Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
crkve / praznici
Nadbiskup Josip Bozanić u Uskršnjoj čestitki: U zastrašujućoj buci rata svi govore da se zalažu za mir, ali kako?

Nadbiskup Josip Bozanić u Uskršnjoj čestitki:
U zastrašujućoj buci rata svi govore da se zalažu za mir, ali kako?

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je vjernicima najveći katolički blagdan – Uskrs. Njegova je ovogodišnja čestitka u znaku zazivanja mira u Ukrajini i svijetu uopće…

-Svi mi u dubini svoga srca želimo mir. Tu čežnju osjećamo osobito u ovom vremenu, snažno obilježenu ratnim stradanjima i žrtvama u Ukrajini. Svjedoci smo kako se šire patnje zbog stvaranja, unošenja te podržavanja nemira i straha.

U toj zastrašujućoj buci rata svi govore da se zalažu za mir i da žele uspostaviti mir. Ali kako? Dok suosjećamo sa žrtvama rata, u kojem su ukrajinski narod i ukrajinski državljani prisiljeni braniti svoje živote i živote svojih bližnjih, slobodu i demokratsko pravo na samoodređenje, molimo za sve koji mogu i žele stvarno pomoći u uspostavi pravednoga mira- ističe u svome obraćanju vjernicima kardinal Bozanić i nastavlja:

-Uskrsni dar mira nutarnja je preobrazba našega srca, našega života. Ona se suprotstavlja strahu, nesigurnosti, uznemirenosti i tjeskobi. Isusov se mir uvijek tiče ljudskoga srca i dostojanstva čovjeka koje je ljudima darovano, a nisu ga sami postigli. Istinski mir pripada svima koji se odvaže ući u dubinu bića i pronaći Božju sliku na koju smo stvoreni, a koja je tako često unakažena ljudskom zloćom i mržnjom, grijehom- navodi kardinal.

-Za kršćane je- dodaje- istinski smisao Uskrsa upravo prisutnost pravoga Boga i pravoga čovjeka, koji je pobijedio i tjelesnu i duhovnu smrt u koju vodi grijeh. Ta prisutnost čovjeku daruje takav odnos prema životu da u njegovoj dramatičnosti ne bude uništen, i da u trpljenjima ne prevlada neuspjeh, obilježen sukobima koji razdiru čovječnost i čovječanstvo.

Bog nam u svom Sinu pokazuje put koji je jasno očitovan u otajstvu Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Upravo se tu nalazi poziv na nasljedovanje Krista, na življenje punine ljubavi objavljene u mudrosti Križa. Ona nikoga ne isključuje i svakoga prihvaća, jer je u Križu Božje oproštenje. Kristov je Uskrs u ljudsku povijest unio neslućene prostore pomirenja, konačnu mogućnost za čovječanstvo koje želi izaći iz vrtloga zla.

Dar mira, naglasio je kardinal, kao jedan od svojih najizvrsnijih plodova ima radost. Nama kršćanima koji, kao i svi ljudi živimo osjećaje straha, razočaranja, nesigurnosti, na dnu je srca radost koja je darovana Kristovim pozdravom: Mir vama! Krist nam ostavlja svoj mir. Uskrsnuli Krist ostavlja nam sama sebe živoga i prisutnoga među nama. Krist nam daje svoj mir. Ne bilo kakav, nego mir koji izvanjskim nasiljem ne može biti oduzet. On je temelj Božjega dara nama i našega darovanja bližnjima, poručio je kardinal Bozanić čestitajući svim vjernicima i svim ljudima dobre volje sretan Uskrs.

              Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Patrijarh Porfirije u Uskršnjoj čestitki:Neka radost nastupajućeg Uskrsa ispuni dušu i srce svakog kršćanina

Partijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, čestitao je Uskrs svima koji ga slave 17. travnja, Rimokatoličkoj Crkvi i crkvama Reformacije  u Hrvatskoj i Sloveniji te zadarskom nadibiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

-Bez obzira na činjenicu da ‘svijet sav u zlu leži’, činjenicu čiji smo svakodnevni svjedoci i u vremenu koje nam je Bog podario kao naše, istovremeno slušamo i riječi Evanđelja koje nam radosno priopćavaju – ‘U svijetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet’”, kaže u čestitki partijarh Porfirije uz poruku:

-Neka radost nastupajućeg Uskrsa, preuzvišeni nadbiskupe i brate u Kristu, ispuni dušu i srce svakog kršćanina, a među njima i Vas i Vaše pastve, kao i svih vjernika Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj, i da širom svekolike Božje tvorevine gromko odjeknu riječi prazničnog pozdrava: Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!”, kaže se u patrijarhovoj Uskršnjoj čestitki.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI