Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
POLITIKA / predsjednik RH
Posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora Zagrebu kao fusnota Milanovićevog komentiranja svega i svačega…

Posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora Zagrebu kao fusnota Milanovićevog komentiranja svega i svačega…

Na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, u dvodnevni posjet Zagrebu stigao je slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je u finišu svoga drugog predsjedničkog mandata. Na Pantovčaku je dočekan uz sve počasti, sve je bilo po protokolu, i orkestar Oružanih snaga s izvedbom himni dviju prijateljskih država, i Počasna zaštitna bojna, a ugledni gost je položio i vijenac ispred Spomenika domovini. Nedostajao je samo ministar obrane Mario Banožić pa da gostu iz Slovenije i praktično pokažemo kako u Hrvatskoj funkcionira dvojna, “paralelna linija zapovijedanja”. Milanoviću je navodno, čak bilo neugodno što Pahor mora slušati o internom hrvatskom “prljavom rublju”, ali nije primijećeno da je hrvatski šef države diskretno, ali odlučno, tu mogućnost nelagode za gosta- otklonio…

Hrvatskog predsjednika društvo uglednog gosta iz susjedne Slovenije nije nimalo omelo u komentiranju hrvatskih aktualija. Uz kritičku opasku da je Slovenija u vanjskoj politici više puta znala biti “legitimno sebična” i gledati svoje interese, kao što i on ( Milanović ) gleda interese svoje zemlje, osvrnuo se na rat u Ukrajini koji, kaže, mora odmah završiti.

Rat u Ukrajini

-Ovo je rat u kojem su najveće žrtve mladi muškarci, oni ginu u ratu koji nema cilj. Cilj može biti svrgnuti Hitlera 1945. To je zadnji rat u kojemu je Zapad imao kolektivni cilj. Cilj ne može biti ‘koliko god treba’, onda ti idi u rat, radi to sa svojim sinovima  i djecom. Nisam ja davao firme Rusima… Dao sam državljanstvo Kasparovu u tjednu kad je Putin oteo Krim, i to pred kamerama… Gledam što se događa. Gdje smo tu mi? Sebičnost, legitimna i civilizirana je bitna. Primjer Austrije od prije tjedan dana. Zemlja vodi pametnu, promišljenu i lukavu vanjsku politiku. Praktički su zaprijetili da RH neće ući u Schengen. Bilo je jasno da je u pitanju taktička varka. Zašto su to rekli? Jer žele riješiti svoj problem s migrantima, a nitko ih ne želi slušati. Frustrirani su, nezadovoljni jer njihov stvaran problem, kaže Milanović, je Bruxellesu kao problem Hrvata u BiH. Sad smo osjetili  na svojoj koži kako je kad netko brani svoje interese jer ih ne može obraniti u institucijama. Izuzetna lekcija za sve koji proučavaju način na koji EU funkcionira- elaborirao je novinarima Milanović, posebno napominjući da se oko Ukrajine ne konzultira ni sa kim, ima vlastite oči i iskustvo, veli, a pitanje s kim o tome razgovara, uza sve je – nepristojno.

Borut Pahor se držao svoje funkcije i svoje zemlje, pa je uz ostalo govorio o arbitražnom sporazumu na koji je, kaže,  ponosan.

-Kad govorimo o arbitražnom sporazumu, on je riješio pitanje blokade- kazat će Pahor  uz jednu opću konstataciju kako političari smiju raditi samo probleme koje mogu riješiti, ali “važno je da pred očima imamo moralnu dimenziju naših postupaka”, rekao je i poručio:

-Htio bih da Slovenci i Hrvati znaju da za rješenje arbitraže nije bila bitna EU ni itko drugi nego smo to pitanje riješili sami. Sami, Slovenci i Hrvati. Trebalo je izgraditi povjerenje i mi smo ga izgradili i popravili odnose.

Nazdravlje!

Decentni Pahor i brbljavi Milanović

Kad je riječ o energetskoj suradnji dviju država, Pahor optimistićno ističe kako je sve to moguće jer je između dva naroda i dvije države stvorena atmosfera povjerenja u kojoj će se lako naći rješenja koja su na korist obiju zemalja.

No, za razliku od smirenog, decentnog Pahora, Milanović je brzo priču vratio na temu rata u Ukrajini i konstatirao da su sve to o čemu oni govore mali problemi u odnosu na one gdje ljudi gube živote, kao što je slučaj s Ukrajinom.

-Imam moralnih problema s ovim, govoriti o tim stvarima kao odvojenima. Sve se svodi na jedno, taj rat treba što prije zaustaviti diplomatskim sredstvima. To vodi potpunom uništenju Ukrajine, kao države i nacije- rekao je Milanović, gotovo se pravdajući da mu ljudska dužnost nalaže da govori o tome.

Ali, nije Milanović govorio samo o ratu u Ukrajini, dotakao se i “genocida u Srebrenici” , i obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Za otvaranje teme Srebrenica optužio je novinare, jer Pahora su doveli u poziciju da ocjenjuje njegov mandat kao u Supertalentu, uizjavio je.. Zatražio je od novinara da ne manipuliraju više njegovim izjavama o genocidu u Srebrenici, ali i eksplicite kazao da ne dopušta ( eto, uhvatio se na Plenkovićeve poštapalice…) da se čitavim narodima nabijaju kompleksi, bilo da je riječ o Srbima i Srebrenici ili Hrvatima i Jasenovcu. Požalio se i da se promijenio “politički diktat”, pa oni koji su do jučer svaku njegovu izjavu hvalili, sada svaku kritiziraju.

Borut Pahor nije se dao uhvatiti na ljepak, pa je o svom hrvatskom kolegi kazao kako ga poznaje gotovo četvrt stoljeća, da imaju zajednička, ali i različita mišljenja. No, tijekom svoje 30-godišnje karijere pridržavao se, rekao je Pahor, zlatnog pravila: Sugovornik je sugovornik, bilo da je saveznik ili ne.

Obuka Ukrajinaca

Komentirajući vojnu obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj, Milanović je kazao da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poslan u Bruxelles da preuzme obvezu u ime RH u obuci ukrajinskih vojnika. – Čovjek je za to nenadležan, dobio je mig stranačkog šefa, vratio se u RH i počeo ucjenjivati prvo mene, a sad i Sabor, i to po matrici za koju sam mislio da je odavno nestala. Tako su se ponašali diktatori, to je vrsta podjele koju hrvatski narod ne zaslužuje- napominje Milanović aludirajući na tzv. Plenkovićevu diferencijaciju oko “ukrajinskog pitanja” koja će, navodno, pokazati tko za koga igra. To ( obuka ukrajinskih vojnika ) je samo ispiranje savjesti, zaključuje Milanović, pritom naglašavajući da pola država EU o toj mjeri još nije pustilo ni glasa, među njima su Slovenija i Njemačka, a pitanje je i zašto Austrija još uvijek šuti.

-Idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Grlić Radman ide pruzeti obvezu za koju nije nadležna ni Vlada- rekao je užasavajući se izjava “vidjet ćemo tko je tko.”

I kao da se naglo sjetio da je u društvu predsjednika druge države, dodao je kako mu je neugodno što Pahor sve to mora slušati, jer on ( Milanović ) nekog prostora više i nema… Ali, zar je Pahor baš sve to morao slušati, zar Milanović kolegu nije mogao svoga “toka svijesti” poštedjeti?

-Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, a ovo je krajnji primjer uvlačenja Sabora u sukob iza kojeg stoje nečije osobne ambicije- ocijenio je Milanović.

Milanović: Slovenija je odličan susjed!

A što se, pak, slovensko-hrvatskih odnosa tiče, koji u trebali biti u prvom planu ovog susreta, a završili su u fusnoti, političku ostavštinu i svoju i svoga kolege Pahora, napose u kontekstu arbitražnog sporazuma, ocijenio je prolaznom ocjenom, no, obojica, kaže, imaju misiju braniti interese svojih država i nacija u okviru zajedničkih normi, a tako su, kaže, i radili. Odnosi su, dodaje, sve bolji i bolji, Slovenija je odličan susjed i ako je njegov doprinos u tome makar mali, zaslužio je, vjeruje, prolaznu ocjenu.

Pahor je uvjeren da će prije ili kasnije odredbe arbitražnog sporazuma vrijediti, jer taj sporazum nema alternative. Nikad, kazao je, nije bio za blokiranje Hrvatske ni po pitanju Schengena ni OECD-a, a kao svoju dobru ostavštinu računa i svoj potpis i ratifikaciju arbitražnog sporazuma. Per fin, svojom ostavštinom smatra i dobre hrvatsko-slovenske odnose, pa čak i nakon Milanovićevog povlačenja iz arbitraže. Uvjeren je da je to jedna od najvažnijih odluka u njegovom mandatu i radostan je jer je prihvatio, poručio je iz Zagreba Pahor.

Slovenski predsjednik se u Zagrebu sastao i s premijerom Plenkovićem te šefom parlamenta Jandrokovićem. Sa slovenskim predsjednikom Jandroković je razgovarao o energetskoj krizi, ratu u Ukrajini, i naravno, gospodarskoj razmjeni i suradnji dviju država. Slovenija je treći vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i druga zemlja po broju turističkih dolazaka. Čak 30 posto ukupnih hrvatskih investicija ulaže se u Sloveniju, što je čini najpoželjnijom za hrvatske ulagače.

U utorak, drugog dana posjeta slovenskog predsjednika Zagrebu, Borut Pahor će zajedno s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma Business Meets Politics- Energetika danas i sutra, a susrest će se i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i rektorom zagrebačkog Sveučilišta Stjepanom Lakušićem.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI