Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
aktivisti / nafta / rat
Greenpeace prosvjedovao povodom EU summita : Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini!

Greenpeace prosvjedovao povodom EU summita :
Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini!

-Dok se čelnici EU-a sastaju na još jednom summitu, ruska nafta i dalje dolazi u EU! Od početka rata u Ukrajini zemlje EU potrošile su više od 54 milijarde eura na rusku naftu, plin i ugljen. Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah!- poručili su u svojoj najnovijoj objavi iz Greenpeacea Hrvatska povodom recentnog EU summita, kada su priredili i prosvjedni performance u luci Omišalj.

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior prosvjedovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj. Prije početka EU summita, Greenpeace CEE mirnim je prosvjedom pozvao političke čelnike EU-a da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

-Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje europskim čelnicima. Sigurnost u svijetu koji se pogoni fosilnim gorivima naprosto ne postoji. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima- poručuju iz Greenpeacea, najavljujući nove akcije legendarnog Rainbow Warriora u Jadranu narednih dana.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI