Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EFJ / novinarstvo
Maja Sever na N1 : Samo sigurni i zaštićeni novinari mogu biti neovisni!

Maja Sever na N1 :
Samo sigurni i zaštićeni novinari mogu biti neovisni!


S puno pravih razloga, a prije svega povodom njezinog izbora za predsjednicu Europske federacije novinara ( EFJ ), gošća Točke na tjedan N1 televizije bila je Maja Sever. Govorila je o tome kako vratiti dignitet i kvalitetu profesiji i povjerenje u novinare i novinarstvo, o medijskoj i novinarskoj neovisnosti i prekarnom radu.

O realnom utjecaju koji može imati na drugačiji, primjereniji tretman novinara i jačanje njihove neovisnosti  s vodeće pozicije u EFJ-u, Maja kaže:

-Ako ćemo govoriti o primjeru na našoj nacionalnoj razini, čak i više nego da ja ili ti legnemo pred agenciju ili vladu koja je odlučila ugasiti bilo koji medij. Čini mi se da mnogi hrvatski političari planiraju nastaviti karijeru u Europi, ali to je manje važno. Važnije je da smo dio te europske obitelji i članstvom u EU smo prihvatili poštivati neka pravila koja propisuju. Mi smo naučili kako se služiti tim alatima. Kada bi Vlada odlučila ugasiti neki medij, smatram da bi svakako i utjecaj naše organizacije bio velik.

Na pitanje zašto je EFJ izabrao za čelnicu upravo nju koja dolazi iz države u kojoj novinarske slobode i neovisnost svakako nisu  za primjer drugima, Maja Sever odgovara kako u tome prepoznaje znak. Zapravo vidi to kao “odluku da se pokaže jedinstvo i stvarna podrška. Surađujem s njima već dugo i poznajemo se. No, ja podršku svojoj kandidaturi i prolaz doživljavam kao iskrenu i otvorenu želju da se još više ojača suradnja s ovim dijelom Europom– reći će Maja, koja među brojnim problemima koji prate ovu profesiju na prvo mjesto stavlja pitanje sigurnosti.

-Svjedočimo da naše kolege i kolegice umiru na radnim zadacima, ali ne samo zbog rata. Napadi na novinare su pojačani i u mirnim dijelovima Europe– ističe, posebno naglašavajući da jedino sigurni i zaštićeni novinari mogu biti neovisni.

-Nažalost- kazat će- nismo neovisni, ali zbog niza razloga. Velik je broj novinara i novinarki u Hrvatskoj koji su neovisni i hrabri, spremni su izlagati se i do otkaza, i do napada. No nisu isto novinari što i vlasnici, pa i mnogi urednici. Sustav je takav da su ovisni o lokalnoj politici jer obvezu sufinanciranja lokalnih medija brojni politički autoriteti koriste za ucjenjivanje lokalnih medija da pišu dobro o njima i zauzvrat dobiju javni novac- kaže, posebno upozoravajući da u Hrvatskoj nema nijednog neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo ili provodilo neku ideju od javnog interesa, odnosno transparentnost u medijima. Sva su ovisna o politici i politika izravno odlučuje tko će u tim tijelima biti- tvrdi Maja Sever, prenosi N1.

O svojoj matičnoj kući,  HRT-u, kratko i suzdržano je rekla: Pričekajmo jesensku shemu i ona će pokazati stanuje li novinarstvo na HRT-u.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI