Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
bih / izborište
Izbori u BiH : Komšić ponovo u Predsjedništvu BiH, Izetbegovića potukao Bećirović

Izbori u BiH :
Komšić ponovo u Predsjedništvu BiH, Izetbegovića potukao Bećirović

Izborni cirkus u BiHje završen, Željko Komšić s konceptom “građanske države” za koju je optirao, dobio je novi mandat u Predsjedništvu BiH,  ponovo zahvaljujući bošnjačkim glasovima, a visoki međunarodni  predstavnik  Christian Schmidt u noći izbora je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. Naravno, nije to nikakva velika reforma Izbornoga zakona koja je i dalje nužna, ali, u Hrvatskoj Schmidtov potez slave kao pobjedu Plenkovićeve diplomacije…

Kako bilo, izbori su donijeli promjene u odnosima snaga među BiH strankama, i koliko god su u izbornoj noći i pobjednici i poraženi proglašavali pobjede, činjenica je da je Bakir Izetbegović ( SDA ) izgubio izbornu utrku od SDP-ovog Denisa Bećirovića koji je bio kandidat ujedinjene oporbe za novog člana Predsjedništva BiH. Pa ako  Hrvati tvrde da im Bošnjaci već godinama biraju onoga tko bi ih trebao zastupati u Predsjedništvu BiH, sada se može reći da su Hrvati isto tako izabrali Bošnjacima člana Predsjedništva.

HDZ-ova Borjana Krišto ponosno je izjavila da su za nju glasali svi BiH Hrvati što već samo po sebi za nju jest pobjeda. No, u Predsjedništvo će kao “hrvatski predstavnik” i ovog puta Željko Komšić.

Uz Komšića i Bećirovića treći ( srpski ) član Predsjedništva je Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata koja je potukla Milorada Dodika. No, Dodik je dobio izbornu trku za predsjednika Republike Srpske pobjedom nad kandidatkinjom Partije demokratskog progresa Jelenom Trivić.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI