Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
bih / EU
Povjerenik za proširenje EU-a ,Oliver Varhelyi, objavio: Europska komiisja predložila je da se BiH dodijeli kandidatski status

Povjerenik za proširenje EU-a ,Oliver Varhelyi, objavio:
Europska komiisja predložila je da se BiH dodijeli kandidatski status

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi objavio je u srijedu da je Europska komisija predložila, razmatrajući izvješće o napretku potencijalnih kandidata za članstvo u EU, da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status.  Kad je o Srbiji riječ zabilježen je napredak u pogledu borbe protiv korupcije, ali  se od Srbije očekuju značajnije aktivnosti i angažman na polju slobode izražavanja i medijskih sloboda.

BiH, iako ima u džepu izgledan kandidatski status, morat će se za to još potruditi i provesti niz reformi, poboljšati zakonodavstvo u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, kazao je povjerenik EK-a za proširenje Oliver  Varhelyi.

Hitni prioriteti su, dodao je, izborna i ustavna reforma.

-Ovo je ponuda Bosni i Hercegovini i njezinim građanima, a politička elita trebala bi to pretvoriti u stvarnost. Očekujemo brzu uspostavu vlasti nakon provedenih izbora kako bi se provodile reforme-  rekao je Varhelyi, precizirajući kako je moguće da će se BiH dodijeliti  kandidatski status u prosincu ove godine. Varhelyi spominje taksativno 14 prioriteta koje BiH treba provesti a koji su ranije bili uvjet za kandidatski status, i bez njihova ispunjavanja neće moći započeti pristupni pregovori.

Predstavljajući Izvještaj EK-a o Srbiji Varhelyi je rekao da je zabilježen napredak u oblasti borbe protiv korupcije, ali da se očekuju još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primjeni medijske strategije. “Srbija je”, kaže, “nastavila s provođenjem reformi, uključujući i oblast vladavine prava”, i, kako ističe, nema sumnje da je” EU najvažniji politički i ekonomski partner Srbije“.

EK želi pomoći Srbiji, naglasio je, da se uhvati u koštac sa svojim izazovima, uključujući i energetsku sigurnost, ali EU mora računati na Srbiju kao iskrenog europskog partnera i saveznika koji će s EU biti rame uz rame. Jasno je da Srbija u trenutnoj geopolitičkoj situaciji mora pojačati napore na usklađivanju s europskom vanjskom politikom, što podrazumijeva i odgovarajuće sankcije Rusiji, rekao je povjerenik EK za proširenje.

Inače, proširenje Europske unije Varhelyi smatra geostrateškom investicijom EU.

-Želimo ubrzati proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Nedavno su države članice pozvale na ubrzani proces. Želimo regionalnu suradnju zemalja Zapadnog Balkana kako bi se približili EU. Fokusiramo se na plan ekonomskih ulaganja vrijedan 30 milijardi eura. Dio tih sredstava je već u tijeku i počeli smo investirati kroz 24 projekta čime se ubrzava socioekonomski jaz između Zapadnog Balkana i EU. Želimo manju ovisnost o Rusiji. Želimo energetsku neovisnost- poručio je Varhely.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI