Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
'rvatska / IZDVOJENO
Mani školu, igraj nogomet!

Mani školu, igraj nogomet!

Saborski cirkusanti odlučili su pokazati naciji riječju i djelom što je najvažnija ( nikako sporedna!) stvar na svijetu: nogomet, naravno! Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je autoritativno zastupnike da će u srijedu 23. studenoga, kada je na dnevnom redu i rasprava o proračunu za 2023., Sabor imati pauzu od 11 do 13 sati jer, bože moj, igra se utakmica između Hrvatske i Maroka na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. A zar išta može biti važnije od toga?! Živjela nogometna euforija…

Uostalom, komu ne odgovara, ne mora gledati utakmicu, slobodno mu je raditi nešto drugo,  poručio je drsko sa svog pijedestala veliki nogometni fan Jandroković, replicirajući nekom od kolega koji takvu odluku nije smatrao oportunom. A zna se tko su oni kojima rečena utakmica nije prioritet. Naravno, oni anacionalni, nedomoljubi, oni koji ne vole Hrvatsku. Nije to Jandroković rekao, ali nema sumnje da je to onaj dio poruke kojeg je potiho u sebi imao spremnog za eventualno širu i žešću raspravu oko ove teme.

Ono što je javno kazao nije puno bolje.

–Ja znam da velika većina zastupnika i zastupnica gleda nogomet, pa je bolje tako nego da bude prazna sabornica– izjavio je šef parlamenta koji se, međutim, mogao i bezbroj puta dosad referirati o praznoj sabornici i to kada su na dnevnom redu bile bitne, za većinu građana egzistencijalno važne teme, ali ga to nije zasmetalo kao sada. Eto, baš sada ne bi podnio praznu sabornicu, i to je prevagnulo da omogući zastupnicima da pauziraju od rada radi nogometa. Doduše, nema tu nikakve štete, jer u ovom “časnom domu” nitko se dosad nije “ubio od rada”, tu se ionako više pauzira nego zasjeda, i zbog toga se u ovoj državi malo tko uzbuđuje.

Utakmica je nešto drugo, ne, zapravo – prvo! Kad hrvatska “repka” igra, za prave hrvatske domoljube sve staje. Nekmoli sjednica Sabora

A staje čak i nastava u školama. Jer, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, je odlučio ( vraga, ministar, odlučio je Plenki ! ) da će se utakmica nacionalne nogometne vrste moći gledati i u školama, umjesto redovite nastave. Nije to nikakav problem, gradivo će se nadoknaditi naknadno, a u srijedu će učenici u školama učiti o tome što je u ovoj zemlji najvažnije, što je nacionalni prioritet. Nogomet. Bit će to vrlo edukativno za mnoge školarce koji još nisu osvijestili što žele biti kad odrastu. Zašto ne nogometaši? Pa gdje će dobiti toliku pozornost cijele nacije, države, gdje mogu toliko zaraditi i bez škole, toliko poklonika imati, u kojem bi to poslu zbog njih i njihove igre, sve stalo?

Zbilja nevjerojatno! Je li tko iz tog “časnog doma”, iz te privilegirane kaste, promislio kakvu poruku šalje javnosti, građanima, narodu, mladim ljudima? Sabor uzima pauzu radi nogometne utakmice, jer većina zastupnika i zastupnica voli nogomet i želi gledati prvu tekmu Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. A što je s prodavačicama u trgovinama, radnicima i radnicama u industrijskim pogonima itd. itd. Smiju li oni zatvoriti blagajne, zaustaviti strojeve i prikovati se uz televizore  da bi navijali za “repku”?

Dakle, nismo svi isti, dragi narode. Ono što mi možemo, vama nije dopušteno. Pa vi sad grintajte koliko vas volja. To je njihova poruka s nebeskih visina…

Ali, neće tu biti nikakvog grintanja, ne boje se toga oni što su ovom populističkom gestom zapravo demonstrirali svoje navodno domoljublje, svoju privrženost hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji kao simbolu nacionalnog uspjeha. Tu je manipulacija najlakša. Da je Dalićeva ekipa neuspješnija, da od nje politička kasta nema tako velika očekivanja, vjerojatno Sabor ne bi radi nje prekidao rad. Ali, svjetski nogometni viceprvaci, hrvatski ponos, e to zaslužuje da se čak i škole upregnu u masovnu hrvatsku nogometnu histeriju.

To tako rade zemlje koje su uspješne samo u nogometu ( sportu), koje se nemaju čime drugim pohvaliti niti na što drugo nasloniti, pa njihove vlade, računajući da je uspjeh zarazan, staju krajnje nekritički, populističkim potezima iza njih ne bi li i same profitirale od njihovog eventualnog uspjeha.

Mani školu, igraj nogomet! Kud ćeš bolje poruke…!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI