Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
LJUDI / nagrađivanje
Branka Bakšić Mitić komunikatorica godine, Plenković i Milanović antikomunikatori!

Branka Bakšić Mitić komunikatorica godine, Plenković i Milanović antikomunikatori!

Dogradonačelnica Gline, Branka Bakšić Mitić, komunikatorica je godine prema izboru Hrvatske udruge za odnose s javnošću ( HUOJ ). Nije da se od tog priznanja bolje i mirnije živi, ali jest neka satisfakcija za uloženi trud koji je glinska dogradonačelnica uložila kako bi u hrvatskoj javnosti osvijestila pravo stanje obnove nakon potresa na Baniji. Očekivano, antikomunikatori nisu ni imali pravu konkurenciju, pa je titula posve zasluženo, zbog  katastrofalnog javnog dijaloga dviju ključnih osoba u ovoj državi, pripala predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Branka Bakšić Mitić je iskoristila i ovu priliku da upozori na presporu, traljavu, i iznad svega neodgovornu, obnovu kuća na potresom pogođenom području Banije. Ali, nije krila zadovoljstvo što je nagrada za najbolju komunikatoricu pripala njoj, koja sve ovo vrijeme, otkako je potres poharao ionako zapuštenu i zaboravljenu Baniju, javno komunicira samo istinu. Bez straha, bez uljepšavanja i bez podilaženja političkim autoritetima koji su pokazali potpuno nesposobnost za operativno djelovanje na potresom stradalom području.

-Velika je obveza biti glas svih mojih sugrađana koji se iz dana u dan bore s posljedicama potresa. Da ne posustanemo pomažu nam mnogobrojni dobri ljudi- kazala je glinska dogradonačelnica. No, nada se, dodala je, da će ubuduće moći više govoriti o novim, obnovljenim kućama, sretnim obiteljima, a manje o nehumanim uvjetima u kontejnerskom smještaju, o stagnaciji obnove i tromosti hiperbirokratizirane, neoperativne države.

Branka Bakšić Mitić našla se u finalu izbora za najkomunikatora zajedno s dekanom Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordanom Gledecom i nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije Matom Uzinićem. Za oba kandidata karakteristična je otvorenost u kritici društva i sustava. U slučaju Gledeca, kako je priopćeno, riječ je o snažnoj, nekalkulantskoj kritici upravljanja obrazovnim sustavom, a kod nadbiskupa Uzinića posebno je zapažena njegova gesta traženja oprosta od homoseksualnih osoba zbog grijeha Crkve prema njima, zaštita žene koja je nekad bila prostitutka, otvoreno iskazivanje srama zbog odnosa prema migrantima, kao i njegovo ljudsko obraćanje manjinskim skupinama.

S druge strane, antikomunikacijom godine je proglašena “tvrda kohabitacija” predsjendika države i predsjednika Vlade koja je okarakterizirana kao neprihvatljiva i neodgovorna, na štetu građana i ugleda državnih institucija.

Osim u tom dublu, šef države Zoran Milanović konkurirao je i kao “solist” svojim osebujnim, destruktivnim načinom komuniciranja u javnom prostoru koji je dodatno srozao kulturu političkog javnog dijaloga u Hrvatskoj, ocijenio je žiri HUOJ-a. Za titulu antikomunikatora godine konkurirala je i komunikacija državne obnove na Baniji nakon potresa, Nacionalni stožer civilne zaštite te sukobljeni dvojac Nenad Bakić ( poduzetnik ) i Faktograf ( medijski portal ).

Branka Bakšić Mitić

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI