Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
korupcija / PRAVDOSUĐE
Uhićenje sutkinje Šupe, pod sumnjom za primanje mita, porazno je po vladavinu prava i pravnu sigurnost građana

Uhićenje sutkinje Šupe, pod sumnjom za primanje mita, porazno je po vladavinu prava i pravnu sigurnost građana

Prava je katastrofa za svako, a za nevjerodostojno hrvatsko pravosuđe pogotovo, kad jedna sutkinja pod sumnjom za primanje mita u zamjenu za oslobađajuću presudu okrivljeniku, završi u pritvoru. Šibenska sutkinja Maja Šupe, poznata iz slučaja zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića kojeg je, na račun tzv. sinkope, oslobodila krivnje za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, u utorak je u akciji USKOK-a uhapšena zbog možebitnog primanja mita u iznosu od 15 tisuća eura od poduzetnika Blaža Petrovića, kako bi presudila njemu u korist. Šupe se na splitskom USKOK-u aktivno branila, negirala je krivnju, i kako je za javnost kazao njezin odvjetnik Krešimir Škarica, nije dobila otkaz,  a prije mjesec dana je zatražila umirovljenje. No, tvrdi Škarica, to nema nikakve veze s ovim događajem…

Uz Šupe, uhapšeni su i spomenuti poduzetnik Blaž Petrović te odvjetnik Branimir Zmijanović, koji je u prošlom sazivu Gradskog vijeća Šibenika bio vijećnik ( HDZ-a, koji je u međuvremenu zamijenio Mostom, pa Domovinskim pokretom ).

Neslužbeno, sutkinja Šupe se sumnjiči da je od poduzetnika Petrovića, poznatog široj javnosti iz vremena suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji prije 20-ak godina, primila 15 tisuća eura mita kako bi mu presudila u korist.

Inače, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te rezultata imovinskih izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv spomenute uhićene trojke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Sumnja se da je, u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, Šupe kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom odvjetnika Zmijanovića primila mito od Petrovića kako bi donijela za njega oslobađajuću presudu, navodi Uskok u priopćenju ne spominjući imena osumnjičenika.

Šupe je, utvrđeno je u istrazi, bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao Branimir Zmijanović, odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je Petrović, posredstvom Zmijanovića, dogovorio sa sutkinjom Šupe da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6.000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj daljnji iznos od 9.000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

Zmijanović  je, sukladno dogovoru s Petrovićem, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka Maje Šupe prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca od kupovine zadržava prodavatelj. Na traženje Šupe njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje Zmijanovića potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je, stoji u priopćenju USKOK-a, na račun sutkinjine majke uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura Maji Šupe za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je Petrović jedan od optuženika. Sukladno dogovoru, Šupe je 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je Petrović na neutvrđeni način isplatio sutkinji preostali dogovoreni iznos od 9.000 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svo troje okrivljenika.

Slučaj uhapšene sutkinje Maje Šupe, omražene u javnosti zbog iznimno drskog i arogantnog odnosa prema medijima tijekom suđenja Tomislavu Horvatinčiću, novi je teški udarac hrvatskom pravosuđu koje je ionako najslabija karika hrvatskog sustava. A taj bi udarac mogao biti i teži  obistine li se zloguke prognoze nekih stručnjaka koji tvrde da bi nakon uhićenja Šupe moglo doći i do preispitivanja svih oslobađajućih presuda inkriminirane šibenske sutkinje.

A, kako za Jutarnji list ističe zagrebački odvjetnik Milko Križanović, “izrazito je porazno po vladavinu prava i pravnu sigurnost saznanje da se za počinjenje teškog kaznenog djela davanja mita za pogodovanje pri odlučivanju u sudskom postupku tereti sudac i odvjetnik”.

– Ukoliko se pokaže da je inkriminacija točna, to svakako za sobom povlači rezolutne posljedice, a to je da sudski postupak dovršen pravomoćnom presudom temeljenom na pogodovanju suca zbog primanja mita svakako će proizvesti apsolutnu posljedicu da takva ista bude ukinuta, jer svaka sudska presuda treba biti rezultat pravilne primjene procesnih i materijalnih propisa. Samo takva presuda može egzistirati u javnom prometu i regulirati pravne odnose. Dakle, svaka ona presuda donesena u postupku u kojem je sudac dokazano primio mito radi pogodovanja okrivljeniku, biti će ukinuta zbog ozbiljnih sumnji u istinitost odlučnih činjenica koje u sebi sadrži – kazao je odvjetnik Križanović potvrđujući da se može zatražiti revizija postupka za koji se sumnja da je presuđen kroz mito.

Nakon ovog slučaja, povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe i dodatno će se dramatično srozati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI