Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
rat
Putin zaprijetio svijetu oružjem za masovno uništenje i mobilizirao 300 tisuća rezervista

Putin zaprijetio svijetu oružjem za masovno uništenje i mobilizirao 300 tisuća rezervista

Vladimir Putin obratio se naciji i po prvi put, “bez rukavica”, otvoreno zaprijetio zemljama Zapada da će Rusija djelovati “svim raspoloživim sredstvima” bude li od njih ugrožena, pa, dakle, i nuklearnim. Najavio je i novu mobilizaciju 300 tisuća rezervista kako bi zaustavio napredovanje Ukrajine u područjima koja su pod kontrolom ruskih snaga, a koja se pripremaju za brze referendume o aneksiji novih okupiranih ukrajinskih područja, nakon Krima 2014., a koje je, u svom obraćanju Rusima, Putin eksplicite podržao.

Odmah nakon dramatičnog, prijetećeg Putinovog govora letovi iz Rusije trenutno su, javlja Reuters, rasprodani, a cijene nafte porasle su na 92 dolara. Svijet je ozbiljno zabrinut zbog moguće eskalacije rata u Ukrajini koja ugrožava opskrbu naftom i plinom, a što je najvažnije dovodi u pitanje i sigurnost ne samo građana na Zapadu, nego i Rusa koji bi mogli biti prve masovne žrtve razjarenog diktatora za kojega poraz u ratu nije opcija, niti je spreman prihvatiti.

V. Putin (69)

Američki predsjednik Joe Biden u govoru pred Općom skupštinom UN-a osvrnuo se na Putinovu prijetnju svijetu i s tim u vezi, uz ostalo, prenosi N1, kazao:

-Danas je Putin otvoreno zaprijetio nuklearnim oružjem Europi. Zove otvoreno nove vojnike da se pridruže ratu, a Kremlj organizira nelegalni referendum kako bi anektirao dijelove Ukrajine i dodatno prekršio povelju UN-a. Svijet treba vidjeti ta nečuvena djela. Nitko nije zaprijetio Rusiji i nije vidio sukob. Zapravo, upozoravali smo da se to sprema i mnogi su radili na tome da se to izbjegne, ali Putinove riječi prije invazije otkrile su što se sprema. Rekao je da Ukrajina nikada nije imala pravu državnost. Danas svjedočimo kako ih napadaju, svjedočimo masovnim grobnicama u Izjumu. Prema onima koji su ekshumirali ta tijela, pronađeni su tragovi mučenja. Gdje god da živite i u što god da vjerujete, od toga bi vam se trebala lediti krv u žilama- izjavio je Biden, ponavljajući da su SAD uz Ukrajinu jer “ne možete nasilno zauzeti teritorij neke zemlje”, poručio je.

Putinove prijetnje komentirao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, osuđujući opasnu nuklearnu retoriku ruskog lidera koji je jasno poručio Zapadu da je spreman koristiti sva raspoloživa sredstva u ratu i ne samo protiv Ukrajine, nego svih onih koji Rusiju na bilo koji način ugrožavaju, ili u njezinim planovima onemogućavaju.

Ta nuklearna retorika, kako je rekao Stoltenberg, ne dolazi prvi put od Vladimira Putina, učinio je on to i dosad više puta. No, mi ćemo, kazao je, “ostati mirni i nastaviti podržavati Ukrajinu.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne vjeruje da će svijet dopustiti Putinu upotrebu nuklearnog oružja kojim prijeti, a što se tiče Ukrajine, poručio je, nastavlja s oslobađanjem svoga teritorija kojega su vojnom silom zauzele ruske snage. Zelenski je komentirao i veliku mobilizaciju ruskih rezervista, prvu takvu od Drugog svjetskog rata, što predstavlja najveću eskalaciju od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Unatoč svemu, Zelenski ne vjeruje da će Putin upotrijebiti oružje za masovno uništenje, jer mu to svijet neće dopustiti. Jer, kako je rekao, “sutra Putin može reći: osim Ukrajine, želimo i dio Poljske, u protivnom ćemo koristiti nuklearno oružje. Tu ne možemo raditi kompromise”, zaključio je, odbacujući ruske planove aneksije četiri okupirane ukrajinske oblasti referendumima o priključenju Rusiji, koji bi se trebali održati 23. i 27. rujna.

Njemački kancelar Olaf Scholz rusku masovnu mobilizaciju smatra potezom očajnika, ocjenjujući da “Rusija ne može pobijediti u ovom kriminalnom ratu”.

Britanska premijerka Liz Truss, prenosi N1, jasno poručuje da njezina zemlja ostaje snažno uz Ukrajinu koja se bori za očuvanje svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta. BBC, pak, javlja da na dalekom istoku Rusije počinju prosvjedi protiv mobilizacije, radi čega je više osoba privedeno. Putinov režim i dosad se beskompromisno obračunavao s prosvjednicima koji su se usudili ustati protiv nedemokratske vlasti ruskog diktatora, a prema podacima OVD-info ( medijskog projekta za ljudska prava ) od početka rata u Ukrajini, 24. veljače, privedeno je 16.437 ljudi.

I u Hrvatskoj se sve više upozorava da Putinove prijetnje nuklearnim oružjem nisu tek “pucanje iz prazne puške” i kako ih treba vrlo ozbiljno shvatiti, jer se radi o političaru koji je spreman na sve. Osim na poraz.

No, iz susjedstva dolaze izrazi potpore Rusiji. Član Predsjendištva BiH, Milorad Dodik, podržao je plan proruskih separatista u Ukrajini da provedu ( nelegalne ) referendume o priključenju Donecke i Luhanske oblasti s Rusijom, a izjavio je i kako je Republika Srpska spremna poslati i svoje promatrače koji bi nadgledali te referendume.

-Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem – rekao je Dodik-  naglašavajući kako vjeruje da je njihova želja za pridruživanjem Rusiji – objektivna (!? )

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI