Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
POLITIKA
SDP raskinuo Sporazum o suradnji s platformom Možemo! u Zagrebu: Klisović i dalje vodi Gradsku skupštinu i čeka odluku vodstva SDP-a…

SDP raskinuo Sporazum o suradnji s platformom Možemo! u Zagrebu:
Klisović i dalje vodi Gradsku skupštinu i čeka odluku vodstva SDP-a…

Je li SDP uopće svjestan sebe i svoje trenutne političke relevantnosti? Stranka koja kronično boluje od krize vodstva odlučila se na potencijalno rizičan raskid koalicije s platformom Možemo! u Zagrebu. Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Viktor Gotovac, nakon odluke o raskidanju Sporazuma o programskoj suradnji i formiranju većine s platformom Možemo!, zatražio je od  SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini da podnesu ostavke na funkcije u odborima dogovorene Sporazumom, što implicira i ostavku Joška Klisovića na mjesto predsjednika Skupštine. Klisović je  nevoljko potvrdio da je uistinu došlo do razlaza koalicijskih partnera, ali on i dalje ostaje na čelu Skupštine ( ?! ). Šef stranke, Peđa Grbin na sto je muka: Slijedi razgovor s partnerima, poručuje. No, nije li razgovor trebao svemu ovome prethoditi!?

Sporazum o programskoj suradnji SDP-a i Možemo! sklopljen je 16. lipnja 2021., a kako to vidi predsjednik zagrebačke organizacije Viktor Gotovac,  radi se o iscrpljenom modelu “u ostvarivanju nastojanja, predanosti i političkih odrednica SDP-a vezanih uz uspješno rješavanje štete i gradskih problema koji su nastali djelovanjem prethodnih administracija”. Stoga je zatražio od SDP-ovih zastupnica i zastupnika da podnesu ostavke na funkcije u Gradskoj skupštini. No, čini se da to neće ići baš glatko…

U javnosti se stvorio dojam da je Gotovac ovaj rizični potez povukao autonomno, bez dogovora s vodstvom stranke, pa se otvorilo i pitanje hoće li “soliranje” zagrebačkog vodstva biti kažnjeno sad već standardnom mjerom u SDP-u- izbacivanjem iz stranke? Još u subotu je, naime, predsjednik SDP-a Peđa Grbin tvrdio da odluka o raskidu koalicije s Možemo! nije donesena, a i Klisović je uvjeravao javnost kako je njegova pozicija u Skupštini neupitna. No, ubrzo se situacija okrenula, pa je Klisović potvrdio  da je zagrebački ogranak SDP-a odlučio staviti izvan snage koalicijski sporazum s platformom gradonačelnika Tomaševića i njegovih suradnika, ali je najavio nastavak suradnje.

I Grbin je pokušavao neutralizirati negativan učinak ove vijesti po ionako slab rejting SDP-a, pa je objašnjavao kako je odlučeno prekinuti s dosadašnjim modelom suradnje, ali se pregovori oko novog modela nastavljaju i kada on bude ispregovaran javnost će s tim biti upoznata. Jer, dodao je, SDP nije stranka koja svoje odluke taji od građana…Ali, razgovor s partnerima tek predstoji, pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će suradnja s partnerom ubuduće ići, a dok se ti odnosi ne definiraju  bilo bi neozbiljno davati izjave o tome, poručio je Grbin, ostavljajući dojam čovjeka ( “glave kuće” ) kojega je vlastita obitelj zatekla nekim svojim potezima, pa sad panično traži način kako da se iz svega što bezbolnije izvuku.

U međuvremenu je održana konvencija SDP-a koja je, pak, potvrdila  da ovakav način suradnje s platformom Možemo! u Zagrebu neće moći dalje ići, ali se traži novi model, suradnja se nastavlja “drugim sredstvima”i Zagrepčani ne trebaju strahovati od prijevremenih izbora, kako tvrdi Klisović, očigledno i dalje predsjednik Gradske skupštine.

Gradonačelnik Zagreba, čelnik platforme “Možemo!”, Tomislav Tomašević nije očekivao takav potez zagrebačkog SDP-a, i što je najgore, za sve je, kaže, saznao iz medija. Nije znao ni za sjednicu GO SDP-a ni da joj je raskid koalicije na dnevnom redu. Tek dva dana nakon sjednice kontaktirani  su iz GO SDPO-a Zagreba i  priopćeno im je da je sporazum o suradnji raskinut, što Tomašević smatra izrazito nekorektnim. Pogotovo, kaže, jer je Možemo! više puta inicirao razgovore o eventualnoj reviziji sporazuma o suradnji.

Tomašević odbacuje medijske spekulacije kako je povod za razlaz neslaganje zagrebačkog SDP-a s namjerom Grada da podigne kredit za Zagrebački holding od 1,8 milijardi kuna, a o čemu partneri iz SDP-a, navodno, nisu bili informirani. Tvrdi da su u  više navrata predlagali sastanak s gradskim SDP-om ali su svaki put odbijeni. Spekulira se, također, da je za SDP neprihvatljiva i namjera gradske vlasti da se Mati Rimcu i njegovoj tvrtki dodijeli zemljište za projekt tzv. robotaxija ( samovozećeg taxija )…

-Nema povjerenja među partnerima, među klubovima, ovakav model suradnje ne rješava gradske probleme, ali to ne znači da SDP neće podržavati svaku dobru odluku, svaki dobar prijedlog gradonačelnika i suradnika- izjavo je nakon ostavke SDP-ov zastupnik Renato Petek, izrijekom napominjući kako je odluka o raskidu dosadašnjeg Sporazuma o suradnji rezultat šestomjesečne analize gradske organizacije.

Kako bilo, Možemo! nakon raskida sporazuma sa SDP-om treba potporu ( nova ) dva zastupnika u Skupštini, a hoće li to biti neki novi “žetončići” kako se iz oporbe već spominje, ili će i sam Klisović spremno preuzeti tu ulogu, vidjet ćemo.  Klisović  ističe da ne postoje dva SDP-a, nego samo jedan ( aludirajući na autonomno djelovanje zagrebačke organizaicje ), očekuje da partneri o svim prijepornim pitanjima razgovaraju,  pa i njegovoj poziciji, i što se dogovore, on će, izjavio je, poštovati!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI