a takva inicijativa traži koordinaciju udruga s lokalnim vlastima što je očito u Gradu Puli izostalo, kao i u mnogim drugim gradovima.

Za „Nevenkine mace“ moglo bi se reći da žive na rubu Zakona o zaštiti životinja koji bi ih trebao čuvati, jer je Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama Grada Pule očito manjkava i slabo se provodi u praksi.

Na javnim površinama udrugama za zaštitu životinja odlukom je dozvoljeno postavljati hranilišta za mačke (ako podnesu zahtjev Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i dobiju Rješenje).

Hranilišta se postavljaju nakon provedenog javnog poziva. U slučaju da komunalci ili mjesni odbor daju negativno mišljenje na predloženu lokaciju hranilišta, obavezni su predložiti najbližu moguću alternativnu lokaciju za postavu hranilišta – stoji u odluci.

Udruga Ruka šapi iz Pule (koja zbog nedostatka prostora i volontera nije više aktivna kao nekada) također je pomagala Nevenki kako bi se sterilizirale, čipirale i hranile mačke.

Postavlja se pitanje hoće li Grad Pula ubuduće postupati sukladno zakonu i hoće li provoditi odluke, koje treba dodatno urediti ili će postupati represivno. Također, hoće li Grad Pula biti kažnjen, i od koga, za neprovođenje zakona? Hoće li se ubuduće kažnjavati zlostavljači životinja i osobe koje zaista remete komunalni red, tek treba vidjeti.

Možemo se nadati da će Nevenka kao i entuzijasti velikog srca, doći na svoje. Možda je vrijeme da Grad Pula pokaže svoje humano lice, umjesto da bude upamćen kao sustav koji ne nudi trajna i humana rješenja, a sve zahvaljujući ustaljenoj praksi neprovođenja odluka koje su sami donijeli, a koje su manjkave tako da zakoni i odluke o zaštiti životinja često ne idu u prilog suosjećajnim pojedincima kao što je slučaj socijalno ugrožene Nevenke.

Foto: Portal Istra 24
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI