Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
crkve / Vukovar
Patrijarh Porfirije ( SPC ) iz Vukovara poslao poruke mira i molitve za sve nedužne žrtve

Patrijarh Porfirije ( SPC ) iz Vukovara poslao poruke mira i molitve za sve nedužne žrtve

Iako je posjet patrijarha  Porfirija, poglavara Srpske pravoslavne crkve, Vukovaru danima najavljivan kao događaj visokog rizika, iz Vukovara su stigle samo poruke mira i molitve za sve nevine žrtve, a nije zabilježen nijedan jedini incident.

-Mi smo ovdje došli ne zbog bilo čega drugog nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu doći u hram i uputiti najdublje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svijet, za sve ljude- rekao je Porfirije obraćajući se vjernicima okupljenim u hramu, prenijela je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Istaknuo je i da su “blagodarni Bogu, vladiki Heruvimu, njegovim svećenicima, svim ljudima dobre volje i svim državnim institucijama” koje su sudjelovale u obnovi pravoslavnog hrama koji je bio “ranjen, devastiran i razrušen”  kao i procesu “vraćanja ljepote koju je imao kada je sazidan”.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je prostor Vukovara, ali i šire, mjesto gdje su se “stoljećima križale i živjele mnoge različitosti”, te kazao da tu žive ljudi koji imaju neusporedivo više zajedničkog i sličnog, nego što imaju razlika, a da je kršćanska vjera najsličnije što ih približava.

Poruke srpskog patrijarha pozdravio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kao dobar korak i primjer kako treba moliti za sve nedužne žrtve. No, istodobno je primijetio kako ostaje i dalje neprihvatljiva situaicja u kojoj SPC promovira ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

-Kao vjernik poštujem sve vjerske institucije pa tako i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali svatko mora biti svjestan da, onoga trenutka kada promovirate ratnog zločinca Vojislava Šešelja, time zatvarate vrata i da je to priča koja u Vukovaru nema što tražiti- rezolutno će Penava.

-Ako mora postojati crta ispod koje ne idemo- kazao je- mislim da ćemo se svi u Hrvatskoj složiti da su Vojislav Šešelj i četništvo linija na koju mi nikada nećemo pristati. Nadam se da je taj stav općeprihvaćena vrijednost u Hrvatskoj, jer inače ova današnja obljetnica Blage Zadre gubi smisao- zaključio je, te poželio građanima Hrvatske srpske i bilo koje druge nacionalnosti da se u hrvatskoj državi osjećaju dobro, da poštuju vjerske običaje i kulturu, ali da se kane velikosrpskog hegemonizma i pretenzija prema tuđem teritoriju.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI