Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
priroda i društvo
5. Krka polumaraton kreće u subotu, 23.travnja

5. Krka polumaraton kreće u subotu, 23.travnja

U subotu, 23. travnja održat će se još jedan, 5. Krka polumaraton, sportsko događanje na otvorenom najvišeg ranga, neizostavno u kalendaru Hrvatskog atletskog saveza, dio 1. Hrvatske atletske cestovne lige. Kako javljaju iz NP Krka, sudionici će se okupiti u sjevernom dijelu Nacionalnog parka Krka – kod Eko kampa “Krka” u Puljanima- amfiteatru Burnum.

Utrka ima i svoju zabavnu alternativu koja je za one sudionike kojima je pulumaraton prezahtjevan. Oni će se moći natjecati u FunRun utrci dugoj 5,6 kilometara. Predviđen je i penjačko-trkački izazov- kruna cara Trajana, nagrada trkačima koji najbrže savladaju uspon iz kanjona rijeke Krke kod slapa Brljan. Na prostoru amfiteatra bit će organizirane i dječje utrke, jer, ističu organizatori, Krkin polumaraton je osmišljen kao pravi obiteljski izlet.

Svim sudionicima polumaratona bit će dodijeljen “startni paket” koji uz ostalo sadrži i ulaznicu za NP Krka koju mogu iskorititi u vikendu utrke, a dostupna im je i Arheološka zbirka u Eko kampusu “Krka” koju mogu razgledati prije samog starta utrke u Puljanima. Startni paketi bit će podijeljeni u petak, 22. travnja od 12 do 20 sati u ispostavi Javne ustanove NP Krka u Drnišu i neposredno prije utrke u subotu. Prijevoz za zainteresirane organiziran je autobusima iz Skradina, Šibenika i Drniša.

Oni koji žele sudjelovati u 5.Krka polumaratonu mogu se prijaviti do utorka, 12. travnja na 5th Krka Half Marathon (utrka.com), a sve informacije o samoj utrci, preuzimanju startnih paketa, dolasku na start, pronaći će na službenoj mrežnoj stranici utrke krka.run.

Staza polumaratona započinje u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, prolazi autohtonim mjestima prepunim starih kamenih kuća i suhozida u podnožju Promine, spušta se u kanjon Krke pored Brljanskog jezera i potom uspinje prema amfiteatru Burnum, vojnom logoru antičkog Rima, u kojem je cilj utrke, slikovito opisuju rutu iz Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

Kako ističe u najavi Krkinog polumaratona rukovoditeljica Odsjeka Katia Župan, “na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka“, ističe u obavijesti Župan, pozivajući građane da dođu i upoznaju čudesna mjesta u krševitom prostoru dubokog kanjona, što su ih oblikovali ljudi ili rijeka kroz dugu povijest.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI