Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
POLITIKA & KRIMINAL
HDZ-ovi lumeni besramno opljačkali Inu, a Plenković lupeta o Kragujevcu!?

HDZ-ovi lumeni besramno opljačkali Inu, a Plenković lupeta o Kragujevcu!?

O takozvanoj pljački stoljeća koju je izveo udruženi zločinački kvintet na štetu Ine, odnosno hrvatske države koja trpi materijalne, političke i reputacijske posljedice besramne grabeži u iznosu od preko milijardu kuna iz nekoć moćne domaće naftne kompanije, puno je toga rečeno, a modus operandi ove, kako se sumnja kriminalne skupine, detaljno je opisao i Uskok u svom priopćenju. No, daleko je to od pune istine koja možda nikada neće biti do kraja razotkrivena. Tko kaže da je Uskok ušao u trag svim akterima pljačke? Je li novac trebao biti tranferiran i na račune još nekih prikrivenih partnera? Možda i HDZ-a?

Može li itko razuman vjerovati da nitko u upravi i NO Ine, nitko u Vladi ništa nije vidio, ništa nije znao, a više od milijarde kuna iscurilo je iz kompanije u privatne džepove? Ako nekim slučajem doista nisu znali ni vidjeli, niti imaju inteligencije, niti odgovornosti spram posla kojeg su preuzeli, što ih čini potpuno nekompetentnim za te funkcije. Ali, u ovoj raskućenoj zemlji baš to ih kvalificira za visoke pozicije…

Plenkovićeve čestitke !?

Tko u upravu Ine postavlja hrvatske članove, tko odlučuje o članovima Nadzornog odbora, kome račune polaže revizija, interna i eksterna? Tko vlada ovom državom i ima obavezu skrbiti o njezinoj imovini? Veliki Vođa. A on nakon otkrića goleme pljačke čestita institucijama na dobro obavljenom poslu. Da su institucije radile svoj posao lopovska klika ne bi ni pomislila udružiti se radi pljačke ovakvih razmjera, kamoli iz Ine praktično bez ijedne zapreke izvući milijardu i 42 milijuna kuna…

Opet je subota za Uskok bila radna, samo ovog puta Plenković nije imao primjedbe na tajming, jer policiji i Uskoku meta nisu bili ljudi iz njegova prvog ešalona, štoviše brzo je od ovih oprao ruke tvrdeći da ih i ne poznaje. Ali, hvala bogu na internetskoj arhivi, pa su učas pronađene izdajničke fotografije koje svjedoče o vrlo solidnom poznanstvu premijera, bogme i predsjednika Sabora, bar s nekim od aktera, pače, kako se čini, s glavnim među njima. Damirom Škugorom, direktorom u Ini koji je u prljavi lopovski posao uvukao i vlastitog oca Danu Škugora, a ekipu pojačao i s predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore Josipom Šurjakom i njegovim poslovnim partnerom Goranom Husićem, suvlasnikom tvrtke OMS Upravljanje, preko koje je posao obavljen, te s predsjednicom uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marijom Ratkić.

Škugor je, utvrđeno je u istrazi, od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022. kao direktor Plina i energije Ine i zamjenik predsjednika NO Plinare istočne Slavonije povezao ovu pohlepnu, kreativnu družinu radi počinjenja niza kaznenih djela, s ciljem izvlačenja novca na štetu Ine. Tvrtki svoga prijatelja plin iz domaćih nalazišta prodavao je po fiksnoj cijeni od 19 eura, a potom je ta tvrtka jednoj inozemnoj firmi taj isti plin prodavala po cijeni od 210 eura, odnosno deseterostruko skuplje. Pred istražiteljima Škugor se branio kako nije počinio ništa inkriminirano, te da je prodaja plina ispod cijene poslovna politika Ine ( ?! ) I to usred jedne od najvećih energetskih kriza u svijetu!!!

Zahvaljujući tome Ina je oštećena za preko milijardu kuna, a na računima “zločinačke udruge” gomilali su se milijuni, ni manje ni više nego preko 848 milijuna kuna! Na računu Damirova oca, Dane Škugora, umirovljenika  koji je radio na tehničkom pregledu vozila u Šibeniku, nataložilo se lijepih pola milijarde kuna, Husić je iz ove operacije izašao s profitom od preko 90 , a Šurjak oko 70 milijuna kuna. Nisu stigli na vrijeme skloniti prljavi, ukradeni novac, pa im je na računima blokirano oko 800 milijuna, a na računu tvrtke OMS Ulaganje, koja je služila za tranzit prljavog novca, ostalo je oko 200 milijuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Četvrti ešalon ( kriminala )…

Otkad je izbila afera, stalno se ponavlja da je prvoosumnjičeni, direktor u Ini Damir Škugor, četvrti- peti ešalon upravljanja u Ini. Kao da je s te razine moguća kontinuirana pljačka takvih razmjera, a da to ne zapne za oko baš nikom u trećem, drugom, prvom upravljačkom redu kompanije? Zar je to moglo proći bez znanja Nadzornog odbora, ministara, per fin, premijera koji već šest godina stoji na čelu najveće kriminalne, pače, po sudskoj presudi – zločinačke, organizacije, čija vlada godinama perpetuira aferu za aferom a njezin šef hini čistunca par excellence?

Plenkovićev komentar na najnoviju HDZ-ovu pljačku i otimačinu državnog novca potpuno je neprihvatljiv, neprimjeren razmjerima pljačke i nacionalne reputacijske sramote.

“Dobro je da pravna država funkcionira”, veli premijer, ” da institucije i Ministarstvo funkcioniraju, da su sredstva u blokadi te da se tako osiguralo što manje financijske štete”. Takva oportunistička izjava nije ništa drugo do li minoriziranje kriminalnog djelovanja njegovih prvotimaca i prikrivanje njihove rabote, tobože djelotvornim funkcioniranjem institucija sustava. Za što je, razumije se, zaslužan HDZ!? Plenkovićev HDZ. Poznat po rekordnom broju u glib kriminala i korupcije smijenjenih ministara.  A premijer čestita svima koji su sudjelovali u razotkrivanju afere, čiji su ključni akteri članovi HDZ-a, ili HDZ-ovi istaknuti donatori, što je ravno prvorazrednoj blasfemiji.

Na čemu to premijer čestita institucijama? Na tome što s vremena na vrijeme odrade svoj posao, dozirajući razotkriveni kriminal tako da  se država ne bi raspala jer je HDZ –ova nezasitna lopovska pijavica iz nje isisala gotovo do zadnje kapi krvi?

-Zakonski okvir koji u Hrvatskoj postoji za sprječavanje i otkrivanje pranja novca je takav da kada banke vide transakcije u kojima su velike i sumnjive svote, one to jave Uredu za sprječavanje pranja novca te oni dalje reagiraju prema policiji, poreznoj upravi-  elaborira Plenković proceduralna, tehnička pitanja, bježeći od merituma stvari. A meritum je da su u svakoj aferi koja se u ovoj jadnoj državi otkrije glavni akteri HDZ-ovi lumeni specijalizirani za lopovluk.

Umjesto žestoke, jasne, neupitne osude kriminalaca u vlastitim redovima, umjesto trenutne smjene i razrješenja hrvatskih članova uprave i Nadzornog odbora u Ini, Andrej Plenković se s pozicije predsjednika Vlade brani  “razinama upravljanja” u Ini, kao da sve nisu temeljito pokrivene HDZ-ovim genijalcima koji su državu oglodali do kosti, i veli, pojma nema kako im je to promaklo.

-Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog- dodaje, ali zato će to sad sve popraviti njegov ministar Davor Filipović koji je, post festum izbijanja afere zatražio  reviziju, “striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose.  Ovakve vrste ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu Uprava i ostali ispod njih. Mislim da je NO na kraju priče. Po meni, mislim”,  reći će bez srama pred građanima i bez kompleksa zbog HDZ-ove duboke uronjenosti u sveprisutni kriminal u državi,” da su sve institucije djelovale brzo u učinkovito”. Nevjerojatno!

A to što je netko član stranke, mrtvo hladno će, to je tako, nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u politiku HDZ-a. To će riješiti Časni sud, poručuje , stavljajući temu ad acta.

Interna HDZ-ova “igra”

Ali, neće biti da je tako. Prije svega, HDZ-ove perjanice u Ini, implicite i Škugor, itekako imaju upliva na ( kriminalnu ) politiku HDZ-a.  Drugo, ako je točno ono što govori Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, koji je, navodno, slao mailove i upozoravao na ono što se u Ini događa i novac koji se iz kompanije odlijeva, prvoosumnjičeni u aferi Damir Škugor nedavno je, nakon smjene nekoliko direktora u kompaniji, promaknut iz petog u četvrti upravljački rang. Zar se to dogodilo mimo HDZ-a i Plenkovića? Pa, ipak je riječ o članu HDZ-a, koji je i u svoju operaciju bezočnog urušavanja Ine redom uključio HDZ-ove donatore.

Interna je to igra, nemojmo se zavaravati. Baš kao što je bila i Fimi Media. A tko kaže da ovo nije neka Plenkovićeva Fimi Media. Jer, otkud znamo za koga je bio rezerviran novac, onih golemih pola milijarde kuna na računu Škugorovog oca, Dane,umirovljenog  radnika na tehničkom pregledu vozila? Nije logično da Škugorovi od zajedničkog posla profitiraju čak za pola milijarde, a Husić i Šurjak po 90, odnosno 70 milijuna. Je li taj novac s računa umirovoljenika Dane Škugora trebao tek biti distribuiran, kome i koliko, je li bio dijelom namijenjen i za potrebe HDZ-a, kako se u toj stranci standardno radilo?

Zašto je Plenkoviću trebalo toliko vremena da se očituje o najnovijem ogromnom skandalu u državi? A kad je napokon progovorio činio je sve da umanji i štetu i ulogu HDZ-ovih kadrova u Ini, bilo da sjede u upravi ili u Nadzornom odboru? Zašto odbija inicijativu oporbe za sazivanje izvanredne sjednice Sabora? Ako pljačka preko milijardu kuna iz Ine nije zaslužila hitno i izvanredno sazivanje Sabora, što jest? Čega se boji premijer? Ili naprosto autokrat kakav jest niti poštuje, niti priznaje parlamentarnu opoziciju.

Na njihov zahtjev “progresivne oporbe” za opozivom uprave i NO Ine, naposljetku i same Vlade, zbog grijeha nečinjenja, te raspisvanje izvanrednih izbora, Plenković prgavo, arogantno uzvraća retorikom najnižeg HDZ-ova taloga:

-To vidim da rade ovi iz Kragujevca. Dakle, drug Grbin iz Kragujevca najedanput pametuje i napada HDZ da je nekakva banda. Umjesto da čestitaju, oni nastoje politički profitirati jer su u petak navečer nakon zadnje ankete o potporama strankama bili na podu. Sad u dobili adrenalin, skočili su s poda i najedanput treba rušiti Vladu. E neće ići- prgavo će osioni premijer koji je nakon šest godina na čelu stranke postao pravi HDZ-ovac. Stranka je uspješnije transformirala njega negoli on nju!

Plenković danas ne vjeruje Vanđeliću kojega je svojedobno osobno postavio na čelo Fonda za obnovu, kao svoj kadar,  taman posla, posprdno će, da bi njemu vjerovao, ali  zato rčano staje uz svog nesposobnog ministra gospodarstva,  Davora Filipovića koji javno priznanje da uopće ne zna kako Ina funkcionira, mada je rado prihvatio mjesto šefa NO, i koji se brani da je Škugorov “ekskluzivni ugovor” s Inom potpisan prije njegovog dolaska na čelo NO Ine. Kakva je to obrana? Zar odgovoran predsjednik NO jedne tako važne i velike kompanije, napose u vrijeme eskalirajuće energetske krize, ne bi trebao kad preuzme funkciju zatražiti na uvid sve ugovore, sva izvješća o poslovanju kompanije, e da bi znao u što se upušta i kakvu tvrtku nadzire, na što treba obratiti posebnu pažnju? Ali, jok, to se u ovoj državi ne radi. U nadzorne odbore HDZ (ali i druge stranke  ) instalira svoje ljude kako bi im se omogućila dodatna zarada ( navodno su godišnje “dizali” od 300-500 tisuća kuna na tim “počasnim” sinekurama a da nisu radili baš ništa!). Nadzorni odbori kod nas postoje radi nezasitnih, koristoljubivih stranačkih ljudi, a ne radi kontrole rada tvrtki…

Zasad je samo Šurjak podnio ostavku na dužnost predsjednika Hrvatske odvjetničke komore. Kažu, neopozivu. Zar nije trebao biti ekspresno najuren iz HOK-a, a ne da se čeka da se sam dobrovoljno povuče? Što čeka uprava, NO, gdje je odgovornost velikog meštra za mega afere bivšeg ministra Tomislava Ćorića kojega ni vjetroelektrana Krš Pađene nije otpuhala. Zapravo jest, u zaklon HNB-a gdje je višestruko veća plaća a nikakva odgovornost. Tako se to radi u Hrvatskoj. Tako će biti i s kriminalnom klikom u Ini, i s ministrima u Plenkovićevoj vladi.

Nema premijera koji se u ovih tri desetljeća hrvatske neovisnosti može pohvaliti s toliko afera, s toliko “kvarne robe” koju je instalirao na najviše pozicije i uporno držao dok im policija i Uskok nisu došli glave, kao što je Plenković. Vuk u janjećoj koži, klošar u fraku, Europejac s balkanskom poputbinom i moralom. Zar ga nije sram biti na čelu družbe koja više od trideset godina kontinuirano krade, pustoši i osiromašuje ovu zemlju, sve kunući se u njezino dobro i ne skidajući domoljubnu desnicu sa srca? Zar mu nije neugodno da ga mnogi danas percipiraju kao vođu čopora lupeža koji su razorili ovu nesretnu zemlju? A on lupeta o Kragujevcu

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI