Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
EU / vijesti iz svijeta
Njemački mediji pišu: Ulazak Srbije u EU realan je koliko i odlazak na Mars!

Njemački mediji pišu:
Ulazak Srbije u EU realan je koliko i odlazak na Mars!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da njegova zemlja ostaje na europskom putu, iako je svima jasno da Srbija igra “europsku uigru” s velikom figom u džepu, sve pogledavajući prema svojim ruskim mentorima. Pa stoga nije ni čudno ni iznenađujuće što njemački mediji pišu da se Srbiji ne isplati uvjetovati prekidom pristupnih pregovora s EU jer je njezin ulazak u Uniju realan koliko i odlazak na Mars.

Njemački list piše i kako se u zadnje vrijeme sve češće čuje da Srbija “po nalogu Rusije pokušava destabilizirati Europsku Uniju“, pri čemu se citira Konstantina Kuhlea, zamjenika šefa zastupničke grupe Liberala u Bundestagu, prenosi N1, koji je rekao da je “srpska Vlada Putinova produžena ruka na Balkanu”, a slično je rekao i Michael Stübgen, demokršćanski ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg, piše Deutsche Welle.

Prema njihovim tvrdnjama Srbija ciljano bez viza pušta u zemlju ljude iz Indije, Tunisa, Burundija ili Kube kako bi otišli u EU i tražili azil. Stübgen je to nazvao “azilnim turizmom” koji Srbija podržava. Njemački političari su na neki način postavili ultimatum: ili će se preispitati pregovori Beograda o pristupanju EU-u ili novac iz pretpristupnih fondova. Jedno i drugo, što se njih tiče, ne ide.

-Sumnje u Srbiju su razumljive- piše Frankfurter Allgemeine Zeitung–  ali u ovom slučaju neodržive. Svakako ne doprinosi povjerenju to što se balkanska zemlja nije priključila sankcijama protiv Rusije. Ali promašene su optužbe da Srbija po Putinovom nalogu minira EU tako što potiče nezakonite migracije.”

Njemačke novine tvrde da je glavni cilj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “ojačati svoju moć. Teško će on riskirati ozbiljan sukob s EU-om gdje se nalaze daleko najvažnija tržišta i trgovinski partneri Srbije – sve dok njegovo održanje na vlasti ne ovisi o tome”.

Naravno da EU nije sretna što se povrh 4,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica sada preko Srbije suočava i s određenim brojem migranata iz Indije ili Burundija. No, frankfurtski list a propos prijetnji Srbiji zbog toga piše:

-Upozorenja na moguće zamrzavanje pristupnih pregovora su tupi mač protiv Beograda. Ti pregovori godinama stagniraju. Njihovo prekidanje ne bi ostavilo dojam na srpskom stanovništvu koje je ionako kritično prema EU. Usto ni među zagovornicima EU-a u Beogradu skoro nitko više ne vjeruje da je pristupanje EU-u realno-  navodi se u tekstu uz pomačo ciničan komentar da je to ravno prijetnji Srbiji zabranom pristupa Marsu.

No, sasvim druga stvar je ukidanje bezviznog režima za građane Srbije za putovanja u Schengenski prostor, što bi pogodilo srpsko gospodarstvo i urbano stanovništvo koje uglavnom putuje, ali i srbijansku vlast. U bruxelleskom arsenalu, kažu u FAZ-u, to je najubojitije oružje.

Ponovno uvođenje viza za građane Srbije stvorilo bi osjećaj izolacije kakav su prolazili  u vrijeme ratova i sankcija, odnosno tijekom vladavine Slobodana Miloševića,  osjećaj koji su doživjeli pri ukidanju viza 2009. kao noćnu moru, a rezultiralo bi to valom gnjeva kod građana zbog povratka u mračna Miloševićeva vremena i buntom protiv aktualne vlasti.

Vučić je, međutim, već reagirao na sve to, pa je za studeni najavljeno ukidanje sporazuma o bezviznim putovanjima s Burundijem i Tunisom, dok Bruxelles radi pritisak na srbijansku vlast da jednako postupi i prema Indiji. To samo pokazuje. smatra FAZ, da EU , unatoč svemu, ima utjecaj na Balkan i to upravo preko liberalizacije viznog režima kakav zemlje u regiji ne žele izgubiti.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI