Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
sabor
Katarina Peović ministru Piletiću: Imate li hrabrosti da do drugog čitanja ipak popravimo neke stvari i radnicima u Hrvatskoj pokažemo da smo uz njih, a ne uz kapital?

Katarina Peović ministru Piletiću:
Imate li hrabrosti da do drugog čitanja ipak popravimo neke stvari i radnicima u Hrvatskoj pokažemo da smo uz njih, a ne uz kapital?

Izmjene Zakona o radu su pred saborskim zastupnicima. Ministar rada Marin Piletić predstavio je prijedlog izmjena zakona koji kod oporbe, primarno lijeve provenijencije, ne nailazi na odobravanje. Glavna zamjerka oporbe na vladin prijedlog izmjena Zakona je da s njima staju uz kapital, a ne uz radnike. Posebno je to obrazložila zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Katarina Peović

Zastupnica Peović  je i sa svog Facebook profila pozvala građane da u petak dođu na Markov trg kako bi rekli NE “antiradničkom zakonu o radu”. U svojoj objavi na društvenim mrežama napisala je da ukoliko ove izmjene Zakona prođu, “sindikati će biti desetkovani i prisiljeni da potpisuju loše kolektivne ugovore; radnici će raditi za 30 posto manju plaću ili više u “izvanrednim uvjetima”; radnicima će biti “dozvoljeno” da rade cijeli tjedan bez dana odmora; radnici će sami plaćati troškove rada od kuće bez radnog rasporeda, stalno dostupni; digitalne platforme će biti u potpunosti oslobođene svake odgovornosti prema radnicima.

-Ministre, vi ste se više puta zavjetovali sv. Josipu zaštitniku radnika, a ovaj Zakon ne štiti radnike- kazala je u saborskoj raspravi Peović.

– Ne štiti radnike jer im misli oduzeti 30 posto plaće po nejasno definiranim uvjetima. Misli ih prisiliti da rade cijeli tjedan, bez dana odmora, misli im prebaciti troškove rada od kuće kada se odluče raditi od kuće, bez plaćanja prekovremenih. Digitalne  radnike- smatra zastupnica RF-a –  u potpunosti se stavlja u nepovoljnu poziciju jer će digitalne platforme biti u potpunosti amnestirane od bilo kakve odgovornosti prema svojim radnicima. Ne štiti radnike na određeno zato što se opet dozvoljavaju neki opravdani uvjeti za određeno, i sindikate- tvrdi Peović– misli desetkovati. Znači, pitanje vama ministre, imte li hrabrosti da do drugog čitanja ipak popravimo neke stvari i radnicima u Hrvatskoj jasno kažemo  da smo na njihovoj strani, a ne na strani kapitala-rekla je zastupnica RF-a.

Zakon o radu  “U KORAK S VREMENOM”

Na izmjene Zakona o radu reagirao je i naš suradnik Antonio Milanović, s aspekta osobe s invaliditetom . Evo, što on kaže o predloženim vladinim izmjenama Zakona:

-U Hrvatskom saboru pedstavljene su izmjene Zakona o radu i kako sam mogao protumačiti iz izjave minstra PiletićaIDEMO U KORAK S VREMENOM.  No, moram se osvrnuti na osobe s invaliditetom. Naime, položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada mogao bi se opisati jednom rečenicom: “Preko trnja do zvijezda”. Tu moram istaknuti da se nadam da će osobe s invaliditetom, koje su zaposlene na pola radnog vremena upravo zbog invalidteta, u budućnosti dobivati punu plaću i da će biti ravnopravne na tržištu rada, bez diskriminacije, jer moramo ići U KORAK S VREMENOM i kada su osobe s invaliditetom u pitanju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI