Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
nagrađivanje
Dobitnici Velebitske degenije 2022. godine - foto (HND/Ognjen Karabegović)

“Velebitska degenija” Ani Malbaši, Ivani Nobilo, Srđanu Vrančiću i Andreju Dimitrijeviću

Dobitnici Velebitske degenije 2022. godine - foto (HND/Ognjen Karabegović)

*Prenosimo objavu HND-a o dodjeli nagrade “Velebitska degenija”:

žTradicionalna godišnja nagrada “Velebitska degenija” za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2021. godini ove godine dodijeljena je u četiri kategorije, a odlukom žirija nagrada u kategoriji za radio nije dodijeljena. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.

Dobitnica nagrade “Velebitska degenija” za ovu godinu u kategoriji Televizija je  Ana Malbaša s Nova TV za prilog „Troska u Dugom Ratu“ u emisiji “Provjereno”. Ona je svoju nagradu posvetila stanovnicima Dugog Rata kazavši kako su je njihove teške priče potakle na temu.

U kategoriji Tisak i internet dodijeljene su dvije nagrade. Nagrada je dodjeljena nedavno preminulom kolegi Srđanu Vrančiću Vrani  za seriju reportaža u sklopu projekta Scuba Skener objavljenih u Jutarnjem listu. Primajući nagradu njegov sin Leonardo kazao je kako je jedna od velikih stvari koju je njegov otac učinio i ta da je kroz svoj rad i dobivene nagrade poticao ekološku svijest te da je i od njega napravio ekologa. Druga nagrada za tisak i internet pripala je  Andrej Dimitrijević za tekst “Kraj Samobora mimo dozvole skladištili 2000 tona smeća. Inspektorat reagirao nakon Telegramove istrage” koji je objavljen na portalu Telegram. Dimitrijević je istaknuo kako  mu je vrlo važna ova nagrada i poručio je institucijama, koje se bave zaštitom prirode i okoliša,  da se usklade i ne prebacuju odgovornost jedni na druge i tako doprinose nerješavanju problema.

Dobitnici Velebitske degenije 2022. godine – foto (HND/Ognjen Karabegović)

U kategoriji Fotografija dobitnica nagrade je Ivana Nobilo za seriju fotografija “Ježeva nova kućica – Što smo učinili morskim životinjama” objavljenih u Jutarnjem listu u sklopu projekta “Scuba skener”.  Ivana je zahvalila na nagradi i dodala kako je vrlo bitno osvijestit važnost zaštite našeg Jadrana. Većinom glasova Ocjenjivačkog odbora nagrada za radio ove godine nije dodijeljena.

Kako je kazala predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a, a ujedno i predsjednica ocjenjivačkog odbora nagrade Lidija Komes borba za prirodu i opkoliš se nastavlja i na tome će još više raditi.  -Važno je očuvati svaku kap i svaki list. Na tome ćemo sada još više raditi svi zajedno kroz okrugle stolove, studijska putovanja i drugo te ukazivati na probleme i tražiti rješenja, kazala je Komes zahvalivši svima koji su radili i dali svoj doprinos da se i ove godine realizira cijela organizacija i svečanost dodjele nagrade.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjetio je da je 24 godine organiziranja ove nagrade važan i vrlo vrijedan jubilej. – Također je i impresivan broj prijava koje pristižu za ovu nagradu. Drago mi je da ova nagrada ima i humanitarni karakter i da će se bolnica u Sisku konačno obnoviti i da će država krenuti s obnovom, kazao je Zovko te poručio kako je na nama da čuvamo okoliš, prirodu i našu novinarsku profesiju.

Foto (HND/Ognjen Karabegović)

U Velikoj dvorani Novinarskog doma otvorena je i izložba akvarela Gordane Špoljar Andrašić “Green and the space between”, koja će uz slikare Ivana Andrašića, Branimira Dolenca i Dražena Eisenbeissera darovati jedan svoj rad u humanitarne svrhe za obnovu potresom teško oštećenog Odjela pedijatrije Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

“Velebitska degenija” dodjeljuje se u četiri kategorije – za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju. Nagradu su 1998. godine utemeljili Zbor novinara za okoliš HND-a i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila HEP Opskrba. Od ove godine samostalno je dodjeljuje Zbor novinara za okoliš HND-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI