Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
POLITIKA
Foto: TRIS/M.Maričić

Burna javna tribina:
Šibenčani nezadovoljni projektom Batižele, gradonačelnik nije izašao pred građane

Foto: TRIS/M.Maričić

Izvještaj sa sinoćnje burne javne tribine, u organizaciji udruge TRIS u okviru projekta Megafon, na kojoj su građani Šibenika izrazili nezadovoljstvo tzv. razvojnim projektom Batižele, a pozvani gradonačelnik Željko Burić i Nina Kursar, direktorica gradsko državne tvrtke Batižele koja traži investitore za ulaganje na prostoru nesanirane bivše industrijske zone, nisu se pojavili, koji je objavila HINA-a, prenose danas mnogi mediji. Izvještaj prenosimo u nastavku.

Građani Šibenika nezadovoljni su komuniciranjem HDZ-ove gradske uprave prema javnosti po pitanju razvojnog projekta ‘Batižele’, a svoje su nezadovoljstvo izrazili na javnoj tribini ‘TEF – Batižele’, održanoj u četvrtak, u tzv. Narančastoj zgradi, na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura.

Riječ je o projektu za koji je svojedobno saborski zastupnik Hrvoje Zekanović izjavio kako postoji interes stanovitog šeika za ulaganje u izgradnju područja koje bi trebalo biti nova gradska četvrt Šibenika.

Foto: TRIS/M.Maričić

Na tribini, koja se brzo pretvorila u raspravu, vidjelo se da građani traže da im se omogući sudjelovanje u prostornom planiranju koje će utjecati na kvalitetu njihovog života.

Do kraja se prosinca ove godine, naime, očekuje da će biti raspisan obvezujući međunarodni javni natječaj za potencijalne investitore u razvojni projekt ‘Batižele’.

Tribina je privukla velik broj građana, arhitekata i vijećnika Gradskog vijeća Grada Šibenika, no ne i direktno pozvanog HDZ-ovog gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, koji se ispričao prethodno dogovorenim obvezama, te direktoricu tvrtke Batižele d.o.o, Ninu Kursar koja je organizatorima, Udruzi TRIS, kazala kako svojim javnim istupanjem ne bi htjela riskirati da ugrozi očekivani natječaj.

Na tribini su sudjelovali i poznati šibenski arhitekt Tomislav Krajina, glavni projektant projekta uređenja šibenske tvrđave svetog Mihovila, te krajobrazni arhitekt Mate Rupić, koji je bio angažiran na hortikulturalnom uređenju tvrđave svetog Ivana, također u Šibeniku.

“Šibenik nema arhitektonsku viziju što tu treba napraviti. Razgovara se o temama poput toga tko će to financirati, kako će se realizirati, ali konkretno se nije napravilo ništa. Uglavnom se samo priča“, potvrdio je sa stručnog stajališta arhitekt Tomislav Krajina, dodavši da je u ovom slučaju izostao i masterplan, a nije ni poznato tko je izradio strategiju jer nije potpisana. Prema Krajini optimalna bi bila suradnja gradske uprave, stručnjaka i civilnog društva.

Foto: TRIS/M.Maričić

Razvojni projekt ‘Batižele’ na glasu je kao jedan od vrijednosno i strateški gledano vodećih projekata prenamjene brownfielda čiji je glavni konzultant Europska banka za obnovu i razvitak koja je sa 70 tisuća eura financirala ugovor u prvoj fazi tehničke pomoći, u kojoj je odabrana još jedna svjetska konzultantska tvrtka Ove Arup & PartnersInternational Ltd.

Izrađena je i Razvojna strategija – Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te pripadajući Akcijski plan i prioritet provedbe.

Na tom je prostoru od 200 tisuća kvadratnih metara predviđena gradnja elitnih hotela s pripadajućim turističkim sadržajima, dok je 40 posto kapaciteta zemljišta, koje nije do kraja sanirano od troske, namijenjeno za sadržaje javne namjene – stanove, škole, vrtiće, starački dom i ostalo.

Krajobrazni arhitekt Mate Rupić skrenuo je pozornost da je riječ o prostoru koji građani još uvijek koriste uglavnom za rekreaciju, te da bi valjalo uzeti u obzir mogućnost da tako ostane i ubuduće.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI