Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
šibensko-kninski kutak
Vjeran Piršić u Šibeniku: Kako realizirati komunalne fotonaponske elektrane bez poklanjanja privatnim investitorima

Vjeran Piršić u Šibeniku:
Kako realizirati komunalne fotonaponske elektrane bez poklanjanja privatnim investitorima

Na inicijativu zamjenice župana Šibensko-kninske županije gđe Iris Ukić Kotarac, u petak 20. svibnja 2022. godine s početkom u 11.55 sati, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku (Obala hrvatske mornarice 1) održat će se predavanje pod nazivom: “Kako osmisliti, pripremiti, realizirati i optimizirati projekt velike KOMUNALNE fotonaponske elektrane, bez poklanjanja tog vrijednog resursa privatnom investitoru – iskustva s otoka Krka”.

Predavanje će održati  Vjeran Piršić, istaknuti eko-aktivist, koji će prezentirati svoja iskustva u provođenju ovog modela apostrofirajući važnost postizanja energetske samodostatnosti uz istovremenu zaštitu javnog prostora i javnog interesa.

Ovim modelom dominantno vlasništvo elektrane bilo bi vlasništvo lokalne samouprave dok bi se građanima i (malom) gospodarstvu dala mogućnost ulaganja u gradnju elektrane uz garantirani prihod. Cilj ovog predavanja jest da se jedinice lokalne samouprave, javnost i građani informiraju o mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije, u ovom slučaju fotonaponske elektrane, kroz institut javno-privatnog partnerstva, odnosno zadrugarstva. Ovim putem zahvaljujemo Općini Kistanje i općinskom načelniku gospodinu Goranu Reljiću koji je prvi iskazao interes da se uključi u ovaj projekt. – stiču iz Šibensko-kninske županije.

Zamjenica župana Iris Ukić Kotarac poziva na predavnje kako bi se saznalo na koji način se može postići ravnoteža između javnog i privatnog interesa sve u odnosu na prostorni kapacitet lokalne, a time i regionalne samouprave (koji je ograničen), ali i sve veće potrebe za električnom energijom putem obnovljivih izvora.

Poziv na predavanje upućen je predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave Šibensko-kninske županije.

Ilustracija: Solarna ploča na ruševini (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI