Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Plenković o “slučaju Grlić Radman” : Tema je trivijalna u odnosu na ono bitno što Vlada radi za ljude, ministar nije ništa ukrao, napravio je propust i platit će kaznu…

Plenković o “slučaju Grlić Radman” :
Tema je trivijalna u odnosu na ono bitno što Vlada radi za ljude, ministar nije ništa ukrao, napravio je propust i platit će kaznu…

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana temeljem dokumentacije Index.hr-a iz koje je razvidno da je Plenkovićev ministar godinama kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka primio na ime dividendi stotine tisuća eura, ukupno od 2019. čak 2,11 milijuna  eura, koje je u svojoj imovinskoj kartici kao dužnosnik zatajio. Nije zabilježeno da je dosad itko od dužnosnika tako velik iznos propustio unijeti u svoju imovinsku karticu…

Tvrtka Agroproteinka d.d. je u većinskom vlasništvu obitelji Grlić Radman ( sam ministar ima 20,56 posto dionica, njegov brat Ivica ima 20,57 posto, a sestra Irena 20,56 posto ), a kao, navodno, jedina firma u Hrvatskoj licencirana za taj posao, zadužena je za zbrinjavanje preko 12 tisuća eutanaziranih svinja kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge. Bio je to dobar posao za ministra i njegove, a iako je stupanjem na dužnost u Vladi prenio upravljačka prava u tvrtki na odvjetnički ured, dobit je redovito stizala na njegov račun zahvaljujući poslovanju obiteljske firme s državom u kojoj je Grlić Radman ministar.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Gordana Grlića Radmana, jer su prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnici obvezni prijaviti dohodak od kapitala, što ministar nije učinio.

Zanimljivo je da se nakon Indexova otkrića javnosti nije obratio sam ministar, nego je to u njegovo ime i za račun njegove obrane učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao da se radi o ministrovim dužnosničkim, a ne privatnim poslovima(?! ) U svom priopćenju Ministarstvo ističe da ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu ( ?! ) i da su u njoj navedeni svi podaci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima i poslovnim subjektima, te da prema tome nije bilo namjere da se prikrije isplata dividendi od obiteljske tvrtke. No, ispostavilo se da tomu ipak nije tako.

Ministar se sada posipa pepelom, traži pomoć Povjerenstva kako bi ispravno popunio svoju imovinsku karticu, odnosno, ako je u nečemu pogriješio, da to ispravi.

Agroproteinka je sklopila ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, za posao zbrinjavanja eutanaziranih svinja, 2017. godine, a samo u 2023. temeljem toga ugovora od ministarstva su dobili 4,35 milijuna eura. Tvrtka je propustila obavijestiti Povjerenstvo o poslu s Ministarstvom poljoprivrede, ali to nije učinila ni 2019. kad je Grlić Radman postao ministar ni narednih godina, pa ni kada je unosni posao ministra medijski razotkriven.

Sasvim očekivano, i u duhu dosad demonstriranog premijerovog odnosa prema njegovim “posrnulim ministrima”, Plenković je komentirajući “slučaj Grlić Radman” izjavio da je u odnosu na ono bitno što Vlada radi za ljude, ova tema trivijalna i može je potencirati kaže, samo netko tko želi loše HDZ-u i HDZ-ovoj vladi. Novinarima je prigovorio i da ni približno takvim intenzitetom ne prate greška SDP-a.

-Stvar je jasna, napravio je pogrešku, povrijedio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa- potvrdio je Plenković i dodao:

-Ono gdje je pogriješio je da je trebao svake godine ažurirati svoju karticu i prijaviti dobit od te kompanije. Siguran sam da on nikada ni na koji način nije utjecao na bilo koje tijelo državne uprave koje ima neku vrstu veze s tom tvrtkom i da nije utjecao ni na što što je ta tvrtka eventualno dobila od države.To znam jer se zadnjih sedam godina stalno bavimo temama vezanim za sprječavanje sukoba interesa. Napravio je veliki propust jer nije te novce evidentirao u kartici i za to će platiti kaznu. Međutim, on te novce nije ukrao, nema tu nikakvog prtljanja, on će za to platiti kaznu- poručio je premijer interpretirajući slučaj Grlić Radman na svoj uobičajeni način. HDZ-ovi ministri nisu nikad krivi, a ako nešto i jesu pogriješili, pa bože moj, popravit će…

Bi li popravili da nisu razotkriveni?

HENRY NICHOLLS / POOL / AFP

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI