Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
šokantno / Vojska
U Njemačkoj vojsci pojavile se uniforme s oznakama “SS”; navodno je proizvođač tako označio one najmanje ( small) ?!

U Njemačkoj vojsci pojavile se uniforme s oznakama “SS”; navodno je proizvođač tako označio one najmanje ( small) ?!

Da, zvuči nemoguće ali je – moguće. Dogodi se to, eto, čak i u zemlji rada i reda, pedantnoj Njemačkoj, da im vojska, kako kažu, greškom dobije uniforme sa “SS” oznakama koje zastrašujuće podsjećaju na one nacističke. Navodno su s dva “S” proizvođači htjeli označiti uniforme koje su najmanje ( small znači malo na engleskom ). Ipak, ako je tako, zašto čak dva “S”?

S namjerom, ili zbog neopreznosti, tko ga zna, sporna dva “S” utisnuta su na kacige, vreće za spavanje i vodootporne jakne njemačkih vojnika. Provokacija je doista uspjela. Izazvala je pravu sablazan već i sama vijest o incidentu, a njemačko savezno ministarstvo obrane odmah je naredilo uklanjanje kompromitirane vojne opreme čije fotografije nisu objavljene, piše Dnevnik.hr.

Dva “S” poznata su kao skraćenica za Stpostrojbu koja je osnovana da bi bila u funkciji osobne zaštite Adolfa Hitlera, a kasnije je postala ogranak Trećeg Reicha. Zbog zločina koji su pod nacističkom Hitlerovom komandom počinjeni u Drugom svjetskom ratu, napose Holokausta u kojem je pogubljeno šest milijuna Židova, a u čemu su “SS” trupe ostavile posebno dubok zločinački trag u povijesti, Nijemci tu tešku stigmu nacizma nose čak i danas. Utoliko je ova provokacija za današnju Njemačku skarednija.

Naposljetku, njemački zakoni zabranjuju korištenje bilo kakve nacističke ikonografije, za razliku od jedne Hrvatske koja nalazi razumijevanje za ustaški, zapravo nacifašistički, pozdrav “Za dom spremni”, i dopušta ga i u javnom prostoru, pod izlikom da je ZDS dio službenog znakovlja postrojbi HOS-a koje su sudjelovale pod tim oznakama u Domovinskom ratu. Takav oportunizam u Njemačkoj ne bi imao nikakve šanse. No, da i kod njih ima onih koji i danas zagovaraju nacističke stavove, to je jasno i bez ovog ekscesa s vojnim uniformama i opremom.

Ministarstvo obrane obratilo se javnosti preko svoga glasnogovornika koji je kazao da je riječ o nepoznatom broju predmeta koji su proizvedeni sa spornim “SS” oznakama, pače, ustvrdio da se radi o neznatnom broju jakni  za koje je odmah zatraženo da se riješe tih oznaka,  a cijeli slučaj detaljno se istražuje. Prema navodima glasnogovornika ministarstva, u kontaktu su s proizvođačima uz čiju pomoć pokušavaju rekonstruirati kako se ovaj incident dogodio, a kad budu otkrili cijeli tijek događaja, odlučit će o daljnjem postupanju. poručio je portparol njemačkog ministrstva obrane.

Nisu ni Nijemci što su bili. Mislimo po pedantnosti i disciplini. S obzirom na ovako krupni propust koji im se dogodio…

Izvor: REUTERS/Christian Mang/ILUSTRACIJA

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI