Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
rat / SVIJET
Opća skupština UN-a izbacila Rusiju iz Vijeća za ljudska prava

Opća skupština UN-a izbacila Rusiju iz Vijeća za ljudska prava

Opća skupština UN-a izbacila je Rusiju iz Vijeća za ljudska prava zbog “grubog i sustavnog kršenja i zloupotrebe ljudskih prava” invazijom na Ukrajinu. Unatoč tradicionalno prijateljskih odnosa s tom zemljom, za rusko izbacivanje glasala je i Srbija…

Ruska invazija na Ukrajinu, razmjeri razaranja i zločina prema civilima šokiraju svijet . Istječe 43. dan rata koji s obje strane žrtve broji u tisućama. Zapadne zemlje pojačavaju sankcije Rusiji, ali one zasad ne zaustavljaju rat.

Opća skupština UN-a prihvatila je prijedlog SAD-a i Velike Britanije da se Rusija izbaci iz Vijeća za ljudska prava zbog “grubog i sustavnog kršenja i zloupotrebe ljudskih prava” invazijom na Ukrajinu.

Od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine, više od dvije trećine, odnosno njih 93, ih je glasalo za isključenje, 24 su bile protiv, a 58 se suzdržalo.

-Ratnim zločincima nije mjesto u tijelima UN-a, čiji je cilj zaštita ljudskih prava. Zahvalan sam svim državama članicama koje su podržale važnu rezoluciju Opće skupštine UN-a i odabrale pravu stranu povijesti- izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, prenosi BBC.

Za isključenje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a glasale su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali i Srbija, unatoč tradicionalno prijateljskih odnosa s tom zemljom.

Protiv ruskog isključenja glasali su Alžir, Bjelorusija, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička republika, Kina, Kongo, Kuba, Sjeverna Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Izvor: REUTERS/Zohra Bensemra
Tags: ,

VEZANE VIJESTI