Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
hadezejština
Održan 19. Opći Sabor HDZ-a : Šest godina trebalo je Plenkoviću da strukturira “svoj HDZ”, više kao narodnjačku negoli demokrašćansku stranku

Održan 19. Opći Sabor HDZ-a :
Šest godina trebalo je Plenkoviću da strukturira “svoj HDZ”, više kao narodnjačku negoli demokrašćansku stranku

U maniri velikih partijskih kongresa, u subotu je u dvorani Vatroslav Lisinski održan 19. Opći sabor HDZ-a s preko tisuću izaslanika i stotinjak gostiju, među kojima je bio i predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber. Bio je to skup bez disonantnih tonova, s nekoliko znakovitih poruka, pogotovo za kritičare s Pantovčaka,  a u slavu najjače političke partije u zemlji, koju je njezin šef napokon strukturirao kako je naumio kad je prije šest godina stao za njezino kormilo, vodeći je u smjeru narodnjačke, više nego demokršćanske, stranke desnog centra, u prilog čemu govori i benevolentan odnos HDZ-a prema svim “zajednicama koje se temelje na ljubavi”…

Ovo je prvo masovno okupljanje HDZ-a od 2018., što se objašnjava pandemijskim razlozima. No, za žurbu nije bilo potrebe, s obzirom da su predsjednik i najuže vodstvo stranke, te nova vodstva lokalnih organizacija izabrani još tijekom 2020. i 2021., a Saboru je preostalo izabrati deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora. Šef Partije, Andrej Plenković izvijestio je kolege o radu stranke u protekle četiri godine, kipeći od samodopadnosti i veličine, doslovne i metaforičke…

Sijelo je otvorio glavni tajnik Krunoslav Katičić, a tek nakon što su minutom šutnje odali počast svome utemeljitelju Franji Tuđmanu, poginulim hrvatskim braniteljima i svim preminulim članovima Partije, Sabor je mogao početi s radom.

Za početak, u svom pozdravnom obraćanju predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je do znanja svima da je HDZ i 33 godina od osnivanja i dalje najjača i najveća politička snaga u Hrvatskoj, što svim njezinim članovima, kako je rekao, daje pravo da budu ponosni. HDZ je onoliko jak, naglasio je, koliko je jak svaki od nas.

Protekle četiri godine od zadnjeg Sabora stranke bile su izazovne, ocijenio je Plenković, što zbog pandemije covida-19, a što zbog potresa koji je pogodio Zagreb i Baniju te prouzročio goleme  materijalne štete. A potom je počeo rat u Ukrajiini koji je, zbog sankcija Rusiji kao agresoru, ubrzao energetsku krizu u svijetu. No, moćni HDZ, znat će odgovoriti na izazove s kojima se Hrvatska suočava, poručio je Plenković.

Nije naravno propustio poslati poruku ni Hrvatima u BiH kojima će HDZ uvijek biti prvi u pomoći, a neće zaboraviti ni na Hrvate u Srbiji i one u Crnoj Gori koje će njegova ( Plenkovićeva ) vlada i dalje, i još snažnije podržavati.

Osvrnuo se i na optužnice iz Srbije protiv hrvatskih ratnih pilota te kazao:

Hrvatska ne prihvaća da Srbija na temelju svojih zakona kojima sama sebi daje nadležnost za procesuiranje djela koja nisu počinjena na njenom teritoriju. Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpskog Miloševićeva režima i Vlada neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji diže optužnice protiv pilota i generala. Hrvatska i svi mi stojimo uz naše heroje- poručio je susjedima Plenković.

Pohvalio se i kako je HDZ-u bio dovoljan samo jedan dan da formira vladajuću većinu koja je danas još stabilnija, te naglasio kako se HDZ ne da ucjenjivati. Stranka se financijski konsolidirala, nema dugova, a preporučili u mu, rekao je tobože u šali, da nije dobro da on kaže koliko stranka ima novaca na računu, pa je stoga pozvao glavnog tajnika da podastre bilancu.

Kongresu Partije obratio  se i njezin “vanjski pridruženi član”, šef  sestrinskog HDZ-a BiH Dragan Čović koji je očekivano upozorio da BiH nema bez hrvatskog naroda  koji je sustavno izložen majorizaciji i da su na to morali odgovoriti.

-Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlanski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka – hrvatski HDZ”, rekao je Čović, pozdravljajući sudionike 19. Općeg sabora HDZ-a. Ustvrdio je i da u BiH ne funkcionira ni Predsjendištvo u kojem sjede dva Bošnjačka člana, da ne funkcionira ni vijeće ministara kao ni Parlamentarna skupština BiH.

-To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini-  rekao je Čović, te naglasio da su posebno Hrvati, njih nešto više od 15 posto, izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, ističe, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s HDZ-om BiH.

Ocijenio je da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te izrazio nadu da će i u dogovoru s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem naći rješenja za koja nitko neće moći reći da su protuustavna, antidaytonska ili anticivilizacijska.

Ovo je vrijeme  kada se pripremaju za opće izbore u BiH, dodao je, unatoč tome što u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo, ali, organizirali su se, i kako tvrdi Ćović, dobit će izbore tako što će hrvatski narod djelovati zajedno.

Šef EPP-a Manfred Weber u svom je govoru naglasio da je zapadni Balkan Europa,  i “trebamo moći obraniti Europljane”, rekao je, te dodao da ne želi živjeti u Europi kojom vlada Putin, “želim slobodnu Europu”.

Čestitao je Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen te naglasio da zapadnom Balkanu treba ponuditi jasnu europsku perspektivu, “trebamo konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju. No, nužno je provesti reforme u EU, ocijenio je, kako bi Europa bila spremna odgovoriti na “izazove našeg vremena”, a ne da jedan čovjek, primjerice Viktor Orban, blokira cijelu EU u provdebi sankcija. Europa koja ne može  odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici bit će slaba, Europa mora govoriti jednim snažnim glasom, poručio je Weber, osuđujući brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

U Predsjendištvo HDZ-a izabrani su  Antonija Jozić, Igor AndrovićaNina Obuljen Koržinek, Krešimir Ačkar, Anđelko Stričak, Marko Marušića, Ivan Celjak, Ernest PetryBlaženko Boban i Šime Erlić..

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI