Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
eu / rat
Ruski plin Europi i za eure, rubalj je izgubio bitku već na početku …

Ruski plin Europi i za eure, rubalj je izgubio bitku već na početku …

Krvavim ratom u Ukrajini, Vladimir Putim zaratio je s cijelim zapadnim svijetom. U sjeni sustavnog, kontinuiranog brutalnog razaranja Ukrajine i sijanja smrti, ne razlikujući civile od vojnika, ruski vođa vodi i rat s Europom oko isporuke ruskog plina, pokušavajući ultimativno nametnuti plaćanje u rubljima. Putin koristi europsku ovinsost o ruskom plinu, a istodobno pokušava smanjiti svoju ovisnost  alternativnim dobavnim mogućnostima,  pa se Moskva, prenosi N1,  okreće izvozu energenata na istok. Predsjednik Ruske Federacije tvrdi da je Europa sankcijama sebi zadala autogol, vjeruje da Europa neće tako brzo ni tako lako naći druge izvore koji bi im nadomjestili ruski plin, pa hini velikodušnost, i  ipak nudi mogućnost plaćanja i u eurima, a ne kako je svojedobno zaprijetio- isključivo u rubljima.

Činjenica je , međutim, da je ovisnost uzajamna, jer Rusija zemljama Europske unije, piše Euractiv, isporučuje oko 40 posto prirodnog plina, a uvođenjem sankcija zbog Putinove agresije na Ukrajinu, u značajnoj mjeri je doveden u pitanje i ruski izvoz energenata, što se itekako reflektira na nacionalni budžet ionako iscrpljen ratom. Putin, međutim, tvrdi kako će se ruska ekonomija brzo stabilizirati, za razliku od europske. Naravno, mnoge zemlje ne mogu preko noći kompenzirati ukupne količine, pogotovo plina, koje su dosad uvozile iz Rusije. Zbog toga se još uvijek u EU raspravlja da li sankcijama obuhvatiti i ruski plin i naftu, te se okrenuti drugim izvoznicima energenata u svijetu. Ni Rusi ne stoje skrštenih ruku dok im Zapad prijeti sankcijama i na energente, pa eventualni izostanak zapadnih kupaca već kompenziraju okretanjem Kini, kao najvećem svjetskom potrošaču energije, ali i drugim azijskim zemljama.

Putin je svoju samouvjerenost u odnosu na ruske plinske resurse koje će Europa teško nadoknaditi iz alternativnih izvora, pokazao i na sjednici vlade kada je, piše N1, ustvrdio da u Europi trenutno nema racionalne zamjene za ruski plin. S druge strane, Rusija koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu plina, se već sprema preorijentirati na izvoz u azijske zemlje, ali će za to trebati novu infrastrukturu, radi čega je Putin naredio da se do 1.lipnja prezentira plan “širenja infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke regije“.  Zatražio je i da se razmotri uključivanje plinovoda Snaga Sibira i dalekoistočnog Sahalin- Habarovsk- Vladivostok u jedinstveni ruski plinski opskrbni sustav. Na taj bi način Rusija osigurala prebacivanje tokova plina iz Europe u Aziju i obrnuto.

Inače, Rusija je koncem 2019. pokrenula sustave za izvoz plina u Kinu, a 30-godišnji ugovor za novi plinovod sklopila je u veljači, no, on tek treba biti realiziran. A s obzirom na sankcije Zapada, Rusija računa i na potrebu supstituiranja uvoza opreme za proizvodnju nafte i plina izvan zapadnih zemalja.

U sklopu politike jačanja nacionalnih valuta, Putin je pokušao nametnuti i ruski rubalj kao isključivo sredstvo plaćanja za isporuku plina u Europu, ali je od rezolutne najave ipak brzo odustao, pa će se, sudeći po svemu, i dalje ruski plin plaćati u eurima. Jer, rezolutnost i isključivost koju je Putin namjeravao ultimativno provesti kao neku vrst odmazde Europi zbog sankcija, ne doprinosi ni Rusiji  jer je proizvodnja nafte, koja je glavni ruski izvozni prihod, značajno pala zbog problema s plaćanjem. Vodeće trgovačke kuće planiraju  značajno smanjenje kupnje sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija u državnom vlasništvu već od polovine svibnja, jer ne žele kršiti dogovorene EU sankcije Rusiji.

To je nagnalo i Putina da reterira u svome ultimatumu o rublju kao isključivom sredstvu plaćanja ruskog plina, pa je austrijskom kancelaru, prilikom njihova nedavnog susreta, velikodušno kazao da Austrija može nastaviti ruski plin plaćati u eurima. Obećao je i da će Rusija osigurati isporuku ugovorenih količina plina i da se može plaćati i u eurima, kako je kancelar Nehammer prenio medijima, javlja N1. Europska komisija podsjeća, međutim, da su prema ugovoru kao valute plaćanja navedeni euro ili dolar. Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Ilustracija

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI