Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
rat
Kaos i panika u Rusiji: Antiratni prosvjedi i prekrcani avioni koji lete iz Moskve za Beograd, Istanbul, Erevan, Baku, iako se karte prodaju po astronomskim cijenama…

Kaos i panika u Rusiji:
Antiratni prosvjedi i prekrcani avioni koji lete iz Moskve za Beograd, Istanbul, Erevan, Baku, iako se karte prodaju po astronomskim cijenama…

“Djelomična mobilizacija” oko 300 tisuća rezervista, među kojima su i studenti bez ikakvog vojnog iskustva, u Rusiji je izazvala paniku i kaos. Napokon prosvjedi na ulicama, ili opća “bježanija” iz zemlje , bez obzira na enormno visoke cijene avionskih karata koje iznose i do 3.300 eura u jednom smjeru. Stječe se dojam da se, nakon Putinovog obraćanja naciji, Rusija našla na rubu sloma…

Protivnici režima, mahom mlađi Rusi koji su i dosad sudjelovali u prosvjedima protiv diktatora koji je izgubio svaku kontrolu, vjeruju da se Putin već osjeća poraženo, da je izgubio samouvjerenost kad je riječ o njegovoj “specijalnoj operaciji” u Ukrajini te da je i najnovija “djelomična mobilizacija” izraz očaja zbog sve jasnije slike poraza. Upravo stoga u ovoj je fazi, poput razjarenog bika, Putin najopasniji, i za vojne obveznike u Rusiji čije živote jeftino riskira, i za zapadni svijet kojemu prijeti, ne baš s figom u džepu.

Provodi se mobilizacija rezervista čak i bez ikakvog vojnog iskustva, mnogi strahuju od kazni za slučaj da se ne odazovu na mobilizacijski poziv, a za rat nisu spremni niti u njemu vide ikakvog smisla. Mnogi se pokušavaju izvući na zdravstveno stanje samo da izbjegnu odlazak na front, a kako prenosi N1 pozivajući se na izvješća BBC-a, velik broj ih rješenje nalazi u narkoticima kao najboljoj i najjeftinijoj opciji, čak besplatnoj, kažu.

-Spreman sam polomiti nogu, ruku ili čak sjediti u pritvoru, samo da ne završim u tom neredu, pod svaku cijenu. Zato se osjećam smireno. Da, ja spadam među one koji imaju pravo na izuzeće. Ali također sam svjestan da prije ili kasnije nećemo imati nikakva prava- izjavio je za BBC jedan građanin Kalinjingrada, čije prijatelje država već traži da se jave u vojsku.

No, razmjeri dugogodišnje indoktrinacije i ruske izolacije učinili su svoje. Mnogi Rusi i dalje vjeruju Putinu, tvrde da je zemlju izvukao iz kaosa, da su Amerikanci i Zapad glavni krivci za rat.

BBC izvještava kako su od nekih Rusa prilikom dolaska na posao zatražene skenirane vojne iskaznice i drugi podaci, po naredbi vojnih ureda za regrutaciju, a od nekih tvrtki se tražilo i da sastave popise zaposlenika za “vojnu obuku”.

Pred mnogim je vojnim obveznicima nemoguć izbor: ili u zatvor ili u rat. Pritom se nemalom broju zatvor zbog odbijanja mobilizacije čini puno boljom opcijom, unatoč bogatoj ruskoj povijesti mučenja zatvorenika. Neki su spremni učiniti sve, samo da ne idu na bojište. Doduše, ima i onih koji priznaju da su se predugo nadali da neće biti direktno pogođeni ratom u Ukrajini, kao da ih se na neki način taj rat i ne tiče, a sada su svjesni da se stvari ubrzano pogošavaju, da nema nade u dobro rješenje i traže izlaz.

Najsigurniji način da se izbjegne mobilizacija – odlazak iz zemlje – u jednom danu je postao dostupan malo kome, prenosi N1. Putinovo obraćanje naciji i neočekivana mobilizacija doveli su do eskalacije cijena avionskih karata koje su se udvostručile, a prvi sljedeći letovi iz Moskve za Istanbul, Erevan i Baku – u zemlje za koje Rusima ne treba viza – potpuno su rasprodani. U Istanbul se može odletjeti, ali najranije 23. rujna i to za 85.000 rublji (€1.400). Karta za Erevan u Armeniji na najranijem mogućem letu bi koštala 103.000 rublji (€1.700), a za let 24. rujna već sad košta 62.000 rublji (€1.020).

Mediji objavljuju kako je glavni vojni povjerenik regije Kursk, Vladimir Rodionov, javno dao do znanja stanovnicima te regije koji su registrirani kao rezervisti da im je od 21. rujna zabranjeno napuštanje regije. Slične su naredbe na snazi u još tri ruske regije gdje se “časnicima, zastavnicima, podčasnicima, rezervistima i mornarima” privremeno zabranjuje napuštanje mjesta stanovanja, čak i ako nisu primili pozive i nemaju pisane naloge za mobilizaciju. Iako, prvog dana mobilizacije muškarcima nije bio zabranjen odlazak u inozemstvo. Sada je, pak, stanje bitno drugačije što izaziva zebnju kod velikog broja građana. Neki kažu da ako već moraju stradati od nuklearne gljive, to će bar biti u zagrljaju s voljenima…

Svi smo sjebani, izjavila je jedna demoralizirana  sugovornica BBC-a, prenosi N1.

U Habarovsku i Ulan –Udeu održani su prvi antiratni prosjedi, a  zatim su uslijedili i u Tomsku, Novosibirsku, Sankt Peterburgu i Moskvi. Na društvenim mrežama nazivaju ih “neustrašivim  očajnicima”. Policija ih odmah privodi, uhapšeno je oko 1500 prosvjednika, a transparenti s kojih poručuju “Ne ratu” i “Naši muževi i očevi ne žele ubijati tuđe muževe i očeve” na licu mjesta su uništeni. Nakon policije čeka ih – mobilizacija…

Rusi od objave mobilizacije sve više bježe u Finsku i u Srbiju. Neki su za Novu.rs otvoreno kazali da su silno uplašeni, da je Putin ubojica koji ih tjera u rat koji ne žele. Boje se za svoje obitelji, a u Beogradu će se smjestiti mahom kod rođaka, prijatelja i članova obitelji koji su prije njih stigli u Beograd. Mnogi ne razumiju zašto je uopće došlo do rata u Ukrajini, mole da se zaustavi Putina koji ne brine o narodu, koji je opasan, ubojica, kažu.

Prisilno mobiliziranim Rusima savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak poslao je poruku da se, ako ne žele sramotno umrijeti u stranoj zemlji, predaju čim im se ukaže prva prilika.

Ukrajina vam jamči život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji, osim ako to sami ne želite– obećao je.

Za razliku od Njemačke koja je spremna prihvatiti ruske dezertere, baltičke zemlje tome nisu sklone. Naprotiv, donijele su odluku da nema nikakvih olakšica u puštanju Rusa, procjenjujući da postoji rizik od hibridnih akcija i provokacija, odnosno da bi  pod krinkom dezertera na njihov državni teritorij mogli prodrijeti diverzanti, odnosno pripadnici ruskih oružanih snaga.

Izvor: Alexander NEMENOV / AFP

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI