Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
cijene / sabor
Zastupnica Vidović Krišto podnijela prijedlog Vladi da razriješi glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića

Zastupnica Vidović Krišto podnijela prijedlog Vladi da razriješi glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića

Piše: Margita Maričić

Da je živjeti u Hrvatskoj pravo umijeće to već svi znamo. Svjedoci smo lančane reakcije uzrokovane covidom, ratom i drugim čimbenicima koji često služe za izgovor i koji su doveli do znatnog poskupljenja cijena koje, kako se čini, nisu sustavno regulirane sukladno donesenim zakonima. Baš naprotiv, Vlada Republike Hrvatske dopustila je da nadležne institucije spavaju dok se pojedinci bogate. Hrvatska je s obzirom na iznos prosječne plaće u odnosu na druge zemlje jedna od najskupljih zemalja članica EU po mnogo čemu.

Tako se hrvatski građani iz dana u dan sustavno osiromašuju, potrošačka košarica sve je mizernija – do kada i tko je sve kriv u lancu odgovornosti prosječni građanin i ne treba znati. Tržište se treba regulirati u korist građana, a ne u korist krupnog kapitala, međutim Državni inspektorat je zakazao, dobrobit građana nije im na prvom mjestu, sve je otišlo predaleko i to je svima jasno bez posebne analize ekonomskih stručnjaka.

Zadaća Državnog inspektorata, ustvari tržišne inspekcije, osim poslova iz područja trgovine i usluga je i zaštita potrošača (pri kupnji proizvoda i usluga) koja je izostala.

Tako je rast cijena mliječnih i mesnih proizvoda i do 100 %, kao i nekih higijenskih proizvoda.

Zakonom o zaštiti potrošača uređuju se interesi potrošača koji trebaju biti informirani i koji se ne bih smjeli dovoditi u zabludu. Međutim, izostale su transparentne javne rasprave uslijed priprema i izmjena cijena hrane te je prekršeno osnovno pravo na ekonomsku zaštitu potrošača, što se protivi Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća EU o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnih subjekata u odnosu prema potrošaču na unutarnjem tržištu.

Hrvatski građani trebaju biti informirani o cijeni proizvoda i načinu na koji je ona izračunata.

Međutim ni Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača očito nije osiguralo (više) standarde zaštite prava potrošača.

Netko za tržišni kaos u lancu odgovornosti treba odgovarati. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić možda bude uskoro smijenjen, razlozi su brojni kao što su brojne i inspekcije Državnog inspektorata s kojima se po mišljenju mnogih ne upravlja dobro.

Zastupnica Hrvatskog sabora Karolina Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost (OIP) uputila je prijedlog Vladi da Andriju Mikulića razriješi dužnosti glavnog državnog inspektora Državnog inspektorata. Akt je podnesen 4. siječnja 2023. godine, a ušao je u proceduru 10. siječnja 2023 godine.

Vlada je Andriju Mikulića imenovala glavnim državnim inspektorom na sjednici održanoj 24. rujna 2020. godine na mandat od pet godina.

Državni inspektorat nadzire područja koja su od presudne važnosti za uređeno tržište te s tim imaju presudan utjecaj na standard hrvatskih građana. Konkretno ta odgovornost obuhvaća područja trgovine, usluga, zaštite potrošača, poljoprivrede, hrane, rada i zaštite na radu, građenja te niza drugih područja.

Upravo nedjelovanje državnog inspektorata dovelo je do eksplozije cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, ali i ekstremnog povećanja cijena nekretnina te potpunog urušavanja tržišta rada – stoji u dijelu obrazloženja predlagateljice Krišto koja će braniti Prijedlog na sjednici Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela.

Potrošači se samo mogu nadati najavljenim regulacijama cijena, makar za početak onih osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda. Osim pukih nadanja potrošači bi se trebali više informirati o svojim pravima a zadnji alat za kojim bi trebali posegnuti su prosvjedi kao i bojkot svih onih trgovačkih lanaca koji su nemilo povisili i na kraju zaokružili cijene.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI