Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Zdravko Marić prešutio prave razloge ostavke: Odlazi zbog autokrata Plenkovića koji autorizira čak i svaku izjavu svojih ministara…

Zdravko Marić prešutio prave razloge ostavke:
Odlazi zbog autokrata Plenkovića koji autorizira čak i svaku izjavu svojih ministara…

-Moja je obitelj podnijela najveći teret, vrijeme je da im se odužim- rekao je pred novinarima, gutajući knedlu u grlu, ministar financija i potpredsjednik u Vladi, Zdravko Marić , objašnjavajući razloge svoje neočekivane ostavke. Puno više od njegovih pažljivo biranih riječi govorio je njegov izraz lica, njegov drhtaj u glasu, suze na rubu oka s kojima se povremeno borio. Sve to, a napose izjava kako se u ovom trenutku više ne vidi u politici, govori da je Marić imao vrlo ozbiljne i duboko političke razloge za ovakav potez. Ma što Marić i premijer Plenković govorili o tome, razvidno je da je među njima došlo do suštinskog političkog razlaza i da ministar u takvim okolnostima više nije bio spreman ostati u Vladi. U prilog tome govori i potpuno hladni premijerov ispraćaj iz Vlade  najvažnijeg i najpopularnijeg člana svoga tima…

Zdravko Marić stao je pred novinare iz političke i profesionalne korektnosti, no nimalo spreman otvoreno govoriti o razlozima ostavke na vlastiti zahtjev. I nije rekao zapravo ništa što bi objasnilo njegov potez nakon šest i pol godina lojalnosti Plenkovićevoj vladi, kojoj je prisegao u Hrvatskom saboru shvaćajući da je to druga funkcija koju je u životu preuzeo, po značaju odmah nakon uloge oca, kako je rekao.

Najbolji trenutak za odlazak…

Odluku nije donio ni lako ni jednostavno, dugo je o tome razmišljao, o tome s premijerom već nekoliko tjedana razgovarao i prelomio. Ocijenio je da je upravo sad pravi trenutak za to, jer je Vlada ostvarila sve postavljene strateške, političke ciljeve koje si je postavila, ulazak u eurozonu i Schengen, povijesno najviši kreditni rejting koji je Hrvatska imala, stabilno gospodarstvo i financije, a osobno vjeruje da Hrvatska nije nikakav Titanik i da je ne čeka recesijsko, inflatorno potonuće, kamoli tzunami.

Nije umoran, psihofizički je u najboljim godinama, zdrav je i želi nešto raditi. Neće dugo opterećivati porezne obveznike sa zakonskih 6 plus 6, sasvim sigurno, rekao je, neće iskoristiti plaćenih punih godinu dana. U Sabor neće, sinekure ne treba. Politika mu se nije zamjerila, i dalje vjeruje da je to časna djelatnost kojom se treba baviti. Jednostavno, u ovom trenutku se više ne vidi u politici i želi krenuti u neke druge vode .

-Ja u ovom trenutku nemam dogovoren, ugovoren, obećan angažman s nekom državnom, europskom međunarodnom institucijom. Nemam isti ili sličan angažman niti s bilo kojom privatnom kompanijom. Tu su razlozi za to, s jedne strane neki moji osobni principi, ali postoje i zakonske odredbe kojih se moram pridržavati. Puno hvala na porukama brojnih vas, ali i ljudi, zdravstveno se osjećam dobro, mislim da sam u najboljim godinama. Kao što sam i ovaj posao radio, bilo koji moj budući angažman jednako ću zdušno raditi punim kapacitetom. Što će to biti, u ovom trenutku ne znam. Ne namjeravam dugo biti u takvoj fazi i sigurno ću do kraja mandata završiti sve ovo što trebam- rekao je.

Svjestan je da za ovakvu odluku nikad nema pravog trenutka, ali u sebi nosi osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što je svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo postigao. A taj mu osjećaj govori da je ovo najbolji trenutak za odlazak…

Nema straha od hrvatskog tzunamija!

Građanima je poručio da, unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni, Hrvatska stoji bolje nego ikad, pa dakle, nema straha ni od kakvog tzunamija. Ostale su još dvije važne stvari koje treba obaviti, jedna je euro, a druga izdavanje obveznice sljedeći tjedan, cilja se na milijun eura, i time će završiti svoj mandat i obaviti primopredaju kako treba.

Smatra da njegov nasljednik, Marko Primorac, u potpunosti odgovara profilu ministra financija i vjeruje da pune duše može reći da palicu predaje u prave ruke. Naposljetku, ma koliko važne bile osobne kvalitete svakog ministra, najvažnije su institucije, jer snagu države ne čine samo čelni ljudi, nego upravo snaga institucija.

Zahvalio je na suradnji svima, kako Plenkoviću, tako i njegovom prethodniku Tihomiru Oreškoviću s kojim je radio nekoliko mjeseci, svim kolegama i kolegicama u Vladi, svim svojim suradnicima u ministarstvu, pa i HDZ-u u čije članstvo nije ušao nikad, iako je čak dva puta nosio stranačku listu na izborima. Konačno, zahvalio se i građanima koji su mu dali povjerenje i svima onima koji su mu i ovih dana davali podršku, pa i novinarima na objektivnom i konstruktivnog dijalogu i odnosu koji su imali.

Zdravko Marić je bio najpopularniji ministar u Plenkovićevoj vladi na kojeg se čak ni afere nisu ozbiljnije reflektirale. Ni Agrokor, iz kojega je došao u Vladu s pozicije izvršnog direktora, ni afera Borg, ni jahanje na ramenima šibenskog poduzetnika za kojeg se govorilo da mu je platio putovanje na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji kao “protuuslugu”, što je Marić odmah demantirao, pa ni ljetovanje na jahti jednog drugog poduzetnika koji je dobio kredit HBOR-a gdje je Marić bio šef NO, a ni recentni “slučaj Jadranka” koji je trenutno na stolu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, jer je Marić s obitelji platio trodnevni skromniji smještaj u hotelu, a dobio luksuzni i puno skuplji, bez plaćanja nadoknade. Nije vidio u tome neki osobiti grijeh, jer je u kolektivnoj percepciji ljudi u vlasti ta iskrivljena svijest da njima pripada više negoli običnim smrtnicima.

Unatoč svemu, Zdravka Marića je većina građana, pa i analitičara, smatrala iznimno uspješnim profesionalcem koji zna posao koji radi i radi ga vrlo dobro. Zbog toga je i bio najpopularniji među Plenkovićevim ministrima, što je možebitni razlog i da se premijer tako lako i bez osobite zabrinutosti i žala od njega pozdravio. Istina, zahvalio mu se na doprinosu koji je dao kao ministar financija i ocijenio kako je “napravio odličan posao”, ali je i rekao:

-Vodim se samo jednim načelom- svatko tko misli biti član Vlade  mora to htjeti raditi 300 posto. On je radio sjajno 6,5 godina, i očito je došlo vrijeme u kojem je on iz svojih razloga odlučio raditi nešto drugo. Ja to poštujem- kazao je , višekratno ponavljajući  kkao će Primorac biti jednako dobar kao i Marić.

Nitko ne smije zasjeniti Plenkovićevu veličinu…

Plenković je imao puno razloga da ga baš ne prigrli kao “najrođenijeg”. Ne samo da nije bio član HDZ-a, Marić nije ni po svojoj naravi, ni stilu rada, ni ponašanju bio kompatibilan s tom strankom. Pa iako je dvaput nosio HDZ-ovu listu, nikad nije poželio i formalizirati svoj odnos s tom kompromitiranom strankom. Nije bio jedan od njih, unatoč svih svojih slabosti i afera.

Za njega je državni intervencionizam bio smrtni grijeh u liberalnoj ekonomiji, no, primjenjivao ga je i provodio po nalogu svoga šefa koji je za tim posezao iz pukih populističkih, političkih razloga. Motivi im nisu bili isti, pa ni pristup problemima. Ne samo da je Plenković sve zasluge za postignute ciljeve primarno pripisivao sebi, a tek uzgred svojim suradnicima, svom timu, iz kojega nikad  nije izdvajao one koji su za uspjehe bili najzaslužniji, nego ih je tašto i egoistično gurao u sjenu. Mariću takav tretman sigurno nije odgovarao, a pogotovo obveza da za svaku javno izgovorenu riječ traži dozvolu svoga autoritarnog šefa.

Bila su to, očito, dva svijeta koja su se na jednoj dionici puta susrela ali je njihov razlaz bio neminovan. Tko god javno prima pohvale, a Marić ih je primao i od vladinih oponenata, i od analitičara, i novinara, i građana, za Plenkovića je smetnja jer zasjenjuje njegovu veličinu. Koju nitko ne smije dovesti u pitanje. A sam je dovodi svakodnevno.

Zar mu nisu ostala  još samo tri ministra ( Medved, Butković i Obuljen Koržinek), a svi ostali su po sili zakona ( optužnica i istraga) ili svojevoljno, otišli iz njegova tima. Kojeg krpa uz sve niže kriterije, uzima koga god, neovisno o referencijama i backgroundu. Od Paladine do Primorca. Koji je, kako znamo, cijepljenjem preko reda, na koje je poveo i suprugu, i imovinskom karticom koju je, u njegovim godinama i s plaćom sveučilišnog profesora, teško objasniti, već pokazao da je, iako nestranački, ipak kodirani HDZ-ovac.

Pravo je čudo da Marić, koji ne dolazi iz HDZ-ovog buketa poslušnika bez samosvijesti, nije otišao i ranije. Ali, uz svu sjetu koju ovog trenutka osjeća, više zbog kolega s kojima je radio i izostanka pravog priznanja i poštovanja njegova rada od premijera, odlazi uz znakovitu poruku: Život je lijep!

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI