Neovisni novinarski portal
13.4.2024.
hrvatsko novinarsko društvo
HND organizira prosvjed u Zagrebu zbog zataškavanja slučaja Matijanić

HND organizira prosvjed u Zagrebu zbog zataškavanja slučaja Matijanić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića, a o čemu će u subotu, 14. siječnja, u Klubu Novinarskog doma, govoriti na konferenciji za novinare. HND će pozvati građane da se pridruže novinarima na prosvjedu zbog zataškavanja ovog tragičnog slučaja i šutnje institucija.

-I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih, te zahtijevamo smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti. Ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima- kaže se u priopćenju HND-a.

U pozivu za konferenciju za novinare, HND podsjeća da je “zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktualni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom rujna kako nije bilo većih nepravilnosti. Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga- navode iz HND-a-  Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio “nemaran pacijent”.

HND će stoga, poručuje se, i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Zbog svega toga, stoji na kraju priopćenja, HND organizira prosvjed u Zagrebu,  o čemu će javnost detaljno izvijestiti na konferenciji za novinare na kojoj će govoriti: predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednik Goran Gazdek i glavna tajnica HND-a Melisa Skender.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI