Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
VODA
Istra: Nema vode ni za piće, a oni bi zalijevali travu na još 19 golf igrališta?

Istra:
Nema vode ni za piće, a oni bi zalijevali travu na još 19 golf igrališta?

Kao što se zna, u Istri je na snazi zabrana korištenja pitke vode za zalijevanje vrtova, pranje automobila, ulica itd. Zašto? Zato jer zbog dugotrajne suše prijeti nestašica pitke vode, logično je. Tako se sada brže nego su to neki očekivali desilo ono na što su mudri ljudi upozravali godinama kada su kritizirali besmislene megalomanske planove za gradnju golf igrališta u Istri i drugdje. Golf travnjaci su, zna se, enormni potrošači pitke vode, inače su sparušene ledine.

-Vode nema, što još radi 19 golf igrališta u Prostornom planu Istarske županije? Prošloga petka župan Miletić donio je Zaključak o uvođenju mjera restrikcije korištenja pitke vode za vodoopskrbno područje Istarske županije. Čudi nas stoga što je dan ranije odbio amandman Kluba vijećnika Možemo! i Zelene alternative – ORAH, vezan uz  preispitivanje broja golf igrališta i broja smještajnih turističkih kapaciteta u Prostornom planu Istarske županije – vele u Klubu vijećnika Zeleno-lijeve koalicije u Skupštini Istarske županije     (Možemo! i ZA-OraH.

Slična, velika suša u Istri dogodila se i 2012. godine, podsjećaju.

Ilustracija -suša (foto Pexels

-Tada je, također, sav teret neodrživog turističkog razvoja župan prebacio na građane.  Ni tadašnje ozbiljno upozorenje nije navelo Županiju da reagira, već je, naprotiv, dopuštena eksplozija turističkih smještajnih kapaciteta, koju nije pratila izgradnja potrebne infrastrukture niti promišljanje o opskrbi vodom. Izvori vode ostali su isti kao i tada. Nedostatak plana i strategije potvrdio je i današnji direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, koji je 2012. bio IDS-ov ministar turizma. On je nedavno u medijima izjavio: “Tada su nam trebali ekspanzija i rast i pustili smo da se događa što će se dogoditi, bez posebnih planova i strategija. Zato danas u Istri imamo 421 tisuću kreveta” -ističu zeleno-lijevi vijećnici.

Na svakog stanovnika Istre dolazi, dakle, više od dva turista, te isto toliko veća potrošnja vode.

-Prije 10 godina Istra je imala 200.000 kreveta, a danas 421.000. Od toga je 172.000 u hotelima i kampovima, dok je 249.000 u vikendicama, apartmanima, kućama za odmor  i obiteljskom smještaju, koji se u Prostornom planu Istarske županije – ne računaju. Apsurdno je i neodrživo da županijsko prostorno planiranje ne uzima u obzir, ni kada je infrastruktura u pitanju, smještajne kapacitete u apartmanima i kućama za odmor – koji čine većinu kapaciteta u Istri!  Ništa se nije i ne namjerava promijeniti u takvoj prostornoj politici IDS-a. Stoga je Možemo! s partnerima predložio amandman kako bi se uski ciljevi izmjene Prostornog plana proširili i na preispitivanje potrebe za 19 golf igrališta i broja turističkih smještajnih kapaciteta. Ne možemo zanemariti klimatske promjene, pandemiju COVID-19, energetsku krizu i obvezujuće politike Europske unije koje smo dužni provoditi, a ovo je (bila) prilika da se ponovno analizira stanje i utvrde mogućnosti – ističu.

U vrijeme znanstveno potvrđenih uzroka (klimatske promjene) i aktualnih evidentnih posljedica (suša), župan i vladajući smatraju da broj od 19 golf igrališta i broj turističkih smještajnih kapaciteta nije potrebno preispitati, dodaju.

-Izmjene Prostornog plana, u kojem se klimatske promjene jedva spominju, moraju obuhvatiti mjere za prilagodbu klimatskim promjenama. Takve mjere moraju sadržavati zaustavljanje nekontrolirane apartmanizacije i uništavanja priobalja te brigu o nedostatnim resursima – poput vode. Vidjeli smo namjeru i kod gradonačelnika Pule da se teret redukcije vode prebaci na građane dok se istovremeno zalaže za izgradnju novog hotela na 7 katova  (hoteli s 5* u prosjeku troše 594 litre, a kampovi 174 litre dnevno). Premda je u situaciji nestašice vode potrebna odgovornost svih, neprihvatljivo je tražiti od građana da paze i štede dok vlast, bilo gradska ili županijska, nema strategiju upravljanja vodom niti strategiju održivog turizma. U konačnici ovakve su politike nerazumne čak i za one koji se u potpunosti orijentiraju na turizam, budući znanstvene studije potvrđuju kako održivost bilo kojeg turističkog odredišta u konačnici ovisi o odgovarajućoj opskrbi vodom, kako količinski, tako i kvalitetno – veli Klub vijećnika Zeleno-lijeve koalicije u Skupštini Istarske županije (Možemo! i ZA-OraH).

Isto bi se trebali zapitati i drugdje gdje se namjeravaju graditi golf igrališta, hoteli i apartmani, kao što je to slučaj Prukljana kod Šibenika i Skradina, gdje državne vlasti potiču taj projekt prepuštanjem državnog zemljišta na 100 godina.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI