Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FESTIVALI
Napokon festival: Međunarodni dječji festival otvara predstava ‘Napokon orkestar’

Napokon festival:
Međunarodni dječji festival otvara predstava ‘Napokon orkestar’

 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvara se večeras od 21:15 sati.  Festival će otvoriti glazbena predstava ‘Napokon orkestar“ u režiji Petre i Paole Radin, a u izvedbi Zagrebačke filharmonije.   U protokolu sudjeluju festivalski dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku pod čijim se okriljem MDF i održava.

-Sve je spremno. Bilo je dosta stresno sve to slušati jer sam stajala iza pozornice,  a nisam sve vidjela. Odradili smo zaista puno. Predstava je interaktivna, glazba je autorska, potpisuje ju Marin Rabadan. Moja sestra i ja smo napisale tekst. Ovdje je puno vrsnih umjetnika. Dženisa Pecotić je radila kostime, Tihana Strmečki koreografiju, Branko Lepen scenografiju, rekvizite Dunja Nemčić. Oko predstave se okupila zaista ekipa vrsnih umjetnika i ono što je najvažnije, i što je poruka ove predstave, je da se nitko nije previše istaknuo. Ego se zatomio kao što i svi likovi u našem Zvukogradu, odnosno instrumenti moraju zatomiti svoj ego ne bi li jedna skladba bila u harmoniji pod vodstvom jednog dirigenta jer kad se to dogodi izlazi najljepša glazba. Tako je i sa svim ovim umjetnicima ovdje. Dali su najviše, ali ostavili su pečat da priča izađe vani jer priča je važna – ispričala je  redateljica predstave Petra Radin.

-Nisam znala kakva će biti reakcija publike. Nadala sam se da će biti dobra. Ovo je malo drugačije predstava. To je koncertna predstava. Predstava zahtjeva malo više pažnje, malo više prisutnosti, međutim, nisam čula lupkanje stolaca, djecu kako trčkaraju. Mislim da je to dobro prošlo, ali nisam ništa vidjela – kaže redateljica Petra Radin koja će večeras sjesti među publiku i pogledati hrvatsku praizvedbu glazbene predstave „Napokon orkestar“ stvarane isključivo za potrebe 62. Međunarodnog dječjeg festivala.

Slijede brojna događanja, a brojke kažu 137 programa u 281 termina tijekom 14 dana. 27 izvedbi  predstava, 21 inozemna izvedba na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi, 12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska programa, 42 radionice za preko tisuću djece. U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal. Te Ukrajina. Naime, ove godine Festival je ugostio 150 djece iz Ukrajine od kojih će dio na Festivalu sudjelovati kao publika, a dio kao izvođači budući da na MDF-u nastupaju djeca Umjetničke škole Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini.

Otvorenje će se moći pratiti u izravnom prijenosu na trećem programu HRT-a.

Na ovoj poveznici je program ovogodišnjeg MDF-a. 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI