Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Nova akcija policije i USKOK-a : Špijuni i trgovci tajnim podacima iz vrha sustava ( ? )

Nova akcija policije i USKOK-a :
Špijuni i trgovci tajnim podacima iz vrha sustava ( ? )

Velikom akcijom policije i USKOK-a u Zagrebu, a spekulira se i u još nekim gradovima u Hrvatskoj, provodi se akcija kojom su obuhvaćene bar tri osobe, od kojih je jedna visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik Protuobavještajne agencije ( POA-e ). Neslužbeno, sumnjiči ih se da su odavali službene tajne. Trenutno se provode samo izvodi, pa su sumnjivci na slobodi…

Zasad nema službenih informacija o  najnovijoj akciji policije i USKOK-a, ali neki mediji objavljuju da se provodi pretres u stambenim i poslovnim prostorima osumnjičenih, te da je uhapšen Damir Osterman, informatički stručnjak, glavni admin policije i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije.

Spominje se da su sumnjivci odavali tajne iz kriminalističkih istraga koje zadnjih godina provodi USKOK , a Jutarnji list navodi i kako je riječ o jednom visokorangiranom službeniku za analitiku Ravnateljstva policije, te bivšem visokorangiranom službeniku nekadašnje POA-e koji je bio rukovoditelj Agencije u Zagrebu, a već godinama ima vlastitu privatnu detektivsku agenciju. Tajne podatke odavali su, pak, jednom  poduzetniku.  Sumnja se, piše Jutarnji list, da je Osterman podatke snimalo mobitelom, a screenshotove slao onima koji su od njega zatražili podatke. Navodno je provjeravao i vodi li se istraga protiv njega.

Uz Damira Ostermana i Sinušu Patačka, navodno je pod izvidima i bivši šef zagrebačkog odjela POA-e Mario Frlan, koji je široj javnosti poznat iz afere isljeđivanja novinarke Helene Puljiz 2004.

Inače, Jutarnji navodi da se Ostermana, osim za odavanje informacija iz tajnih istraga, tereti i da je kao sukreator postupka nabave informatičke opreme za policiju, primio mito kako bi namjestio taj natječaj za tvrtku Siniše Patačka, predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske. Navodno, policija sumnja da je Osterman za tu “uslugu” primio 200 tisuća kuna mita, a iznos je uplaćen tvrtki u kojoj je direktor, odnosno prikriveni vlasnik. S obzirom na poziciju koju je imao u policiji, smatra se da  mu je bio omogućen pristup državnoj bazi podataka o osobama nad kojima se provode izvidi i istrage, ili su se provodili, da je imao pristup arhivi ali i podacima iz istraga koje su u toku.

Očekuju se službene informacije policije i USKOK-a, pa i eventualna uhićenja osumnjičenika. Kako bilo, katastrofalno je saznanje da se istrage provaljuju iz samog vrha sustava- iz Ravnateljstva  policije, o čemu se zasad ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još nije očitovao.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI