Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
katastrofe / POLITIKA
Nisu li nam kanaderi bili potrebniji od Rafala, i to “polovnjaka”?

Nisu li nam kanaderi bili potrebniji od Rafala, i to “polovnjaka”?

Nakon katastrofalnog požara koji je poharao šibensko i vodičko područje, pogotovo mjesta Zaton i Raslinu, ostala su apokaliptična zgarišta i karbonizirana tijela sprženih životinja. Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, nekoliko vatrogasaca je lakše ozlijeđeno, no 20-ak kuća je u vatri oštećeno ili potpuno izgorjelo, a 40-ak ljudi je pred plamenom buktinjom evakuirano. Požar je progutao sve što se pred njim  našlo na prostoru od 3300 hektara površine. Šibensko-kninski župan Marko Jelić proglasio je veliku nesreću na području županije, obišao je opožarena područja i najavio rebalans proračuna kako bi osigurao pomoć za saniranje ogromnih materijalnih šteta koje je jedan od najvećih požara u Hrvatskoj, u zadnjih desetak godina zasigurno, izazvao. PU Šibensko-kninska istražuje uzroke i traži krivce. Što se tiče državnih dužnosnika, jedno je sigurno: Kriva je suša i – klimatske promjene!

Ugroženo područje obišao je i premijer Plenković s ministrima Banožićem i Božinovićem, naravno, svi su puni obećanja o izdašnoj državnoj pomoći. Ali, tko je za ovu katastrofu kriv, je li sustav bio spreman za protupožarnu sezonu, zašto Hrvatska ima samo četiri kanadera na raspolaganju u ovako  vreloj, opasnoj sezoni ? Ako ta pitanja postavite državnim dužnosnicima, redom će odgovoriti kako je to “viša sila” (  suša i klimatske promjene), a sustav nije imao propusta, dok će čelnici Hrvatske vatrogasne zajednice zamuckivati, “koliko smo kanadera imali, toliko smo ih koristili” ( Slavko Tucaković , glavni vatrogasni zapovjednik ) , pazeći da ne kažu koju riječ više i ne dobiju po nosu. Ukratko, svi su krivi osim onih koji su trebali sve poduzeti da na ovakve požarne havarije sustav  pravodobno i efikasno odgovori…

Ne jednom dosad se pokazalo da ni stotine vatrogasaca, policajaca i vojnika, nota bene i građana koji srčano priskaču u pomoć kad izbije veliki požar, nije dovoljno da se vatrena buktinja savlada bez zračne podrške. Bez kanadera!

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izjavio je da Hrvatska trenutno ima 3000 vatrogasaca u profesionalnim postrojbama, i 31 tisuću u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Hrvatska rapolaže i sa šest kanadera, od kojih su joj na raspolaganju četiri, i 3 air tractora. Do konca srpnja trebali bi dobiti, najavljuje ministar, još dva air tractora i jedan kanader. I to bi, smatra, trebalo biti dovoljno…

Vatrogasci koji su sudjelovali u gašenju ovog velikog požara na području Vodica i Šibenika ( Zaton, Raslina) sasvim jasno detektiraju problem: Kanadera je premalo, stigli su prekasno i to je ključni razlog zbog kojeg se vatrena buktinja otela kontroli i pretvorila u stihiju. Kako je jedan od njih rekao, za hrvatske potrebe bilo bi optimalo da imamo 3 kanadera za Istru, a po tri u Splitu, Zadru i Dubrovniku. I tada se ne bi moglo dogoditi da zbog jednog požara nema kanadera na drugom ili trećem požarištu.

Francuski borbeni zrakoplov Rafale

Nasuprot iskrenom vatrogascu koji zna praktično kako se vatra širi i koliko je teško obuzdati uz snažan vjetar koji stalno mijenja smjer, ministar Božinović ostaje pri svome: U sezonu smo ušli, tvrdi , potpuno spremni, i sustav je vrlo dobro funkcionirao, pa vidjeli ste kakav su posao obavili vatrogasci.

Da, vatrogasci uvijek obave svoje i nose glavu u torbi za sramotno male plaće, ali svoje najčešće ne obave oni koji su u vrhu zapovjednog lanca i o kojima ovisi s čim će vatrogasci raditi i koliko će im protupožarnih aviona biti na raspolaganju kao nužna potpora. Koliko će sigurni na svom poslu biti.

Jesu li Hrvatskoj bili prioritetniji francuski borbeni avioni , čuveni Rafali, ili kanaderi? Za “Rafale” smo glatko dali milijardu eura, i to za “polovnjake”, a teško nam je dati  nešto više od 26 milijuna dolara za jedan kanader!? Pritom, neusporedivo veću korist imamo od kanadera koji sprječavaju velike požarne katastrofe s golemim materijalnim štetama, pa proizlazi da bi nam bilo kudikamo jeftinije investirati u nabavu novih protupožarnih aviona negoli u sanaciju enormnih šteta koje, požari poput ovog šibenskog, stvaraju.

Hrvatska, koliko znamo, nema namjeru ratovati ni sa kim, članica je NATO saveza  i pod tim kišobranom je sigurna od vojne agresije, jer napad na bilo koju članicu NATO-a, napad je na cijeli vojni savez. Tako bar (političko-retorička) logika ove vojne organizacije govori.

Prema tome,  ne treba megalomanski gomilati vojne arsenale kako bi titrali egu naših taštih političara, uvjerenih da francuski, makar i polovni “Rafali” smanjuju razinu hrvatske inferiornosti u svijetu velikih i moćnih. Bolje je da ulažemo u sigurnost naših građana u mirnodopskim prilikama, jer, čak i ti isti političari koji nas iracionalno i preko naših potreba i mogućnosti naoružavaju, pravu prijetnju sigurnosti građana vide u – suši i klimatskim promjenama.  Nisu li nam tada kanaderi puno prioritetniji od borbenih aviona?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI