Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
HRVATSKA / potres
Karlovac, na margini banijskog potresa: Ako prolazite tuda, (za)stanite u Karlovcu!

Karlovac, na margini banijskog potresa:
Ako prolazite tuda, (za)stanite u Karlovcu!

Stali smo u Karlovcu, na dan obljetnice razornog potresa koji je bio fatalan za Baniju, i koji je nemalo zatresao i Karlovac te ostavio za sobom 1838 oštećenih objekata i štetu koja samo na stambenim objektima iznosi 116,2 milijuna kuna.

Dobro se sjećaju Karlovčani gdje su se zatekli kobnog 29. prosinca u 12:19 sati, prije dvije godine. Jer pred njima su se rušili krovovi, crijepovi i dimnjaci ionako već dotrajalih objekata koje je potres s epicentrom tri kilometra od Petrinje, magnitude 6,2 stupnja po Richteru, dodatno narušio.

Karlovačka Atlantida

Spora obnova Banije i neučinkovitost Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s razlogom je svakodnevno u javnom diskursu, dok se Karlovac slabo spominje. Nije nastradao u potresu koliko i Banija, ali je nastradao zbog sustavnog, desetljetnog zanemarivanja vladajućih struktura.

Kakvo je stvarno stanje u Karlovcu najbolje ćemo saznati od samih Karlovčana. Martinu, studentu Kineziologije u Splitu, dodijelili smo ulogu turističkog vodiča.

Dok hodamo s Martinom povijesnim ulicama i trgovima najstarijeg dijela Karlovca – Zvijezde, na svakom koraku nailazimo na dotrajale, ruševne palače i povijesne objekte čija pročelja i krovovi prijete malobrojnim prolaznicima.

Napušteni, derutni izlozi kafića, restorana i drugih radnji ukazuju nam na nekadašnji životni ritam Zvijezde. Nailazimo na izloge napuštenih trgovina koje su oslikali karlovački umjetnici pa ta umjetnička djela barem na tren izazovu pažnju prolaznika. Doznajemo kako je većina privatnih objekata u Zvijezdi napuštena, što je uostalom vidljivo i sasvim razumljivo, jer nemoguće je živjeti u tako lošim komunalnim uvjetima.

Na pročeljima zgrada još uvijek su vidljivi ostaci granatiranja iz Domovinskog rata, dok je zapravo dugogodišnji nemar lokalne samouprave Zvijezdu doveo do potpunog propadanja pa su je lokalni mediji usporedili s Atlantidom.

U usputnim razgovorima sa stanovnicima saznajemo na licu mjesta kako je njihove kuće koje datiraju iz 19. stoljeća potres dodatno narušio. Pokazuju nam privremeno „zakrpane“ stropove potpornim gredama, koje su se ukosile što se vidi i prostim okom. Ako pitate stanovnike te male povijesne zgrade tko je kriv odgovorit će složno – konzervatori.

I tko je kriv? Vertikala vlasti koja se pruža od državne do lokalne, sa svim pratećim službama čija je zadaća briga o gradu, u ovom slučaju je zakazala, doveli su grad Karlovac, a posebno Zvijezdu, do kulise u kojoj bi se mogao snimati ratni film.

Aglomeracija i “Preporod Zvijezde”

Dojam nereda pojačava Aglomeracija – projekt financiran iz EU fondova, koja je dobrodošla jer će se tako izmijeniti vodovodna i kanalizacijska mreža, struja i telekomunikacije, popločati će se ulice. Karlovčani će komentirati kako Aglomeracija kasni makar 15 godina, o čemu su pisali i lokalni mediji.

Jer nekadašnji gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) 2007. godine stopirao je usvajanje projekta „Preporod Zvijezde“ koji se tada financirao iz pretpristupnih fondova Europske unije te se umjesto obnove novcem iz EU fondova odlučio za prodaju povijesnih objekata privatnim poduzetnicim, doznajemo od Karlovčana, a isto potvrđuju i tekstovi lokalnih medija. Naslućujete, do obećane obnove, oslonjene na privatno poduzetništvo, nikad nije došlo, tako su objekti potpuno prepušteni propadanju.

Neki povijesni objekti su obnovljeni, među njima je i zgrada HDZ-a

Među malobrojnim obnovljenim povijesnim objektima nailazimo na zgradu Učeničkog doma u Karlovcu, baroknu palaču Veleučilišta, zgradu u kojoj stoluje gradonačelnik Grada Karlovca (Damir Mandić – HDZ) i Gradsko vijeće te novoizgrađenu plavu „Štrumpf zgrada“, vrijednu oko dva milijuna kuna koja pripada HDZ-u, stranci koja upravlja Karlovcem zadnjih trideset godina, ako izuzmemo jedan mandat gradonačelnika Bože Johe (SDP).

Zbogom Zvijezdo!

Izlazimo iz Zvijezde, šetamo pokraj predivnih parkova i zelenih livada, prolazimo, karlovačkim Adventom i zatim sjedamo na kavu u lokalni kafić Konig. Jer potrebno je posložiti dojmove, najbolje u društvu lokalnih ljudi, koji su svjedoci karlovačke zbilje te nam spontano daju smjernice za pisanje ovog teksta.

O povratku u Karlovac – ni da, ni ne

Student Martin na naše pitanje misli li se vratiti u Karlovac nakon što završi studij odgovara kako Karlovcu nedostaju sadržaji, posebno za mlade te da nije baš siguran u povratak rodnom gradu.

Nažalost, odlazak Karlovčana u zemlje s boljim standardom gdje je rad bolje plaćen, negativan je trend koji potresa ovaj grad. Na lokalnom portalu može se pročitati o egzodusu medicinskog osoblja i doktora iz karlovačke bolnice uz postavljeno pitanje – tko će nas liječiti?

Na kavi u Konigu pridružuje nam se i Morana Sabljić, profesorica fizike i kemije u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi (MIOŠ). Nakon završenog studija profesorica Morana vratila se u svoj rodni grad jer je dobila posao, iako je imala želju ostati u Zagrebu.

– Sada mi je drago što sam se vratila, jer Karlovac, iako je derutan, povoljan je za obiteljski život.

Stvari se u Karlovcu ipak mijenjaju, nabolje

– Kulturnih sadržaja je sve više, samo što nam nedostaje kino Edison, koje će se, kako se najavljuje, ponovo otvoriti, iduće ljeto. Grad na četiri rijeke pruža sve više mogućnosti aktivnog turizma kako domaćim tako i stranim gostima, koji mogu uživati u rekreaciji i sportskim sadržajima i čarobnoj prirodi pored čistih rijeka. Karlovac i okolica obiluje šumama pa često beremo kestene – kaže nam Morana.

Kupalište rijeke Mrežnice u Dugoj Resi vrijedno je posjeta, kao i Foginovo kupalište na rijeci Korani, koje ćemo, također po preporuci Morane, sigurno posjetiti.

Putevima murala

Uz Martina i Moranu za kraj ćemo se prošetati putevima murala koje oslikavaju lokalni umjetnici na zgradama, a realizirani su kroz projekt KAkvart pokrenut od Grada Karlovca. Tako nailazimo na mural braće Seljan, djelo umjetnika Dalibora Jurasa te murale drugih povijesnih ličnosti.

Još malo devastacije i nebrige…

Kraj puta nas vodi kroz devastirani pothodnik gdje je većina trgovina zatvorena. A ista priča prati i pusti Autobusni kolodvor gdje su trgovine također zatvorile svoja vrata, iako reklame domaćih brendova još uvijek stoje nad trgovinama.

Stari grad Dubovac se ne zaobilazi!

Martin ima želju pokazati nam stari grad Dubovac koji je ujedno i najstariji karlovački spomenik gdje ćete se sigurno zadržati u baru Kastel, jer tamo se dobro jede, a cijene su pristojne. Stigli smo posjetiti (za samo 10 kuna) i izložbu Povijest čokolade čiji je organizator Muzej čokolade Zagreb.

Sa Dubovca „puca“ pogled na Karlovac koji gledajući sa visine izgleda miran i spokojan.

Zahvaljujemo se Morani i Martinu, a vama preporučamo – stanite u Karlovcu!

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI