Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
političarenje / sabor
Nataši Novaković ( vjerojatno ) odzvonilo?

Nataši Novaković ( vjerojatno ) odzvonilo?

Je li odzvonilo Nataši Novaković, predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Oporbeni zastupnici su jednoglasni: ako je HDZ ponovo ne izabere, to će joj biti najveći mogući kompliment!

U Saboru je u četvrtak otvorena rasprava o listi kandidata za izbor predsjednice i četiri člana Povjerenstva. Što se tiče oporbe, Novaković je posao radila korektno i odgovorno, dokazala je da je neovisna, a pokretala je postupke i protiv opozicijskih i pozicijskih političara koji su se potencijalno našli u sukobu interesa.

SDP-ov Arsen Bauk je izjavio da je najveći kompliment radu Novaković i njezinih pet godina na čelu Povjerenstva ako je HDZ ne izabere ponovo. Jer, ako je HDZ izabere, to samo znači da je radila loše- smatra Bauk, prenosi  Hinu N1. Dodao je i kako “Nataše očito nemaju šanse dugo ostati na funkcijama ako o tome odlučuje predsjednik vlade, tako je bilo s Tramišak i tako će biti s Novaković”, rekao je SDP-ov zastupnik kao da već zna tko će biti izabran.

Doduše, ni Dalija Orešković ( Centar ) nije osobito optimistična oko izgleda Novaković da bude ponovo izabrana, no, ocjenjuje kako će joj to biti najveće priznanje. Kolegici Novaković je čestitala na dobro, korektno odrađenom mandatu u kojem je nastojala očuvati standard i ugled institucije Povjerenstva, pa smatra da se neizborom Nataše Novaković ne ruši samo Novaković nego i Povjerenstvo kao neovisna institucija.

Novaković se miče jer je iziritirala i povrijedila ego Plenkovića- tvrdi Socijaldemokrat Davor Bernardić, apelirajući da se ne ruši aktualna predsjednica Povjerenstva samo zato što je iznevjerila očekivanja AP.

I Mostov Nikola Grmoja je ocijenio da se Novaković pokazala kao neovisna, iako nije glasao za nju, i da se njezinim rušenjem želi oslabiti Povjerenstvo jer obračun s korupcijom nije vladajućima prioritet.

Nasuprot tome, HDZ-ov Nikola Mažar pozvao se na ocjene europske javne tužiteljice koja je pohvalila rad Hrvatske u borbi protiv korupcije, a Europska komisija je u izvješću o vladavini prava konstatirala, kaže, da je Hrvatska učinila snažan iskorak u obračunu s korupcijom (? )

I Josip Borić ( HDZ ) vraća lopticu u krilo opozicije prozivajući oporbene zastupnike da su u višestrukim sukobima interesa a ponašaju se kao najveće moralne vertikale, pri čemu je aludirao na izjavu Nikole Grmoje da su morali mijenjati statut kako bi se zaposlio kum Mostovog šefa Bože Petrova.

Iz HDZ-a, također, opovrgavaju ( Krunoslav Katičić ), da se želi oslabiti Povjerenstvo, ističu da se neki medijski interesantniji predmeti efikasnije rješavaju od onih manje zanimljivih medijima, pa se može dogoditi da neki stvarni sukobi interesa ostanu neprocesuirani. Prozvali su Povjerenstvo zbog zapošljavanja Maje Đerek u splitskoj gradskoj upravi, i zanimalo ih je je li i gradonačelnik Puljak bio predmet interesa Povjerenstva.

Oporba je pokazala nezadovoljstvo malim brojem prijavljenih kandidata za članove novog saziva Povjerenstva, a osim toga, upozorila je Urša Raukar ( zeleno-lijevi blok ), samo dvije kandidatkinje koje su već obnašale dužnosti u Povjerenstvu imaju iskustva u borbi protiv korupcije i razotkrivanju sukoba interesa, dok se ostali dosad time nisu nikad bavili.

Neki su se prijavili, smatra Dalija Orešković ( Centar ) zbog veće plaće, no ključni razlog malog broja prijava, zaključio je SDP-ov Bauk, je u tome što ljudi smatraju deplasiranim prijaviti se kad je već sve unaprijed određeno.

Nasuprot većini oporbenih zastupnika koji su hvalili rad Povjerenstva i Nataše Novaković, HSS-ov Krešo Beljak misli da Povjerenstvo ima sve manje svrhe, a koliko je bilo uspješno, kaže, vidi se po tome da korupcije u Hrvatskoj nikad nije bilo više…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI