Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
(NE)RED / vijesti iz zemlje i svijeta
Skandal s Vučićevim nesuđenim privatnim posjetom Jasenovcu : Provokacija, politički igrokaz, manipulacija žrtvama ili …?

Skandal s Vučićevim nesuđenim privatnim posjetom Jasenovcu :
Provokacija, politički igrokaz, manipulacija žrtvama ili …?

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije  odlučio je privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, u vezi s tim kontaktirao je čelnika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ga, ako želi, da mu se prilikom tog posjeta pridruži, a i da o njegovom dolasku, smatra li to potrebnim, obavijesti hrvatsku vladu, objavio je Jutarnji list. I eto skandala! Na Pupovčevu informaciju, u hrvatskoj Vladi su ostali zatečeni takvom namjerom Vučića i zaključili da je cilj njegova privatnog posjeta  izazvati kaos i isprovocirati Hrvatsku. I naravno, odmah je poslana poruka srbijanskom šefu države da mu to neće proći i da mu hrvatske vlasti neće dozvoliti ulazak u zemlju…

Kako je to Vučić mislio?! Mimo svakog protokola, mimo pravila o diplomatskim odnosima,bez službene obavijesti, tek tako preko BiH, odnosno Republike Srpske doći u Jasenovac, a potom otići u Pakrac? Očito je htio pred obljetnicu Oluje isprovocirati hrvatsku stranu i kod kuće potom glumiti žrtvu, ocijenili su u Vladi i poručili da mu taj igrokaz ovdje neće proći, da je Hrvatska samostalna država, članica EU-a i NATO-a i da ovdje ne može raditi što želi, piše JL, pozivajući se na vladine izvore.

Plenković i društvo u Banskim dvorima zaključili su da tu nema dobrih namjera ni doprinosa normalizaciji odnosa, da Vučić i dalje uskraćuje Hrvatskoj informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o procesuiranju srpskih ratnih zločinaca, a sve je ovo izveo samo da bi isprovocirao kaos i skandal u Hrvatskoj.

Nesuđeni posrednik u ovom posjetu Milorad Pupovac smatra da se nije smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u Jasenovac.

– Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu. Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala. Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem. Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga i ovako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani- kazao je Pupovac na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom.

Jasenovac je, dodao je, mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi element nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni, smatra Pupovac.

Pozvao je svih da spriječe daljnju eskalaciju kako se ne bi dodatno teško narušili ionako narušeni odnosi dviju država, te da se u što kraćem roku posvete komunikaciji.

-Takav dolazak smo shvatili da nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama, nego da je više motiviran unutarnjim političkim razlozima pred formiranje vlade u Srbiji– ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Radman Grlić. Sa Zrinjavca je u petak upućena prosvjedna nota Srbiji zbog planiranja Vučićevog nenajavljenog posjeta Jasenovcu što je ocijenjeno kao kršenje protokola jer je predsjendik države štićena osoba i njegov dolazak treba pažljivo pripremiti.

-Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu- izvijestio je javnost Grlić Radman.

Radi se, ustvrdio je, o provokaciji, i ovdje žrtve nisu cilj nego sredstvo, a cilj je srbijanskoj javnosti predstaviti napore predsjednika Vučića i na njima dobiti političke poene neposredno prije formiranja nove srbijanske vlade.

S druge, srbijanske strane, stižu kanonade osuda i svojevrsnih prijetnji.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je izjavila da je odluka hrvatske vlade da Vučiću ne dozvoli da privatno posjeti Jasenovac “najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske”.

Vučiću, kazala je, nije zabranjen posjet Hrvatskoj, njemu je zabranjen posjet  Jasenovcu pa može bilo gdje ići, ali ne u Jasenovac, što je, smatra, nevjerojatan presedan i i“brutalno gaženje slobode kretanja”.

Vučić je, izjavila je Brnabić, htio privatno posjetiti mjesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine tisuća Srba, jedini logor za djecu” na tlu Europe za koji ona zna, i sprečavanje tog posjeta  “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”.

Oglasio se i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić koji je demantirao Vučićevu tvrdnju kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu, te podsjetio da je upravo on ( Tadić ) bio 2010. i u Jasenovcu i u Jadovnom, ali on posjete mjestima stradanja nije zloupotrebljavao za raspirivanje mržnje i demonstraciju lažnog patriotizma, te je kazao da mu je teško i komentirati takvu upotrebu žrtava genocida u marketinške svrhe i za osobne ambicije.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI