Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
HRVATSKA / migranti / policija / POLITIKA & KRIMINAL
Presuda protiv RH u slučaju Hussiny pravomoćna: Hrvatska je povrijedila pravo na život djevojčice Madine, dakle, odgovorna je za njezinu smrt, no, ministar Božinović i ne pomišlja na ostavku!

Presuda protiv RH u slučaju Hussiny pravomoćna:
Hrvatska je povrijedila pravo na život djevojčice Madine, dakle, odgovorna je za njezinu smrt, no, ministar Božinović i ne pomišlja na ostavku!

Presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što je Veliko vijeće odbilo zahtjev RH za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji smrtno stradale afganistanske djevojčice Madine Hussiny, postala je pravomoćna. Hrvatska je povrijedila Madinino pravo na život, nepobitno je potvrđeno. Iz Centra za mirovne studije traže hitnu smjenu vrha MUP-a. Ministar Božinović hladno odgovara: “Moja ostavka nije na stolu.”

Madina Hussiny i njezina obitelj prošle godine su od Europskog suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog ( policijskog ) protjerivanja iz Hrvatske, što je imalo koban epilog- tragičnu smrt šestogodišnje djevojćice Madine ( 21. studenoga 2017. ).

Centar za mirovne studije, povodom pravomoćnosti presude protiv Republike Hrvatske, oglasio se priopćenjem u kojem ističu :

Vlada Republike Hrvatske i premijer Andrej Plenković nakon ove snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga-  poručili su iz CMS-a.

-Institucije RH sada će morati poduzeti konkretne korake da se ovakvo nešto nikad više ne ponovi. Tražimo od Vlade da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasilna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele ovaj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava.

Odbijanjem žalbe Visoko vijeće je potvrdilo prethodnu presudu ESLJP-a, pravda za Madinu je konačno izborena! Red je na Republici Hrvatskoj da ispravi dio nanesene nepravde smjenom odgovornih i zaustavljanjem nezakonitih i nasilnih protjerivanja- navode u priopćenju

Bitno drugačije je intonirano priopćenje Ureda zastupnika RH u Europskom sudu za ljudska prava u slučaju Hussiny kojim se presuda ponovo pokušava relativizirati, a odgovornost hrvatskih institucija minimizirati.

U priopćenju iz Ureda stoji:

-Odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem presude M.H. i drugi protiv RH Europski sud za ljudska prava nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za smrt M.H.

Povodom pisanja određenih medija da je Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) potvrdio da je Hrvatska odgovorna za smrt malodobne M. H. ističe se da Europski sud to nije potvrdio odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem presude, niti je to utvrdio u svojoj presudi koju je donio 18. studenog 2021.

Europski sud je vrlo jasno u presudi naveo da je RH povrijedila Konvenciju jer nije provela učinkovitu istragu smrti djevojčice M.H.

Je li i tko odgovoran za njezinu smrt utvrdit će se detaljnom službenom istragom koju će provesti nadležna domaća tijela u okviru izvršenja presude Europskog suda. Postupanje i odluke domaćih tijela moći će preispitati domaći sudovi sve do Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Nadalje, ovom presudom Europski sud nije utvrdio da su vršeni bilo kakvi pritisci bilo koga na organizacije civilnog društva – branitelje ljudskih prava, niti je utvrđeno da bi ih se sprječavalo u postupanjima koja obavljanju sukladno svom mandatu.

Ova presuda je individualna i odnosi se na točno određenu obitelj. Dakle, Europski sud nije presudio da su problemi utvrđeni tom presudom u Hrvatskoj sistemske naravi.

Uz problem neučinkovite istrage Europski sud je utvrdio povredu članka 3. Konvencije zbog uvjeta smještaja malodobne djece u Centru u Tovarniku. Europski sud nije utvrdio povredu tog konvencijskog prava u odnosu na punoljetne podnositelje zahtjeva koji su također tamo boravili s djecom.

Zbog dugotrajnosti trajanja postupaka za traženje azila pred upravnim sudovima i zbog nemogućnosti učinkovitog osporavanja rješenja kojima je podnositeljima bila ograničena sloboda kretanja dok su bili u Tovarniku, Europski sud je utvrdio povredu čl. 5. Konvencije, dok je povredu čl. 34. Konvencije utvrdio zbog nemogućnosti ostvarenja nesmetanog kontakta između podnositelja i njihove izabrane odvjetnice.

Ujedno, Europski sud je smatrao da su podnositelji, koji su ilegalno pokušali ući a teritorij Republike Hrvatske u noći 21. studenog 2017., bili protjerani suprotno zabrani kolektivnog protjerivanja. I druge države Europske unije suočene s velikim priljevom migranata na žalost imaju slične predmete pred Europskim sudom (npr. Italija, Grčka, Poljska, Francuska itd.).

Ova presuda je konačna, te će uslijediti postupak njezinog izvršenja- kaže se u priopćenju Ureda zastupnika RH u ESLJP-u.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja N1,  na izravno pozivanje Centra za mirovne studije da odmah dade ostavku, hladno odgovara:” Moja ostavka nije na stolu.”

-Ja mogu kao ministar reći da je to tragedija. Da nas to sve pogađa. Provele su se određene istražne radnje, sud je zaključio to što je zaključio i mi moramo donijeti mjere kako bismo unaprijedili sustav. Moja ostavka nije na stolu- kaže ministar, dodajući da je u ovakvim slučajevima odgovornost na sustavu ( ? )

-Moramo vidjeti koje su to sve stvari koje se mogu i trebaju ispraviti. Tako je bilo i u drugim slučajevima. Poanta ovih presuda je da zapravo vi popravite sustav i uvijek se ide za time da se ono što se navodi kao nedostatak ispravi. Bilo kroz određena rješenja kad su u pitanju propisi ili u promjeni nekih praksi. Funkcija suda je upravo u tome da ukaže na takve nedostatke- smatra Božinović, potpuno otklanjajući svaku odgovornost sa sebe.  I moralnu, i političku, i zapovjednu. Kriv je sustav.

Može li ga ova presuda “zakačiti” i u očekivanoj rekonstrukciji Vlade? To je, kaže, nešto o čemu će premijer odlučiti…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI