Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
planet čovjek
Perzijska bukva je najstablo u Ljubljani 2022. godine

U Ljubljani vole drveće – izabrali stablo godine, umjesto da ga ispilaju:
‘Stablima se treba klanjati i brinuti o njima…’

Perzijska bukva je najstablo u Ljubljani 2022. godine

Evo vijesti koja zvuči znanstvenofantastično ili kao fake news za hrvatske prilike. U susjednoj državi Sloveniji, to jest u Ljubljani, vole drveće – čak i njihove gradske vlasti. Tamo im asocijacija na stablo nije motorna pila, a na šumu pilana, već nešto posve drugo. Ne misle da su stabla smetnja automobilima i ljudima, nego obratno. Kako to?

Evo kako: upravo su proglasili ljubljansko stablo godinePerzijska bukva u Šlajmerjevoj ulici 6 u dvorištu Zavoda za transfuzijsku medicinu UKC Ljubljana ljubljansko je stablo godine. Dobila je 494 glasa ili nešto više od 35% svih glasova.

Natječaj već četvrtu godinu priprema Općina Ljubljana, a svrha mu je, kako kažu, podići svijest o velikoj važnosti drveća  za kvalitetu života u gradovima, ali i uopće. Ma daj? I još kažu da – iako se svake godine posebna medalja dodjeljuje samo jednom od njih – ona simbolično predstavlja sva stabla.

Perzijska bukva je najstablo u Ljubljani 2022. godine

Pa što je s njima? Zašto i oni, kao kod nas pod pokroviteljstvom i s dopuštenjem državnog poduzeća kojem je zadaća  briga o šumama, te gradskih i općinskih vlasti diljem Hrvatske, ne sijeku čitave šume, drvorede, parkove, pa čak i stabla po nacionalnim i parkovima prirode?

-Došli smo u doba kada se drveću treba klanjati, a ne mrziti. Stabla često ometaju pogled s prozora, ometaju proširenje prometnica i raskrižja, dovode u loše raspoloženje vlasnike zgrada, govoreći da previše vlaže fasade, nekima su nepotrebna jer se ispod njih mora čistiti lišće koje pada. Ukratko, za mnoge su još uvijek smetnja. S druge strane, drveće teško živi u gradovima, ovo je okruženje za njih neumoljivo, pogotovo u posljednje vrijeme zbog prevrućih ljeta. Zato im se treba klanjati i brinuti o njima – poručio je ljubljanski dogradonačelnik Janez Koželj, koji kao da ne živi svega par desetaka kilometara od granice sa susjednom državom Hrvatskom.

Perzijska bukva je najstablo u Ljubljani 2022. godine

Ni to mu nije dosta, nego o stablima govori kao da je riječ o članovima njegove najbliže obitelji, te je podsjetio na desetogodišnje spašavanje crvenolisne bukve koje, tužan je,  nije uspjelo. Naglasio je i kako je ugrožen i kesten kod Drame koji će se obnavljati, te kako se može se dogoditi i da nagrađena perzijska bukva u Šlajmerjevoj također bude u opasnosti kada se u narednim godinama saniraju zdravstvene ustanove u Ljubljani. na tom području.

-Kada se nešto iznova gradi, najviše su ugrožena stabla – veli Koželj.

Kod nas u Hrvatskoj svaka nova građevina u pravilu znači smrt sve vegetacije pod naletom građevinske mehanizacije.

Inače, djelatnici Zavoda za transfuzijsku medicinu imaju poseban odnos prema perzijskoj bukvi (Parrotia persica) u Šlajmerjevoj 6 jer primjećuju da je bukva užitak za njihove posjetitelje, odnosno darivatelje krvi koji svakodnevno dolaze u zavod i darivaju krv, te pacijente koje se liječe u ovom prostoru, a naposljetku i majkama u susjednom rodilištu, koje na njoj mogu odmoriti pogled, kako navodi Delo.

-Neka naša radna mjesta su okrenuta i prema ovoj našoj bukvi, koja stvara poticajno i optimistično radno okruženje. Mijenja svoj izgled tijekom cijele godine, što je njegova najveća čar – rekla je liječnica Polonca Mali o stablu koje, kako se ističe, ovih dana svojom bojom posebno intenzivno asocira na važnu životvornu tekućinu s kojom rade.

Crveno je kao krv koju daju dobrovoljni darivatelji krvi, hoće se reći.

U konkurenciji za titulu bili su i crna topola u Valvasorjevoj ulici 1, lipa u Prijateljevoj ulici 13, obični grab u dvorani Tabor, trešnja u Bičevju 5, japanski javor u Štefanovoj ulici i bijela topola u Gerbičevoj ulici. (uz ogradu nogometnog igrališta Slovan), vele Slovenci.

Medalju s natpisom Stablo 2021.  je nosio prošlogodišnji pobjednik, kavkaski krilati orašar u Fabianijevoj ulici. U izboru 2020. pobijedila je viseća bukva na Vodnikovoj cesti, au prvom izboru 2019. pobijedila je platana na uglu Streliške i Strossmayerove ulice.

-Nakon proglašenja stabla godine, na zelenoj površini uz Celovšku cestu, na dijelu između Ulice Jožeta Jame i Prušnikove ulice, zasadili smo novi drvored od 29 stabala koji je privremeno. Trudimo se sačuvati svako stablo u gradu i stalno sadimo nova. U sklopu redovnog održavanja javnih zelenih površina godišnje posadimo do 600 stabala. Mnoga stabla dodatno se sade u sklopu obnove ulica, cesta, parkirališta i prilikom uređenja novih površina. Također brinemo o voćkama u gradskim voćnjacima i gradskim šumama. U 2021. godini posadili smo 1.080 stabala, a i ove godine ćemo do kraja godine posaditi oko 1.000.  Zajedno smo već zasadili više od 40.000 stabala.
U proljetnom razdoblju, u sklopu kampanje Za ljepšu Ljubljanu, u sklopu kampanje Čovječe, čuvaj svoj grad, pripremili smo poruke o brizi za drveće . No, uvijek slijedimo stručne smjernice iz područja rukovanja drvećem, koje su ovdje objavljene , te s njima redovito upoznajemo različite građane, vlasnike zemljišta, izvođače i druge zainteresirane strane. – poručuju ljubljanske vlasti.

Hrvatske vlasti, evo vam štiva.

Ili barem neka se priredi natjecanje za godišnju najdevastaciju stabala ili najljepše otpiljeno stablo...

Konkurencija bi bila žestoka.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI