Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
'rvatska
Biljane Donje (foto youtube)

Europa opet proziva ‘europsku Hrvatsku’ zbog ‘teškog nemara’ oko slučaja otpada u Biljanima Donjim

Biljane Donje (foto youtube)

Ministarstvo prostornoga uređenja izjavilo je da se “poduzimaju radnje u svrhu sanacije odlagališta otpada u Biljanima Donjim” na kojem je odložena troska, nakon što je Europska komisija odlučila ponovno uputiti taj predmet protiv Hrvatske Sudu EU-a, javlja Hina.

O slučaju brda crne troske odvežene s prostora bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura u selo Biljane Donje  smo dakako pisaliistodobno upozoravajući i ako se još veće količine istog otpadnog materijala i dalje nalaze usred Šibenika, na prostoru TEF-a. 

-Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te se između resornih ministarstava poduzimaju radnje u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanima Donjim. Ministarstvo je u postupku naručivanja procjene vrijednosti troske od stručnog neovisnog tijela Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta nakon čega će se pristupiti izradi natječajne dokumentacije u svrhu objave međunarodnog natječaja radi prodaje troske – odgovorilo je Hini Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Biljane Donje (foto youtube)

Takav odgovori vlasti stižu nakon godina potpunog ignoriranja vapaja lokalnog stanovništva i ekoloških udruga, a sad su se odlučili prozboriti ponešto o tom skandaloznom slučaju zahvaljujući tužbu EU-e protiv hrvatske države.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja reklo je pak Hini da se ranija sanacija te otpadne troske koja je na Biljane Donje dovezena iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), provodila temeljem ugovora između Grada Šibenika i tvrtke MLM Grupa iz Zagreba.

Prema njemu je ta tvrtka na samoj lokaciji obrađivala trosku uz obvezu zbrinjavanja kamenog agregata preostalog nakon njezine obrade.

Tijekom 2011. je s lokacije TEF-a u Šibeniku odvezena veća količina zamjenskog agregata na skladište MLM Grupe u Biljanima Donjim, nedaleko autoceste A1.

MLM Grupa je sklopila ugovor s privatnom osobom o zakupu lokacije za skladištenje kamenog agregata. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije bio uključen u to, rekli su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Slična crna brda su još i u Šibeniku – Foto: TRIS/G.Šimac

– Nevjerojatno da se država već više od desetljeća poigrava sa zdravljem ljudi, iako je jasno da je njezina odgovornost da riješi ovaj problem. Nažalost ovakav manevar, da država otpad proglašava sirovinom, već viđen i postao je jedan od recepata za postupanje kada država ne želi riješiti problem zagađenja okoliša otpadom. Presudom Suda EU-a potvrđeno je da u 18 od 25 uzoraka postoje povišene koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika. Izvrdavanje države i bježanje od odgovornosti, koje se jasno može iščitati iz presude Suda EU-a, je u svjetlu ovih činjenica vrijedno svakog prezira i osude. Nadamo se da će dobiti i dodatni sudski epilog u smislu odštete pogođenom stanovništvu. Postupanje predstavnika vlasti u ovom slučaju podsjeća u najmanju ruku na “teški nemar, a moguće je i na aktivno kršenje zakona- rekli su iz ekološke udruge Zelena akcija Hini.

Članovi Eko-udruge “Ravni Kotari”, koja je krajem prošle godine prestala postojati, desetak godina bavili su se, kako kaže njihov tadašnji predsjednik Zdravko Belušić, “ekocidom koji se dogodio u naselju Biljane Donje”.

Belušić je Hini rekao da je takozvanom “sanacijom” iz Šibenika u Biljane Donje dovezeno oko 145.000 tona troske, nusprodukta u proizvodnji ferolegura i još skoro tolika količina u susjedno naselje Veljane.

Foto: TRIS/G.Šimac

Kaže da imaju nalaze instituta i tvrtki koje se bave analizom kancerogenih spojeva u prirodi – Insituta Eurofins iz Tübingena, ANT iz Zagreba i Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Njima je, kako tvrdi, “dokazano da, pored zagađivanja okolnih plodnih polja i zraka koji udišu mještani okolnih mjesta, već dolazi do zagađenja podzemnih tokova koji su povezani s nekim aktivnim i pričuvnim izvorima Zadarskog vodovoda”.

Dodao je kako je 2014. tadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede naveo da zbog toga što nije napravljena adekvatna posteljica i troska nije stručno pokrivena niti je odložena u zatvoreni prostor, dolazi do onečišćenja podzemnih voda.

“Naše prijave dostavili smo e-mailom na sve urede državne uprave i tijela pravosuđa, no nismo dobili nikakav odgovor, niti su naše prijave ozbiljno shvaćene”, kaže Belušić.

U blizini mjesta Biljane Donje nalazi se Škabrnja – mjesto posebnog pijeteta iz Domovinskog rata te mjesto Nadin koji ima oznaku “Eko-sela” a koju bi mogao izgubiti zbog zagađenja zraka i okolnih plodnih polja i vinograda.

Europska komisija je 15. veljače ove godine odlučila ponovno uputiti predmet protiv Hrvatske Sudu Europske unije jer nije u potpunosti postupila u skladu s presudom Suda od 2. svibnja 2019. u kojoj je utvrđeno da Hrvatska nije ispunila svoje obveze iz Okvirne direktive o otpadu u vezi s nezakonitim odlagalištem u Biljanima Donjim.

Kako bi se uskladila s presudom Suda, od Hrvatske se očekuje da poduzme sve potrebne mjere kako bi se to nezakonito odlagalište zatvorilo i saniralo što je prije moguće.

Istaknuto je kako je oko 140.000 tona ostataka od obrade feromangana i silikomangana od 2010. odloženo izravno na tom nezakonitom odlagalištu, manje od 50 metara od kuća.

Foto: TRIS/G.Šimac

Sud je potvrdio da kameni agregat odložen u Biljanima Donjim treba smatrati otpadom, a ne nusproizvodom. Utvrdio je da se s otpadom mora gospodariti tako da se ne ugrožava zdravlje ljudi niti nanosi šteta okolišu.

Hrvatska je bila obvezna poduzeti mjere kako bi se osiguralo da posjednik otpada odloženog u Biljanima Donjim sam obradi otpad ili da ga obradi trgovac, ustanova ili poduzeće koje provodi postupke obrade otpada ili javni odnosno privatni skupljač otpada.

Više od tri godine nakon presude Hrvatska nije poduzela nikakve konkretne korake: neuklonjeni otpad i dalje stvara rizike za zdravlje i okoliš. Nije jasno kako će se otpad zbrinuti i kad će lokacija biti očišćena.

S obzirom na nepoduzimanje mjera, Komisija je odlučila uputiti Sudu predmet protiv Hrvatske. Budući da je riječ o drugom upućivanju predmeta Sudu, to može dovesti do financijskih sankcija za vrijeme koje je proteklo od prve presude do postizanja usklađenosti.

To je ta Plenkovićeva europska Hrvatska. 

Utvrda šljake (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI