Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
aktivisti
Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: Zaplešite na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama:
Zaplešite na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Program Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama upravo počinje danas (11. veljače 2023.  u 11.00 sati) na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

-Ove godine obilježavamo 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojemu sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku. Ovogodišnji moto USTANIMO ZA SLOBODU! / RISE FOR FREEDOM ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju. U deset godina u kampanji su sudjelovale brojne osobe iz kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske – zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. – ističu organizatori/ce.

U programu 11. veljače, koji će voditi DANIELA TRBOVIĆ i MILAN MAJEROVIĆ STILINOVIĆ, sudjeluju brojne aktivistkinje i aktivisti, te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova VIŠNJA LJUBIČIĆ, zastupnik u EU parlamentu FRED MATIĆ, SANJA CESAR (CESI), REMI, SARA RENAR, ČIPKICE I TOMISLAV BALALA i MARKO ŠTURMAN, U POL’ 9 KOD SABE, GENTLEMAN (MARKO LUCIJAN HRAŠĆANEC). DRUM ‘N’ BIJES  će nas uvesti u program, a zajedno s plesačicama ćemo plesati na ‘himnu’ kampanje BREAK THE CHAIN, pa pozivaju sugrađanke i sugrađane da im se pridruže: plesnu koreografiju vodit će plesna umjetnica ALEXANDRA MADSEN.

-Plesne korake još svatko stigne uvježbati uz: https://youtu.be/0HgSAk9eFxg pa vas pozivamo da nam se pridružite, pozovete svoje prijateljice i prijatelje, povedete svoje djevojčice i dječake. – vele organizatori kampanje u kojoj su sudjelovali: CESI – centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba, Centar za ženske studije, SOIH – Mreža žena s invaliditetom, RODA – Roditelji u akciji, Udruga Romkinja Bolja budućnost, Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, U dobroj vjeri, Zaklada Solidarna.

Program su podržali Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Zagrebački plesni centar, Vector Design i Bombica. – kažu.

Program će se snimati za budući dokumentarac Milijarda ustaje (scenarij/režija: Danijela Stanojević, uz ekipu studenata s ADU Katarine Landeka i Tibora Vukelića i Eme Veseljak).

Ilustracija plakata HANA TINTOR; design vizuala: Sanja Bachrach Krištofič
Vizuale možete preuzeti: https://www.facebook.com/OneBillionRisingCroatia/

SVJETSKI POKRET Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – ‘One Billion Rising’ u veljači i ožujku svake godine, sada već 10. godinu zaredom provodi kampanju u oko 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u  brojnim gradovima i  mjestima u Hrvatskoj.

DODATNI PROGRAM ZA VALENTINOVO 14. veljače 2023. u Zagrebačkom plesnom centru Ilica 10/1 od 20 sati do 22 sati
– kazališna predstava LJUBAVNE PJESME ZA DOBRE DJEVOJČICE prema tekstu RONE ŽULJ izvodi MIRAN KURSPAHIĆ uz video autora VANJE VASCARACA.

– VAGININI MONOLOZI autorice V (EVE ENSLER) –  2 monologa čitaju Mirjana Janžek i Martina Šoštarić iz SOIH – Mreže žena s invaliditetom.
– panel-diskusija u kojoj sudjeluju Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova VIŠNJA LJUBIČIĆ, autorica teksta predstave RONA ŽULJ, redatelj i glumac MIRAN KURSPAHIĆ; SANJA SARNAVKA (Zaklada Solidarna); RADA BORIĆ (Milijarda ustaje) i DANIJELA STANOJEVIĆ (moderatorica).

Tags:

VEZANE VIJESTI