Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
KULTURA
Dani makedonske kulture u Šibeniku: Nakon dvije godine pauze, Tangenta se vraća na Zlarin

Dani makedonske kulture u Šibeniku:
Nakon dvije godine pauze, Tangenta se vraća na Zlarin

Od 2. do 5. rujna, u okviru programa Dani makedonske kulture u Šibeniku, nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta ponudit će šibenskoj javnosti pravi književni, glazbeni i likovni užitak.

Ovogodišnji Dani otvaraju se 2. rujna 2022. u Muzeju grada Šibenika promocijom knjige „Dometi jedne vizije“ autora Saše Georgievskog, predsjednika Tangente i bivšeg veleposlanika Ljupča Arsovskog. Kako najavljuju iz Tangente, očekuje se i dolazak makedonskog  veleposlanika u Hrvatskoj prof.dr. Milaima Fetaija, te ravnateljice KIC-a iz Zagreba, prof. dr. Natalije Popovske.

Bivšem hrvatskom predsjedniku, trećem po redu od neovisnosti, Ivi Josipoviću, bit će uručeno visoko priznanje “Prijatelj Makedonije”, koje Tangenta dodjeljuje u znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju i iskrenu potporu u širokom spektru aktivnosti vezanih za zbližavanje i prijateljstvo Hrvatske i Makedonije na području kulture, umjetnosti, gospodarstva i politike. Josipović je, inače, i počasni član Hrvatsko-makedonske tangente.

Nakon dvije pandemijske godine tijekom kojih su gotovo sve kulturne i druge aktivnosti bile privremeno zamrznute ili reducirane zbog covida 19, Hrvatsko-makedonska tangenta vraća se ponovo na Zlarin. Naime, 3. rujna  na otoku Zlarinu planirano je održavanje kulturne manifestacije „Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru“. Manifestacija je međunarodnog karaktera i na jednom mjestu okuplja pisce, publiciste i novinare, a planirani su gosti iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja regije. Time Hrvatsko-makedonska tangenta nastavlja tradiciju održavanja međunarodnih susreta na Zlarinu koje je uspostavila 2014. godine.

Ove godine na Zlarin iz Skoplja dolazi prof. dr. Ivan Dodovski, dekan Fakulteta političkih znanosti na American College Skopje University i Vladimir Simonovski, kipar. Na Zlarinu će održati predavanje i poznati meteorolog Momčilo Živković, direktor tvrtke Sewa weather iz Beograda, na temu “Klima i more”.

Trećeg dana susreta, 4. rujna, planirani su književni razgovori, a 5. rujna predavanje prof. dr. Slobodana Čerovića, dekana Sveučilišta Singidunum u Beogradu na temu „Uloga i značaj ljudskog kapitala u suvremenom turizmu i ugostiteljstvu“. Istog dana u galeriji knjižnice bit će otvorena izložba splitskog Makedonca Zorana Stoilova, nazvana “Tangano plavon”.

Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se u suradnji i uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Šibenika i turističkih zajednica Šibenika i Zlarina.

Književni susreti na Zlarinu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI