Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
MEDIJI
Maja Sever (foto printscreen HRT)

Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara

Maja Sever (foto printscreen HRT)

Na Glavnoj skupštini Europske federacije novinara (EFJ), koja se ove godine održava u Izmiru, Turska, Maja Sever, naša cijenjena novinarka i aktualna predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, izabrana za je predsjednicu EFJ-a. Osobito smo ponosni što je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske izabrana na čelnu funkciju Europske federacije novinara koja okuplja 71 strukovnu i sindikalnu organizaciju s više od 320.000 novinara u 45 zemalja, vele u SNH.

“Najvažniji zadatak i prioritet mojeg rada kao predsjednice EFJ-a je zaštita novinarstva i sigurnost novinara, borba za radna i socijalna prava, zaštita freelancera i prava žena te otvorenost za suradnju i podršku svakoj novinarki, novinaru i medijskom djelatniku u našoj zajednici”, istaknula je novoizabrana predsjednica EFJ-a.

U svom kandidacijskom programu istaknula je da borba za slobodu i neovisnost novinara počinje zaštitom njihovih radničkih prava. Posebno se osvrnula na problem jaza u plaćama, staklenog stropa i ravnopravne zastupljenosti žena u medijima i na vodećim pozicijama, ali i zaštite novinarki od uznemiravanja.

“Ulazimo u kritičnu eru, u kojoj bi Europa mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan europski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva. Dolazim iz zemlje s krhkom demokracijom, gdje je borba za slobodu novinarstva i jačanje demokracije iznimno važna, ali svjesna sam da nema zemlje u Europi koja je lišena problema. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo poboljšati položaj novinara od nordijskih zemalja do Turske. Živimo u svijetu u kojem novinare ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, izložene su napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen…. zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Zato, molim vas, skupimo sve snage i pridružimo se ovom važnom, teškom, ali divnom poslu obrane novinarstva – te važne brane demokracije i javnog dobra”, zaključila je Sever i srdačno se zahvalila dosadašnjem predsjedniku EFJ-a Mogensu B. Bjerregårdu na njegovom inspirativnom vodstvu.

Maja Sever, predsjednica EFJ-a, i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, jutros u Izmiru nakon Skupštine EFJ-a (foto Facebook)

Maja Sever (foto printscreen HRT)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI