Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
UMJETNOSTI
Ante Filipović Grčić (foto Novosti)

Sjajno priznanje Anti Filipoviću Grčiću:
Međunarodna nagrada za ‘toteme’ na autobusnim stajalištima

Ante Filipović Grčić (foto Novosti)

Ante Filipović Grčić, dizajner iz Šibenika porijeklom iz Sinja, dobio je značajnu međunarodnu nagradu, svojevrsnog Oscara za dizajnere, arhitekte i druge: njegov dizajn info stupova šibenskog gradskog prijevoza prigodno nazvanih ‘totemima’ dobio je nagradu BIG SEE product design award 2022. Riječ je o renomiranoj internacionalnoj nagradi koja doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, produkt dizajnu, drvu, turizmu i modi na globalnoj razini, a žiri u ovoj kategoriji sastavljen je od poznatih svjetskih dizajnera iz Finske, Izraela, Danske, Španjolske, Slovenije, Njemačke i Švicarske.

Ante Filipović Grčić (foto Novosti)

-Moram priznati da sam bio iznenađen kada su mi nedavno javili kako sam dobio tu nagradu. Po nju idem u Ljubljanu u listopadu. Eto mogu reći da mi je, naravno, drago što je rad dobio ovakvo priznanje, te kako je to bio jedan dugotrajan proces koji je uključivao niz susretljivih i vještih suradnika dok nisam uspio ostvariti ono što je bilo zamišljeno. Važno je i to što su Gradu Šibeniku spremno prihvatili moje rješenje… – skroman kao i uvijek, kaže nam Ante. 

Ante Filipović Grčić je autor brojnih izvrsnih radova koje možete vidjeti na stranici njegova 2FG Studia, a dosad je dobio više priznanja za svoje radove, no to zbog svoje samozatajnosti nerijetko i ne podijeli sa širom javnošću.  Dizajner je vrsnih grafičkih rješenja i vizualnih identiteta, pa tako i našeg prvog loga i plakata za naše radionice i predavanja, na koje smo ponosni. Mnogi ga poznaju po upečatljivim plakatima za festival Fališ i brojnim drugim sjajnim radovima.

Tris logotip, autor Ante Filipović Grčić

– Čestitam našem dizajneru Anti Filipoviću Grčiću na osvojenoj nagradi. Nagrađeni info totemi su, uz već nagrađivane projekte gradskog trga Poljana i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, dokaz kako Šibenik u arhitektonskom, a i dizajnerskom  svijetu postaje itekako prepoznatljiv. Šibenik je grad koji doživljava transformaciju, mijenja se njegova vizura i dobivamo funkcionalne moderne, nagrađivane i od struke prepoznate projekte – rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić. 

U opisu nagrade stoji kako su informativni stupovi za lokalne autobusne linije dizajnirani kao potpuno novi proizvod u okviru šire reorganizacije korištenja javnog prijevoza u gradu Šibeniku. Stupovi koriste tehnologiju e-papira niskoenergetske arhitekture, troše minimalno energije te sprječavaju dodatno svjetlosno zagađenje. Korisniku su visinom prilagođeni, sigurni i jednostavni za korištenje, te se na njima s lakoćom u realnom vremenu mogu dobiti aktualne i potrebne informacije o vremenu dolaska i trenutačnoj poziciji autobusa i drugome.

S obzirom na vizualno zahtjevne i delikatne pozicije za postavljanje stupova odabran je prepoznatljiv prijateljski oblik, minimalnih mogućih dimenzija, kao odgovor na urbani kaos koji se oko njih odvija, ističe se.

Proces osmišljavanja utilitarnog objekta koji je trebao napraviti iskorak u ovom području dizajna rezultirao je produktom koji pomiče granice. Uključeni su neočekivani elementi – ornamenti visoke kulture (s keramičkih posuda danilske kulture, 5500 – 4900 BC). Grafički elementi predstavljaju novu vizualnu interpretaciju jedinstvenih geometrijskih ukrasa koji su na ovaj način iz muzeja izneseni u javni prostor.

Posebno je interesantno što je Ante u ovim vremenima u kojme smo bombardirani ekranima i ekrančićima, reklamnim panoima i koječime u svoje ‘toteme’ ugradio displeje koje nisu ‘u boji’ kako bi se reklo, već su crno-bijeli, sve kako bi efikasnije ispunili svoju osnovnu funkciju – jasno informiranje građana.

Čestitamo Anti…

 

Tags:

VEZANE VIJESTI