Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
šibensko-kninski kutak
„Flora Dinare – 100 značajnih svojti“

„Flora Dinare – 100 značajnih svojti“

Ova knjiga predstavlja korak prema boljem poznavanju najčešćih i najzanimljivijih biljnih vrsta i podvrsta koje osim na Dinari rastu i na ostalim kamenjarskim i krškim područjima, a i na samim vrhovima planina. Nekima od njih prijeti opasnost od nestanka zbog sabiranja ili devastacije prirodnih staništa. Namjera autora bila je na papir prenijeti 100 značajnih svojti kao dokaz njihova postojanja na planini Dinari te ujedno apelirati na očuvanje biljne raznolikosti.

Autor Sandro Bogdanović predstavio je neke od obrađenih biljaka kao što su dinarski rožac, dinarska kokica, glavičasta mlječika, bosanski ljiljan i druge, koje baš zato što su endemične i zaštićene pobuđuju poseban interes. No osim tih jedinstvenih primjeraka predstavo je i one biljke na koje se često može naići, poput rašeljke koje su zanimljive upravo zbog njihove svakodnevne praktične upotrebe, primjerice u pripremi džemova ili sirupa.

Iako ova knjiga predstavlja stručni slikovni vodič kroz biljni svijet pa je stoga proglašena i sveučilišnim priručnikom za studente biotehničkih i prirodnih znanosti, ujedno je namijenjena svim ljubiteljima biljne raznolikosti, botaničarima, planinarima, stručnjacima i amaterima. Prva je to publikacija vezana uz područje novoproglašenog Parka prirode Dinare pa na taj način predstavlja i suvenir toga kraja zanimljiva dizajna koji potpisuje Timy Šarec, za sve ljubitelje prirode bez potrebe za sabiranjem i ugrožavanjem biljnih vrsta.

Tags:

VEZANE VIJESTI