Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
'rvatska
Ilustracija Hrvatska zastava usred puste Petrinje (foto TRIS/G. Šimac)

Dan neovisnosti (od pameti)

Ilustracija Hrvatska zastava usred puste Petrinje (foto TRIS/G. Šimac)

Premda značajni broj hrvatskih građana o tome nema pojma, danas se u Hrvatskoj obilježava hrvatski Dan neovisnosti, 25. lipnja, tzv. spomendan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine, kako se navodi na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Na žalost, Hrvatska je danas malo neovisna: politika hrvatske vlasti je evidentno u službi europskih i drugih moćnih politika, zemljom vladaju inozemne banke, telekomunikacijski divovi i trgovački lanci, strateške tvrtke su odavno prepuštene i prodane inozemljacima, najvrjedniji državni resursi se prodaju ili za sitan novac daju na dugoročnu i stogodišnju uporabu, od gospodarstva nam je preostao ovisnički turizam… itd.

No to ne sprječava aktualnog predsjednika Vlade RH, HDZ-ovca Andreja Plenkovića da u svojoj čestitci danas zacvrkuće:

-Na Dan neovisnosti prisjećamo se svih postignuća hrvatskog naroda. Nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine! Sretan vam Dan neovisnosti!

Oni sa nešto duljim pamćenjem ipak znaju da politička vrhuška od proglašenja neovisnosti 1991. godine na ovamo, na žalost, uglavnom radi na neutralizaciji navedene hrvatske neovisnosti. Privatizacijska pljačka i silni kriminal pod pokroviteljstvom vlasti ne zastarijeva u memoriji onih koji imaju duži staž života u Hrvatskoj, koliko se god neki trudili izbrisati ga iz memorije sjećanja. Vladajuće hrvatske štetočine su nas odvele daleko od navedene hrvatske neovisnosti.

Drage Hrvatice i Hrvati, u domovini i u svijetu, dragi sugrađani, Obilježavamo Dan neovisnosti, prisjećajući se povijesne Ustavne odluke Sabora Republike Hrvatske o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, 25. lipnja 1991., kojima je Hrvatski sabor potvrdio plebiscitarnu volju hrvatskog naroda iskazanu na referendumu održanom u svibnju 1991. godine. Trajno smo zahvalni hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, bez čije žrtve, odvažnosti i državničkog vodstva, Hrvatska danas ne bi bila samostalna, demokratska i suverena država. – veli danas Plenković.

Kao nadalje tvrdi, suočeni s brojnim globalnim izazovima, u središtu naših politika bit će i dalje briga o našim radnicima i našem gospodarstvu, kao i standardu svakog hrvatskog čovjeka.

Gdje nas je dovela ta njihova briga, vidljivo je i na činjenici da svaki peti građanin Hrvatske živi u riziku od siromaštva ili je već siromašan.

Neovisnici; Ceremonija otvaranja Veteranskog centra u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Veseli nas što ovogodišnji Dan neovisnosti obilježavamo i skorim otvaranjem Pelješkog mosta, čime ćemo hrvatski teritorij na jugu zauvijek spojiti. Bit će to trajna stečevina hrvatskog naroda – veli u svojoj današnjoj veseloj čestitci Plenković.

Ne spominje kako je uopće došlo do toga Hrvatska bude prepolovljena i prekinuta te kako i danas hrvatski građani da bi od hrvatskog Splita došli do hrvatskog Dubrovnika moraju preći apsurdne četiri granične kontrole i sa sobom imati hrvatsku putovnicu ili hrvatsku osobnu iskaznicu.

Za kraj, evo podsjetnika što je Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik i otac Hrvatske, kako tepaju HDZ-ovci, te najmlađi general Jugoslavenske narodne armije, kako podsjećaju povjesničari, rekao tog 25. lipnja 1991. godine u Saboru.

Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhunaravnih razloga – reče tada Tuđman.

Trideset i jednu godinu poslije je jasno da je Tuđman bio u pravu kad je govorio kako postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom, no ona dolazi najviše od onih koji se pretvaraju kako su domoljubi, puna su im usta hrvatstva, busaju se u hrvatska prsa, drže šaku na grudima  dok svira himna i hine da su domoljubi, a zapravo svojim ovisničkim politikama desetljećima zatiru hrvatski boljitak i neovisnost.

Zapravo, Hrvatska i jest neovisna – neovisna od pameti.

Država s ovakvim resursima, prirodnim ljepotama i bogatstvima mogla je doista u velikoj mjeri biti neovisna, da su njome upravljali pametni, mudri i dobronamjerni političari.

Ali zasad to nije slučaj.

Sve najbolje povodom Dana neovisnosti.

Ilustracija Hrvatska zastava usred puste Petrinje, ‘neovisne’ od obnove nakon potresa  (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI