Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
životinje i ljudi
Prijatelji životinja prozivaju Belje i njihov brend Kraljica Kravica : Kakve su to kraljice kojima kradu djecu odmah nakon rođenja, a njih ubijaju čim im padne proizvodnja mlijeka?

Prijatelji životinja prozivaju Belje i njihov brend Kraljica Kravica :
Kakve su to kraljice kojima kradu djecu odmah nakon rođenja, a njih ubijaju čim im padne proizvodnja mlijeka?

Prijatelji životinja javno prozivaju tvrtku Belje i brend Kraljica Kravica, koja više od tri stoljeća u plodnoj baranjskoj ravnici proizvodi domaću hranu, zbog neetičkog odnosa prema životinjama. Sasvim je jasno da prehrambena industrija teško može biti humana, primjerice robotizirana mužnja obavlja se sa šest potpuno automatiziranih robota koji svaku kravu pomuzu tri puta u 24 sata, a ukupni kapacitet robotizirane mužnje je 500 grla muznih krava. Na farmama mliječnog govedarstva, Belje ima više od 4.000 krava koje su u 2018. godini dale 35 milijuna litara mlijeka – stoji na stranici Belje. Od procesa mužnje do krajnjeg proizvoda dug je put u kojem krava zaista nije kraljica, već muzna krava, koju muzu roboti.

Rijetko tko, dok jede sir razmišlja o muci jedne muzne krave, a da ne govorimo o mesnoj industriji i klaonicama, koja zaista nije i ne može biti humana industrija, jer životinje samo u transportu prolaze kroz užasne muke. Nažalost, sa živim životinjama postupa se kao da se radi o neživim stvarima koje ne trpe bol i patnju.

Bol i patnja životinja može se smanjiti ako jedemo etično, ustvari, ako ne jedemo meso ili ako ga minimalno jedemo, što iziskuje znanje o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.

Prijatelji životinja nakon što su nekoliko dana za redom na društvenim mrežama dijelili priču o teletu Petri koje traži svoju majku, otkrili su o čemu se radi. Novom kampanjom „Traži se kraljica“, o kojoj više možete saznati na www.trazisekraljica.net , javno prozivaju jednu od najvećih hrvatskih prehrambenih industrija Belje, odnosno njihov brend Kravica Kraljica.

Kako navode, nije u redu krave nazivati ​​kraljicama, a zatim im krasti djecu odmah nakon rođenja i ubijati ih nakon što im padne proizvodnja mlijeka.

– Potaknuti činjenicom da Belje u ime brenda Kravica Kraljica javnosti priča bajke kako njihove krave žive kao kraljice, odlučili smo ispričati pravu verziju priče. Istina o kravama je brutalna i tužna, baš kao što je brutalna i tužna cijela mliječna industrija. Neosporno je da svaka farma muznih krava oduzima djecu od krava kako bi im uzele mlijeko, pri čemu i krave i telad neizmjerno pate. Također je nepobitno da mliječna industrija ubija krave nakon što su odslužile svoj ‘produktivni vijek’ od prosječno četiri i pol godine, kao i mušku telad koja ne može davati mlijeko. Takav tretman nije nimalo ‘kraljevski’, zbog čega javno prozivamo Belje i kreatore brenda Kravica Kraljica. Cilj naše kampanje ‘Queen Wanted’ je upoznati potrošače s brutalnom istinom koja se krije iza kutije mlijeka u njihovom hladnjaku” – stoji na stranici kampanje.

Belje s kampanjom “Krava kraljica” nije iznimka u obmanjujućem marketinškom prikazivanju sretnih krava, već je takvo obmanjujuće reklamiranje vrlo čest odabir mliječnih brendova. No, vrlo agresivnim marketinškim pristupom i predstavljanjem krava kao sretnih kraljica u Belju su otišli najdalje – ističu Prijatelji životinja.

– Naime, nazivati ​​maticama one koje sukcesivno umjetno osjemenjivaju, oduzimaju im djecu i na kraju ih šalju u klaonicu, krajnje je pretjerivanje i krajnje daleko od istine.

Upravo zbog toga Prijatelji životinja uputili su pismo predsjedniku Uprave Belja. Zatražili su dopuštenje da snime rođenje i prvi dan teleta na jednoj od njihovih farmi mlijeka kako bi zainteresirana javnost mogla sama procijeniti odvajaju li telad od majki i je li takav tretman kraljevski. U dopisu, koji u cijelosti možete pročitati na www.trazisekraljica.net , navode da Belje ima odgovornost osigurati da njihovi potrošači saznaju više o proizvodnji mlijeka koje piju.

– Vjerujemo da je vaša dužnost podijeliti s potrošačima pravu istinu o proizvodnji mlijeka i ne dovoditi ih u zabludu nazivajući iskorištavanje životinja kraljevskim-  naveli su u pismu.

Više o standardnoj praksi na svim mliječnim farmama možete saznati na www.trazisekraljica.ne t , gdje će Prijatelji životinja objaviti odgovor Uprave Belja na upit.

Prijatelji životinja objavili su potresni video sa scenama odvajanja majki i djece, snimljenima na farmama u Europi i svijetu!

 

VIDEO Traži se kraljica

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI